03 Kasım 2018 10:25
Son Güncellenme Tarihi: 03 Kasım 2018 11:08

İHD 19. Olağan Genel Kurulu toplandı

İki gün sürecek 19. İHD Genel Kurulu Ankara’da başladı. Antidemokratik uygulamalara dikkat çekilen genel kurulda mücadele vurgusu yapıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İHD 19. Olağan Genel Kurulu'nda, tek adam rejiminin inşasına varan süreçte artan insan hakları ihlalleri ve antidemokratik uygulamalara tepki vardı. Cumartesi Anneleri'nin de katıldığı genel kurulda, Galatasaray Lisesi önünde izin verilmeyen oturma eylemi için hep birlikte merdivenlerde oturma eylemi yapıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) 19. Olağan Genel Kurulu Ankara'da toplandı. İHD'nin eski genel başkanı Akın Birdal'ın divan başkanlığını yaptığı genel kurul iki gün sürecek. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve milletvekilleri, Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş, Emek Partisi Ankara İl Başkanı Fikret Aslan, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ve birçok sendika, sivil toplum örgütü temsilcileri ve Cumartesi Anneleri’nin katıldığı genel kurulda, uluslararası konuklar arasında Hollanda Elçisi Jan Willem Scholten, Danimarka elçisi Katrine Thorup, İsveç’ten gazeteci Jookim Medin, FIDH Başkanı Dimitris Christopoulos ve Euromed Rıghts Başkanı Wadih Al vardı.

Açılış konuşmasını yapan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, yeni bir çatışmasızlık ve çözüm süreci ile birlikte demokratik bir anayasaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Başta gazeteciler olmak üzere ifade özgürlüğü önündeki baskıların kalkması gerektiğini belirten Türkdoğan, 100'den fazla tutuklu gazetecinin serbest bırakılmasını istedi. Siyasi iktidarın iki yıl sürdürdüğü OHAL döneminde çıkarılan 32 KHK aracılığıyla, yüzlerce yasada binlerce değişiklik yapıldığını belirten Türkdoğan, Anayasa Mahkemesinin KHK'lar karşısında seyirci kalmasına da tepki gösterdi. Hükümetin OHAL uygulamalarını 3 yıl uzatan bir kanun düzenlemesi yaptığına dikkat çeken Türkdoğan, OHAL ve bölgede çatışma süreciyle birlikte işkence ve kötü muamele olaylarının arttığını vurguladı. Cezaevindeki kötü muamelelere karşı daha fazla çalışma yapılması gerektiğini belirten Türkdoğan, İmralı'da hapis yatan Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecritin de kaldırılmasını istedi. OHAL ilanı ile birlikte toplantı ve gösteri hakkı, grev hakkı konusunda da çok sayıda ihlal yapıldığını belirten Türkdoğan, seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyımların atanmasının Kürt halkının iradesine yönelik bir saldırı olduğunu vurguladı. Türkdoğan, tutuklu milletvekili Leyla Güven, Diyarbakır Belediyesi eski başkanı Gülten Kışanak, ve aynı zamanda derneklerinin genel kurul delegesi olan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmasını istedi.

Birçok emek ve meslek örgütü yöneticisi, akademisyenin Türkiye'deki baskı ortamı nedeniyle ülkeyi terk etmek zorunda kaldığını belirten Türkdoğan, önümüzdeki zorlu süreçte de mücadelelerine devam edeceklerini ifade etti.

EGEMENLERE BENZEMEMEMİZ GEREKİYOR

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, bugüne kadar görünürdeki devletle değil gerçek devletle yüz yüze geldiklerini belirterek “Eskiden derin devlete biat eden güçsüz hükümetler vardı. Ancak şimdi tek bir kişi etrafında devlet var. Mehmet Ağar, Tansu Çiller hep Erdoğan'ın yanında. Ağarın oğlum gibi dediği kişi İçişleri Bakanlığı yapıyor” dedi. İHD'nin 12 Eylül darbesine karşı çıkan ilk kitle örgütü olduğunu hatırlatan Keskin, o zamanlar bile ifade özgürlüğünün bu kadar baskı altında olmadığını söyledi. Demirtaş, Aysel Tuğluk'un olduğu gibi Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak'ın da ifade özgürlüğünü savunmak zorunda olduklarını belirten Keskin, “Egemenimize benzemememiz gerekiyor” dedi.

CUMARTESİ ANNELERİYLE BİRLİKTE OTURMA EYLEMİ

Yabancı konuk konuşmalarının ardından Cumartesi Anneleri’nin de katılımıyla binanın önünde oturma eylemi yapıldı. Oturma eyleminde Cumartesi Anneleri’nin oturma eyleminin yasaklanması üzerine 701. haftadan beri İHD İstanbul şubesi önünde yapılmasına tepki gösterildi. Cumartesi Anneleri’nden Hanife Yıldız, “Bizim insanlara derdimizi anlattığınız bir alan vardı, o da yasaklandı. Biz 23 yıldır meydanlardayız, siz de 16 yıldır hükümettesiniz. Siz daha yanı başınızdakileri yargılayamıyorsunuz, nasıl Suudi Arabistan Konsolosluğundaki cinayeti yargılayacaksınız?​” dedi.

TEMELLİ: YAN YANA GELMEK ZARURİYETTİR

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli 15 Temmuz’dan sonra AKP’nin ifade özgürlüğünü de ortadan kaldırarak açık bir faşizm inşa ettiğini söyledi. Temelli, “Bu süreçte yan yana gelmek, asgari müşterekleri yitirecek noktaya geldiğimiz bu durumda buluşmak bir zarurettir. Artık birbirimize karşı muhalefet edecek zaman değildir. Tüm muhalefet güçlerinin bu iktidara karşı yan yana gelme zamanıdır” dedi. AKP’nin her kesimin önüne Kürt düşmanlığını dayattığını söyleyen Temelli, “Bütün meselelerimiz ortaktır, çözümü de ortaktır” ifadelerini kullandı. TBMM’deki İnsan Hakları Komisyonu’nun insan hakları ihlallerinin örtmeye çalıştığını da ifade eden Temelli, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu da “Bakanlıktan gayrı her şeyi yapıyor” sözleri ile eleştirdi. Seçimlerin yaklaşmaya başlaması ile  kendilerine yönelik saldırıların da arttığına dikkat çeken Temelli, iktidarın siyasi ikbal uğruna insanları düşmanlaştırdıklarını da söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Yazmaya ve korkuyu anlatmaya devam'

SONRAKİ HABER

'Kısa mesafe' yolcu almadığı iddia edilen taksi trafikten men edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...