03 Kasım 2018 06:35

Çavuoğlu D-8’e çağrı: Yerli para kullanalım

D-8 Gelişen Ülkeler Teşkilatı Dışişleri Bakanları Konseyi 18'inci toplantısı Antalya'da gerçekleşti.

Fotoğraf: AA

Paylaş

D-8 Gelişen Ülkeler Teşkilatı Dışişleri Bakanları Konseyi Antalya Serik’te toplandı. Toplantıya, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Pakistan Gelirlerden Sorumlu Devlet Bakanı Hammad Azhar, Nijerya Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Khadija Bukar, Malezya Dışişleri Bakan Yardımcısı Dato Mahruki, Mısır Ekonomik İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Said Hindam, Bangladeş Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahbub Uz Zaman ve Endonezya'dan Büyükelçi Mulya Wırana katıldı.

Aile fotoğrafı çekilmesiyle başlayan toplantının açılışında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Endonezya'daki trajik uçak kazası ve Mısır'daki menfur terör saldırısı dolayısıyla kardeş Endonezya ve kardeş Mısır halklarına en içten taziyelerimi iletiyorum” dedi.

10 YILLIK YOL HARİTASI

Geçen yıl İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde D-8'in 20'nci kuruluş yıl dönümünün kutlandığını hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, ilerleyen süreçte D-8’in yenilenmesi gerektiğini söyledi:

“Türkiye olarak daha dinamik, uluslararası ekonomik gelişmelere daha çok karşılık verebilecek bir D-8'den yanayız. Keza yeni üyelerle gücümüzü ve potansiyelimizi daha da artırabiliriz. Bu konuda da üyeler arasında farklı görüşler olabilir, doğaldır. Ancak D-8'in daha etkin hale getirilmesi hepimizin yararına olduğundan yapıcı diyalog ve müzakere yoluyla bir anlayış birliğine varabileceğimizi inanıyorum.”

Özel sektör kuruluşlarının da örgütün çalışmalarına önemli katkılar sunma potansiyeli bulunduğunu iddia eden Çavuşoğlu, “Onları teşvik etmemiz gerekiyor. D-8 ticaret ve sanayi odaları başkanlığını da yürütmekte olan TOBB'u bu konuda son derece istekli görüyorum ve kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

TİCARETTE YERLİ PARA

Bakan Çavuşoğlu, ülkeler arasındaki ticarette yerli para birimlerinin kullanılması ile ilgili de açıklamada bulundu:

“Ticari savaşların olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Buna en güzel cevabı kendi aramızdaki ticarette yerli ve milli paralarımızı kullanarak verebiliriz. Türkiye olarak Çin, Rusya, Ukrayna, İran gibi ülkelerle ticaretimizi milli paralar üzerinden yürütmeye hazırlanıyoruz. Bunu D-8 bünyesinde de gerçekleştirmek mümkün.” (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Dışa bağımlılık krizin temel dinamiklerinden biri

SONRAKİ HABER

Sultangazi'de bir iş yerinde yangın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...