02 Kasım 2018 11:56

'Bağdu cinayeti siyasi idare tarafından aydınlatılabilir'

Azadiya Welat Gazetesi çalışanı Kadri Bağdu ailesinin avukatı Tugay Bek: Bu konu yalnızca basit bir cinayet vakası değil

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Adana’nın Seyhan ilçesi 2014 yılında bisikletiyle gazete dağıtımı yaptığı sırada silahlı saldırıya uğrayan Azadiya Welat Gazetesi çalışanı Kadri Bağdu cinayeti üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen dosyada hiçbir gelişme yaşanmadı.

Kadri Bağdu cinayetinin bir gazeteci cinayeti olduğunu ve bu cinayetin çözülmesi önünde kast veya ihmali olan tüm kamu görevlilerinin yargılanmasını isteyen Bağdu ailesinin Avukatı Tugay Bek, Cemal Kaşıkçı cinayetini hatırlatarak Bağdu cinayetinin de siyasi irade tarafından çözülebileceğini kaydetti.

MA'nın haberine göre IŞİD’li Servet Koç’un gazete dağıtımcısı Kadri Bağdu cinayetini anlattığı video ve yazışmaların verildiği Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın IŞİD’li Koç’un itiraflarında adı geçen IŞİD’lileri “bilgi sahibi” olarak ifadelerine başvurduğu ve başkaca delilleri değerlendirmediği öğrenildi.

Bağdu ailesinin avukatı Tugay Bek’in ısrarlı başvuruları sonucunda IŞİD’lilerin alınan ifadelerinin de Bağdu soruşturma dosyasına değil, Kadirli’de IŞİD’liler hakkında açılan başka bir soruşturma dosyasına eklendiği bildirildi.

IŞİD'LİLER KADİRLİ’YE TAŞINDI

IŞİD’li Koç’un itiraflarında “cinayette kullandığımız silah evde yanlışlıkla ateş aldı eğer tamir edilmemişse hala evde izi vardır” dediği Bahçeşehir mahallesindeki Murat Bulanık’ın evi ve babasının evinde polis inceleme yapmadı. Savcılığın Adana Emniyet Müdürlüğü ile yaptığı yazışmayla Mayıs 2018’de alınan IŞİD’lilerin ifadeleri de Bağdu soruşturma dosyasına gönderilmedi.

Avukat Tugay Bek, IŞİD’lilerin alınan ifadelerinin Bağdu soruşturma dosyasına eklenmesi için geçtiğimiz günlerde savcılığa başvuru yaparken, şuana kadar savcılıktan bu ifadelere ilişkin yanıt gelmedi. Öte yandan Bulanık’ın ve diğer IŞİD’lilerin Bağdu cinayetinden hemen sonra Kadirli’ye taşındıkları ve orada inşaat sektörüyle uğraştıkları belirtilirken, IŞİD’li Koç ve Talip Güler’in ise Suriye’de öldürüldüğü iddia edildi.

‘BİR GAZETECİ CİNAYETİDİR’

Bağdu’nun katledilmesinden bir yıl sonra Meclis’te CHP, HDP ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu’yla görüştüklerini söyleyen Bek, Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nun olayı gündemlerine alıp araştıracaklarını belirtmelerine rağmen kendilerine 3 yıldır bir dönüşlerinin olmadığına dikkat çekti.

Bek, IŞİD’li Koç’un itiraflarının olduğu Bağdu soruşturma dosyasını tekrardan önümüzdeki günlerde Meclis gündemine taşıyacaklarını kaydederek, “Bu konunun Meclis gündeminde de ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bu konu yalnızca basit bir cinayet vakası değildir. Her şeyden önce bir gazeteci cinayetidir. Bu yönüyle önemli bir konudur. Bu meseleyi burada aydınlatabilirsek Kobanê dayanışma eylemleri esnasında ülke çapında 50’yi aşkın vatandaşın ölümü arkasındaki gerçekleri de aydınlatmış olacağız. Son derece önemli bir konu. Yakın tarihimiz açısından da karanlık nokta aslında. Kobanê ile dayanışma eylemlerinin üzerinde yeterince durulamadı. Ve karartıldığını düşündüğümüz bir süreçti. O dönem yaşamını yitirenlerin arkasındaki güç odaklarının mutlaka açığa çıkartılması gerekir. Daha güvenli, özgür ve barış dolu bir ülke kurmak istiyorsak, yakın tarihimizdeki bu cinayet silsilesiyle mutlaka ve mutlaka hesaplaşmak gerekmektedir” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Düşük polarlı pancar ve düşük rekolte üreticinin tadını kaçırdı

SONRAKİ HABER

Ayhan Bilgen: Her türlü çabamızın arkasındayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...