02 Kasım 2018 10:49

İzmir tarım müdürlüğü zeytinlikleri göremedi

Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Seferihisar'da ormanlık alanda açılmak istenen mermer ocağı için zeytinlikleri görmezden geldi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Seferihisar'da ormanlık alan üzerine açılmak istenen mermer ocağı için İzmir Valiliği 'ÇED gerekli değildir' kararı verirken, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü parselin etrafındaki zeytinlikleri görmeyerek 'ocak sakıncalı değil' dedi.

İzmir Valiliği bir mermer ocağını daha 'çevresel etki değerlendirme' sürecinden muaf tuttu. İzmir'in Seferihisar ilçesindeki Payamlı ve Çamtepe köyleri ile Karabağlar'ın Kavacık köyleri arasındaki kırsal alanda açılmak istenen 'Mermer Ocağı ve Mermer Kesme-İşleme-Sayalama Tesisi Projesi' için verilen proje tanıtım dosyasını inceleyen valilik  'ÇED gerekli değildir' kararı verdi.

980 bin liralık proje kapsamında yıllık 50 bin metre küp mermer çıkarılması hedefleniyor. 6,57 hektarlık ÇED alanı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre orman alanlık alanlarda kalıyor. Dosyada proje için belirlenmiş bir süre bulunmuyor. Proje alanına en yakın konut ise bir buçuk kilometre ötedeki Çamtepe köylerine ait binalar. Saatte 30 kilograma yakın toz ise havaya karışacak. Proje sahası meşe ağaçları bulunurken raporda ağaçlar 'bozuk meşe vasıflı ağaçlar' tanımlanmış. Ayrıca proje dosyasında ne kadar ağaç kesileceğine dair bilgi verilmemiş.

TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜNE GÖRE ETRAFTA ZEYTİNLİK YOK

Proje dosyasında dikkat çeken bir ayrıntı ise İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün görüş yazısı. Yazıda "Söz konusu alanın ve çevresinin Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca incelenmesi neticesinde mermer ocağı ve mermer kesme, işleme ve sayalama tesisi kurulmak istenen alanın çevresinde 3 kilometre mesafede zeytinlik alan tespit edilmemiştir. Bu nedenle 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunun 20. Maddesi (Değişik: 28.02.1995-4086/5) açısından söz konusu alanda mermer ocağı ve mermer kesme, işleme ve sayalama tesisi kurulmasında sakınca bulunmamaktadır" deniliyor.

TAPUDAKİ KAYITLAR AKSİNİ SÖYLÜYOR

Ancak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün verileri, İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün görüş yazısını hatalı olduğunu ortaya koyuyor. Parsel Sorgulama Sitesinden (parselsorgu.tkgm.gov.tr) yapılan karşılaştırmalara göre ocağın açılmak istendiği 129 Ada 1 Parselin etrafındaki pek çok parsel kayıtlarda  'zeytinlik ' olarak yer alıyor. En yakın zeytinliğin mesafesi 400 metre uzaklıkta.

ÜZÜM BAĞLARI DA TEHLİKEDE

Proje zeytinlikler kadar etraftaki üzüm bağlarının da geleceğini tehlikeye atıyor. Açılmak istenen ocaktan çıkacak malzeme dolu kamyonlar Konak Kavacık asfalt yolunu kullanarak şehir merkezine gidecek. Karabağlar ilçesine bağlı Kavacık Köyü üzüm festivali ile biliniyor.

KÖYLÜLER İPTALİ İÇİN İMZA TOPLUYOR

Çamtepe Köyü Muhtarı Halil Dikmen ise geçim kaynakları olan zeytinliklerin ve üzüm bağlarının ocaktan etkileneceğini belirterek ÇED kararının iptal edilmesi için imza topladıklarının bilgisini verdi.

ÖNCEKİ HABER

IŞİD sanıkları birbirini suçladı, duruşma ertelendi

SONRAKİ HABER

Urfa'da gıda zehirlenmesi: 60 öğrenci hastanelere kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa