02 Kasım 2018 10:24

CHP: AKP’liler bütçe görüşmeleri haber olmasın istiyor

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu: Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin en önemli özelliği halktan bilgi saklamak

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlık heyeti | Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA

Paylaş

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunun CHP’li üyeleriyle birlikte Mecliste basın toplantısı düzenleyerek, 2019 bütçe görüşmelerine ilişkin eleştirilerde bulundu. Bütçe görüşmeleri sırasında bakanların, milletvekillerinin sorularını yanıtlaması gerektiğini belirten Kuşoğlu, bakanların soruları yanıtlamadığını söyledi. Kuşoğlu, “Mümkün olduğunca bütçe görüşmelerinin medyada yer almamasını, kamuoyu tarafından bilinmemesini sağlamaya çalışıyorlar” dedi.

YENİ SİSTEMİN ÖZELLİĞİ: HALKTAN BİLGİ SAKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin en önemli özelliğinin bilgi saklama ve kapalılık olduğunu ifade eden Kuşoğlu, “Varlık Fonu’na ilişkin denetim raporlarının görüşüleceği toplantının kamuoyuna açık yapılması gerekirken, tutanak tutulmadan basına kapalı olarak yapılmak istendiğini; daha sonra ise söz konusu toplantının, bütçe görüşmelerinden sonra yapılmasına karar verildiğini” söyledi.

Bütçede özellikle Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçesine ilişkin ödenek verilerinin saklanmaya çalışıldığını savunan Kuşoğlu, şöyle devam etti: “Kamu-özel iş birliği çerçevesindeki anlaşmalara göre gerçekleşen ödemelerin ne kadar olduğunu bulamadık hala. Geçen yıl 6,2 milyar liralık ödenek konulmuştu, 2019 yılı için ne kadar ödenek var bilemiyoruz. Sayın Bakana birkaç kez sormamıza rağmen öğrenemedik. Kamu-özel iş birliği çerçevesinde yapılan hatalar, sıkıntılar söz konusu. Ulaştırma, enerji ve sağlık yatırımları için, lüzumsuz yatırımların bütçeye yük olmasını özellikle iktidar göstermek istemiyor.”

SORULAR YANITLANMIYOR

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bütçe görüşmeleri yapılırken bakanlara, milletvekilerinin sorularını yanıtlaması için süre tanındığını hatırlatan Kuşoğlu, “45 dakika-1 saatlik süre içerisinde kendi propagandalarını yapıyorlar, sorularımıza, yorumlarımıza cevap vermiyorlar. Birkaç göstermelik soruya cevap verir gibi yaptıktan sonra 'Yazılı cevap vereceğiz' deyip geçiştiriyorlar. Mümkün olduğunca bütçe görüşmelerinin medyada yer almamasını, kamuoyu tarafından bilinmemesini sağlamaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İHD İzmir, kadın ve çocuk hak ihlallerini açıkladı

SONRAKİ HABER

Son 3 yılda 14 bin 373 organ nakli gerçekleştirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...