02 Kasım 2018 13:50

Oyuncular Sendikası konservatuvar öğrencileriyle buluştu

Oyuncular Sendikası Ankara'da konservatuar öğrencileriyle bir araya geldi. Buluşmada sendikalı, insanca ve güvenli çalışmaya dikkat çekildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Oyuncular Sendikası Yönetim Kurulu, Ankara'da konservatuvar öğrencileriyle buluştu. Buluşmada, sendikalı  olmanın önemine dikkat çekilerek “Daha iyi işler için daha iyi çalışma ve yaşama koşulları” denildi.

Ankara Sanat Tiyatrosu’nda gerçekleşen buluşmaya Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Demet Akbağ, Genel Mali Sekreter Taner Rumeli, Genel Koordinatör Sinem Çetinkaya ve Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Orçin katıldı.

Genel Koordinatör Çetinkaya, Oyuncular Sendikası’nın kuruluş sürecini anlatarak sektörde yaşanan büyümenin kuralsızlığı da beraberinde getirdiğini ifade etti. Bu kuralsızlaşmayla birlikte örgütlenme ihtiyacının arttığına işaret eden Çetinkaya, sendikanın kuruluşunun ardından ilk gerçekleştirdikleri işin ise meslek tanımlarının yapılması olduğunu söyledi. Çetinkaya, meslek tanımlarının yapılmasının, meslek haklarının savunulması açısından kritik olduğunu dile getirdi.

‘YAPIMCILAR PARANIN, SİZ SAĞLIĞINIZIN PEŞİNDESİNİZ’

Çetinkaya, dizilerdeki çalışma süresinin ortalama 15 saat olduğunu belirterek dizilerin süresi uzadıkça bu sürenin de uzadığına dikkat çekti. Geçtiğimiz yıl bu soruna dair neler yapılabileceğini konuşmak için yapımcılar ile bir araya geldiklerini ifade eden Çetinkaya, yapımcıların topu yayıncılara, yayıncıların reklam verenlere ve RTÜK’e kadar attığını dile getirdi. Çetinkaya “Burada şunu görüyoruz. Yapımcılar ve yayıncılar paranın, siz sağlığınızın ve güvenliğinizin peşindesiniz” dedi.

‘DAHA İYİ İŞLER İÇİN DAHA İYİ ÇALIŞMA KOŞULLARI GEREKİYOR’

Genel Başkan Demet Akbağ, oyuncuların 4A statüsünde bağlı çalışanlar olduğuna dikkat çekerek sendikalı olmanın meslek haklarının savunulabilmesi açısından önemli olduğunu söyledi. Bazı yerlerde oyunculara serbest meslek makbuzu kesilmek istendiğini dile getiren Akbağ, yasada bulunan boşluk nedeniyle sıkıntılar yaşandığını söyledi.

Taner Rumeli ise üniversiteden mezun olup sektöre girdikten sonra gerçeklerle karşılaştığını belirterek sendikalı olmanın önemine dikkat çekti: “Şunu fark ettim: Sanatla bir aydınlatma derdindeyiz ancak kendi haklarının farkında olmayan insan nasıl aydınlatma yaratabilir? Tiyatro, sahne, oyunculuk kutsal diye öğrettiler bize. Ancak kendinizi bir işe adıyorsunuz diye kendinizi feda etmeniz gerekmiyor. Daha iyi işler yapmamız için daha iyi koşullarda çalışmamız ve yaşamamız gerekiyor” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eren Erdem için tutukluluğun devamı kararı verildi

SONRAKİ HABER

CHP'li Mahmut Tanal: Öğrencinin KYK borcu silinsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...