03 Kasım 2018 11:32

Yeni e, 'Bitmeyen Savaş'ı anlatıyor

İkincisi yaşanana kadar 'Büyük Harp' ya da 'Cihan Harbi' olarak anılan I. Dünya Savaşı, sona erişinin 100. yıl dönümünde Yeni e'de anlatılıyor. 

yeni e dergi kapağı

Paylaş

Kasım sayısında dosya başlığını “Bitmeyen Savaş” olarak belirleyen Yeni e dergisindeki “Yüz Yıllık Savaş” başlıklı yazısında Aydın Çubukçu, "I. Dünya Savaşı’nın 100. yılında, onunla başlayan ve süren yeni bir 100 Yıl Savaşları içinde sürükleniyoruz" diyerek, 'Dünya Savaşı'nı kavram olarak tartışıyor. Benzer bir sorgulamayı Osmanlı/Türkiye eksenli olarak yapan Foti Benlisoy, savaşın 100. yıl dönümünde “safını belirlemenin” önemine vurgu yaparken “şehitlik kültü” ve güncel politik yansımalarını da değerlendiriyor. 

Yeni e'nin dosyasında ayrıca Fehim Taştekin Sykes-Picot örneğinden hareketle “savaş senaryoları”nı, Barış Avşar savaşın “karar verici”leri değil ama “sürdürücü”leri olarak işçi sınıfının durumunu, Olgun Dursun sinema perdesindeki savaşı yazıyor.

Yeni e'de, Tevfik Taş, geçen ay kaybettiğimiz Ara Güler'i “İşçi Sınıfının Saati” başlık yazısında anlatıyor. 

Dergide ayrıca Sevilay Çelenk, Nedim Yılmaz, Ayşegül Tözeren ve Ceren Sözeri de yazıları ile yer alıyor.

Yeni e'nin Kasım sayısında Mehmet Özkan Şüküran’la başlattığı "Gözetim Çağında Şiir" başlıklı soruşturmada ise Devrim Horlu, Dolunay Aker, Emrullah Alp, Enver Ali Akova, Meryem Coşkunca, Miray Çakıroğlu “şiirin güncel durumu”nu tartışıyor. Soruşturma Aralık ayında yeni şairlerle devam edecek.

Oya Uysal, Özgün E. Bulut, Selim Şen, Hakan Keysan, Melike Belkıs Aydın ve Cenk Kolçak şiirleriyle; Adnan Özyalçıner, Nilüfer Ataç Canbayır ve Murat Yurdakul da öyküleriyle derginin bu sayısında yer alan imzalar arasında. (KÜLTÜR SERVİSİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Suruçluların gerçek hikâyesi…

SONRAKİ HABER

Selahattin Demirtaş: AKP Kürtleri boykota zorlamak istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa