03 Kasım 2018 12:00

Un fabrikalarında üretim yarı yarıya düştü

Un ihracatına getirilen sınırlama üretimi yarı yarıya düşürdü; un fabrikaları iflasın eşiğine geldi.


Fotoğraf: MA

Paylaş

Ticaret Bakanlığı tarafından, ekonomik krizle mücadele gerekçesiyle un ihracatına getirilen sınırlama un fabrikalarını iflasın eşiğine getirdi. Düzenleme ile birlikte un ihracatı yapacak üreticilere buğday ithalatı zorunluluğu getirilince, buğday üreticileri de mağdur oldu. İthal buğday kullanmak zorunda kalan un üreticilerinin elindeki yerli buğday silolarda kaldı. İhracat için ithal buğdaya zorlanan fabrika sahipleri ise nakit sıkıntısı üzerine yüksek faizle bankalara borçlanmaya başladı. 53 un fabrikası ile Türkiye’nin yılda 3,5 milyon ton un ihracatının yaklaşık yüzde 30’unu karşılayan Mardin Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrika sahipleri, işlerin yarı yarıya düştüğünü belirtti. Nakit sıkıntısından kaynaklı bankalara borçlandıklarını söyleyen fabrika sahipleri, bu süreçte çiftçilerin de zarar gördüğünü dile getirdi.

GEÇEN YILA GÖRE 12 BİN TON EKSİLDİ

Mardin Organize Sanayi’de faaliyet yürüten Mihriban Un Fabrikası’nın Genel Müdürü Ahmet Akkoyun, 2017 yılında 38 bin tonu bulan un ihracatının bu yılın 10 ayında 20 bin tonda kaldığını belirtti. Akkoyun, geriye kalan 2 ay içerisinde en fazla 6 bin ton daha ihracat yapabileceklerini ifade etti. Sanayicilerin yanı sıra çiftçilerin de zararda olduğunu aktaran Akkoyun, döviz kurlarındaki dalgalanmalarla birlikte buğday fiyatlarındaki artışa işaret ederek, “Fiyatların yükselmesi hükümeti tedirgin etti. Bunun önüne geçmek için de ihraç edilecek unda ithal buğday kullanmamızı mecburi kıldılar. Bu durumda çiftçiler de, sanayiciler de mağdur oldu”  diye konuştu.

‘BANKALARA MECBUR KALDIK’

Sanayideki gider ve faiz giderlerinden de olumsuz etkilendiklerini ifade eden Akkoyun, şöyle devam etti: “İthal buğday alabilmek için bankalardan teminat almamız gerekiyor. Daha önce yerli buğdayı almak için bankalardan kredi çekiyorduk. Buğdayı alıyor, üreticilere ödemesini yapıyorduk. İşlemlerimizi rahat bir şekilde yaparak, kendi ihracatımıza bakabiliyorduk. Fakat şu anki sistemde sadece ithal buğday alabilmek için çok yüksek miktarda kredi çekmemiz gerekiyor. Buğdayı da ancak döviz bazında alabiliyoruz. Kredi faizlerinin de yüzde 30’a ulaşması ciddi anlamda bizleri zorluyor. Daha önce bankalardan 5 milyon gibi bir rakam borçlanıyorduk. Şimdi bu rakamı 8 milyona çıkarmak zorunda kaldık. Teminat göstermek zorunda olmamız nedeniyle ister istemez bankalara mecbur kalıyoruz.” (Mardin/MA)

ÖNCEKİ HABER

SP Milletvekili Cihangir İslam: AKP’nin hakikatle arası bozuk

SONRAKİ HABER

‘Otlu peynir artık lüks oldu’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa