03 Kasım 2018 12:09

‘Otlu peynir artık lüks oldu’

Ekonomik kriz nedeniyle vatandaşın alım gücü düşerken Vanlı peynir üreticileri de dertli: Bu kriz ortamında Van’ın otlu peyniri de lüks oldu.


Fotoğraf: MA

Paylaş

Yüksek kesimlerde yetişen bitkilerin karışımıyla yapılan otlu peynire “coğrafi işaret tescil belgesi” verilmesine rağmen peynir satıcılarının yüzü gülmüyor. Ekonomik krizden kaynaklı halkın alım gücünün düştüğünü belirten peynirciler, “Bu kriz ortamında Van’ın otlu peyniri de lüks oldu” dedi.

Van’ın yüksek kesimlerinde yetişen Pûng, catir, sîrik, mend, helis ve siyabo gibi otların kullanılmasıyla hazırlanan ve kilosu 30-35 TL arasında satılan otlu peyniri tüketmek artık bir lüks haline geldi. 1978 yılından beri Van’da peynircilik yapan Hacı Mühtillah Coşar, Van’ın otlu peynirinin sezonun başladığını ama buna rağmen işlerin istedikleri düzeyde olmadığını ifade etti. Coşar, yaşanan ekonomik kriz ve işsizliğin gün geçtikçe artmasından dolayı peynir alımında da büyük bir düşüşün yaşandığını söyledi. Coşar, “İnsanlar çalışmazsa para kazanamaz. Para kazanamadığı için de gelip bizden peynir almaz. Zaten hayat pahalılığı başını almış gidiyor. İnsanlar artık bir kilo peynir almakta bile zorlanıyor. Van peynirinin değeri var ama iş yok. Bu kriz ortamında Van’ın otlu peyniri de lüks oldu artık. Bundan ötürü bizlerinde işi durma noktasına geldi. Ekonomik krizden ötürü bu yıl işler kötü durumda. Bazen sabahtan akşama kadar bekliyoruz burada ve siftah yapmadan dükkanı kapatıyoruz” diye konuştu. (Van/MA)

ÖNCEKİ HABER

Un fabrikalarında üretim yarı yarıya düştü

SONRAKİ HABER

Tarihi camiye PVC'den giriş yaptılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...