04 Kasım 2018 05:08
Son Güncellenme Tarihi: 04 Kasım 2018 06:19

Kayseri Öz İplik İş’te değişim isteği

Kayseri Öz İplik Sendikası'nın bugün toplanacak olağan kongresinde değişim talebi öne çıkıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kayseri Öz İplik Sendikası olağan kongresi bugün toplanıyor. Son yıllarda işçilerin, haklarını savunmadığı gerekçesiyle sendikaya öfkeli olduğu biliniyor. Ama kongreler döneminde sendika yönetimlerine muhalefet edenler liste çıkarmaktan geri duruyordu.

Bu kongrede ise işçilerin taleplerinin takipçisi olacağını söyleyen ve kendilerine “işçilerle omuz omuza” gurubu diyen bir liste ile mevcut şube başkanı Turgay Ulutürk arasında yarışma yaşanacak.

‘KRİZ VAR VE BUNA KARŞI KİM NE YAPACAK GÖRECEĞİZ’

Görüştüğümüz işçiler; “sadece temsilcilerin değil tüm bölümlerden seçilecek bir ekibin sendikayı yönetmesi gerekir derken ayrıca sendika başkanı ve yönetiminin harcamalarının şeffaf olması gerekir” diyorlar. Yeni seçilecek yönetimin işçilerin hakları, acil talepleri ile ilgilenmek yerine kendi çıkarları ile ilgilenmelerini istemediklerini söyleyen Yataş’tan bir işçi, “delegelelik seçimlerinde bile bir sürü alavere dalavere döndü, delege avcılığı ile zaman harcandı. Ama ülke batakta, işçilerin cebi boşaldı, buna karşı mücadele etmeyenler kendi koltuklarını korumanın derdine düşüyorlar diyerek yönetime tepki gösterdi.

Form sünger işçileri ise delege seçilmek için bile adamının olması, mevcut yönetimin onayına tabi olmak gerektiğini, en azından bazı arkadaşlarının bazı fabrikalarda bunu yaşadığını bildiğini söyleyerek, “demokratikleşme istiyoruz” dedi.

‘OYUMUZUN RENGİNİ BU KÜRSÜDEN SÖYLENECEKLER BELİRLER’

İşçilerin haklarının erimesine karşı bu kongrenin bir kürsü olması lazım diyen bir gurup Boyteks işçisi de; “Kriz almış başını gidiyor. Domates biber alamaz hale geldik, çocuklarımıza oyuncak alamıyoruz. Ama bu işler için koşturması gereken sendikacılar ne yapıyorlar? Hangi delegeyi nasıl ele geçirip koltuğumu sağlama alırım derdine düşüyorlar. Buradan sizin aracılığınız ile söylüyoruz. Var mısınız? Kongre kürsüsünden söz verin. Krize karşı ve eriyen haklarımız için sesimizi duyuracak mısınız? Oyumuzun rengini de bu belirleyecek” diyerek taleplerini sıraladılar.

ŞUBE BAŞKANI: EMEK HAKLARI İÇİN ÇABALIYORUZ

Evrensel'e konuşan mevcut Şube Başkanı Turgay Ünlütürk ise "Emekçilerin hakları iyi olsun diye uğraşıyoruz. Asgari ücretin düzeyi belli, madem aynı gemideyiz bunu düzeltmeleri lazım. Sendikayı büyütmek hedefimiz. 5 işyerimiz vardı 8 işyeri olduk. OHAL koşullarında Şirikçioğlu Tekstil'de işten atmalara karşı eylemler yaptık. Emek hakları için çabalıyoruz" dedi.

Kongre bugün Tuana Restorantta toplanıyor. Beş fabrikadan seçilen yaklaşık 210 ve doğal delegelerle 220 civarı delegeyle kongre toplanıyor. (Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Panel: Sermayenin değil, halkın ihtiyacını gözeten yerel yönetim

SONRAKİ HABER

'Tatil cenneti' Tayland’da çocukların cinsel sömürüsü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...