02 Kasım 2018 12:05

Irkçı Bolsanaro Kudüs’te elçilik istiyor

Brezilya'da seçimlerden galip çıkan ırkçı lider Bolsanaro, Brezilya Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağını açıkladı. İsrail kararı çoşkuyla karşıladı.

Fotoğraf: Alex Ribeiro/AA

Paylaş

Brezilya’da seçimlerden galip çıkmayı başaran ırkçı lider Jair Bolsanaro göreve başlamasının ardından Brezilya Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağını açıkladı. Brasilia’da bulunan Filistin Büyükelçiliği ise en kısa sürede kapatılacak. Kudüs’te yalnızca ABD ve Guatemala’nın elçilikleri bulunuyor.

NETANYAHU COŞKUYLA KARŞILADI

Sosyal Liberal Parti’nin (PSL) Lideri Bolsanaro twitter hesabından dün yaptığı açıklamada “Seçim kampanyamız sırasında belirttiğimiz gibi Brezilya Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma niyetindeyiz.İsrail bağımsız bir devlet ve buna layıkıyla saygı göstermeliyiz” dedi.

Irkçı lider Bolsanaro’yu ilk kutlayan ve İsrail’e de davet eden liderlerden olan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu bu kararı coşkuyla karşıladı, “Bu kararından dolayı dostum Jair Bolsanaro’u kutluyorum” dedi. Netahyahu, kararı, “Tarihi, doğru ve heyecan verici bir adım“ olarak yorumladı. İsrail basını da Netanyahu’nun Bolsonaro’nun 1 Ocak 2019’da yapılacak yemin törenine katılacağını yazdı.

FİLİSTİN ELÇİLİĞİ HEDEFTE

Bolsonaro, devlet başkanı seçildikten sonra yabancı basınla ilki olan söyleşide, İsrail’i uluslararası arenada da destekleme sözü verdi. Irkçı lider, “BM’de İsrail ile ilgili hemen hemen tüm meselelerde oyumuza güvenebileceğinizden hiç şüpheniz olmasın” diye konuştu. Brasilia’daki Filistin Büyükelçiliğini yerinden kaldırma fikrini de dile getiren Bolsonaro, “Devlet başkanlığı sarayına çok yakın inşa edilmiş. Hiçbir büyükelçilik devlet başkanlığı sarayına çok yakın olamaz, bu nedenle büyükelçiliği taşıma niyetindeyiz. Filistin’in büyükelçilik hakkına sahip olmak için önce devlet olması gerekli” dedi.

HAMAS’TAN TEPKİ

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Brezilya’nın büyükelçiliğin taşınması planına tepki göstererek, “Seçilmiş Brezilya Devlet Başkanı’nın büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma kararını reddediyoruz” ifadelerini kullandı.

SEÇİMLERİN ARDINDAN ÜNİVERSİTELERE BASKIN

Brezilya'da seçimlerin ardından üniversitelerin polis ablukasına alınması tepkiyle karşılandı. Son bir haftada 20'den fazla okulun kampüslerine baskınlar düzenleyen polis siyasi gerekçelerle birçok materyale de el koydu.

Akademisyen ve öğrenciler Bolsanaro’nun seçilmesiyle başlayan baskınlara tepki gösterirken uluslararası alanda birçok akademisyen dayanışma ve destek çağrısında bulundu. Brezilya, Avrupa İngiltere ve bazı diğer ülkelerden 107 akademisyen yayınladıkları ortak bildiride; “Tüm akademik çevreleri Bolsonaro’nun militarist gerici gündemine karşı çıkmaya çağırıyor, Brezilya’nın eğitim sistemine ve demokratik temellerine yönelik gerici popülist saldırılara sessiz kalmayacağımızı ilan ediyoruz. Brezilya’daki kanun koyucular, aktivistler ve eğiticilerle birlikte -kısa ömürlü- olmasını beklediğimiz bu yeni hükümetin müdahalelerine karşı duracağız” denildi. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Ayhan Bilgen: Her türlü çabamızın arkasındayız

SONRAKİ HABER

'Başta 75 bin lira alanlar kemer sıksın'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...