18 Şubat 2011 02:08

Derhal beraat

2911 sayılı Toplantı Ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nu ihlal ettikleri gerekçesiyle 3 yıla kadar hapis istemi ile yargılanan Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP) üyesi 51 öğretmenin ilk duruşması dün gerçekleşti.Polis tutanaklarındaki çelişkili ifadelere dikkat çeken mahkeme suçun u

Derhal beraat
Paylaş

2911 sayılı Toplantı Ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nu ihlal ettikleri gerekçesiyle 3 yıla kadar hapis istemi ile yargılanan Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP) üyesi 51 öğretmenin ilk duruşması dün gerçekleşti.
Polis tutanaklarındaki çelişkili ifadelere dikkat çeken mahkeme suçun unsurları oluşmadığı için “Derhal beraat” kararı verdi. Mahkeme aynı zamanda eylem yapmanın demokratik bir hak olduğuna vurgu yaptı. AYÖP üyeleri kopya skandalına sebep olanların değil, buna karşı çıkanların yargılanmasını eleştirdiler.
KPSS’de yaşanan kopya skandalını protesto ettikleri için 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nu ihlal ettikleri gerekçesiyle yargılanan AYÖP üyesi 51 öğretmenin ilk duruşması dün 24. Asliye Ceza Mahkemesinde başladı. Davayı protesto eden AYÖP üyeleri Adliye önünde bir araya gelerek “Hırsızlar sorguya öğretmenler okula”, “Davalı değil davacıyız”, “Direne direne atanacağız”, “Ücretli köle olmayacağız” sloganları attılar.
HIRSIZA MEB KADROSU
AYÖP üyeleri, “Hak arayana mahkeme yolları gösteriliyor, hak yiyene ise MEB kadroları veriliyor” pankartı taşıdılar. Eğitim Sen Ankara şubeleri yöneticilerinin de destek verdiği eylemde AYÖP adına konuşan Burcu Yeşilyurt, 51 kişinin yargılanıyor olmasının ülkedeki “ileri demokrasi”nin bir yansıması olduğunu belirtti. Yeşilyurt, “Kamu düzenini bozmak” ile suçlanan öğretmenlerin mesleğine sahip çıktıklarını ve haklarını aradıklarını vurguladı. “Bugün Ankara’da yüz binlerce ataması yapılmayan öğretmen ve onların aileleri yargılanıyor” diyen Yeşilyurt, suçlulara, kopya çekenlere ise MEB kadrolarında yer açıldığını belirtti.
‘SANIK DEĞİL TANIĞIZ’
Bu davada, tarihe, haksızlıklara, yetiştirdiği öğretmenleri işsizliğe, intiharlara mahkum eden çürümüşlüğe tanıklık ettiklerini ifade eden Yeşilyurt, “Burada sanıklık değil, tanıklık ediyoruz” diye konuştu. Yeşilyurt,  “Biz KPSS adı verilen sınavın derhal kaldırılmasını ve kopya skandalının üstünü doğrudan değil, dolaylı yollardan örten tüm sorumluların yargılanmasını, hesap vermesini istiyoruz” dedi. Yeşilyurt, kadrolu ve güvenceli atama talepleri gerçekleştirilinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.
Açıklamanın ardından AYÖP üyeleri ve aileleri 51 arkadaşlarının yargılandığı, 24. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya katıldılar.
EYLEM DEMOKRATİK BİR HAK
Duruşmaya katılan öğretmenlerin ifadelerinin alınmasının ardından söz alan avukatlar, öğretmenlerin üstüne atılı suçun oluşmadığını belirterek, beraat talep ettiler. Savcı da, suçun unsurlarının oluşmadığını belirterek beraat yönünde görüş bildirdi. Polis tutanaklarındaki çelişkili ifadeleri de dikkate alan mahkeme heyeti, suçun unsurlarının oluşmadığı ve suç işleme kastı olmadığı için duruşmaya katılmayanlar da dahil tüm öğretmenlerin “Derhal beraat”ine karar verdi. Mahkeme heyeti, kararında eylem yapmanın da “demokratik bir hak” olduğuna dikkat çekti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Göçük altındaki 9 işçi için umutlar tükeniyor Göçük altındaki 9 işçi için umutlar tükeniyor

SONRAKİ HABER

8 yıl aradan sonra yeniden hakim karşısında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...