01 Kasım 2018 15:17

Yargıtay 12 Eylül darbecileri hakkında verilen kararı bozdu

Yargıtay darbeci generaller Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı davada verilen davanın düşürülmesi kararını bozdu.

Fotoğraf: Project Communism in Romania Photo Collection

Paylaş

Yargıtay, darbeci generaller Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı davada Ankara 10.Ağır Ceza Mahkemesinin sanıkların ölümü üzerine verdiği davanın düşmesi kararını bozdu. Devrimci 78’liler Federasyonu mahkemenin Yargıtayın kararına uyması gerektiğini açıkladı.

Ankara 10.Ağır Ceza Mahkemesi darbeci generaller Tahsin Şahinkaya ve Kenan Evren hakkında açılan davayı sanıkların ölümü nedeniyle TCK’nun 64/1 ve CMK 223/8 maddeleri uyarınca düşmesine karar vermişti.

Yargıtay 16. Ceza dairesi Devrimci 78liler Federasyonu’nun avukatlarının itirazlarını yerinde görerek hükmün bozulmasına karar verdi.

Devrimci 78’liler Federasyonu kararla ilgili yaptığı açıklamada mahkemenin Yargıtayın kararına uyması ve yargılamayı genişletmesi gerektiği belirtilerek; “İlk etapta sanıkların rütbelerinin sökülmesi, Kenan Evren’in devlet mezarlığında olan mezarının taşınması, elde ettiği maddi ayrıcalıkların tespit edilmesi, mirasçılarına geçen mal varlıklarına el konulması gerekmektedir” dedi.

İkinci etapta soruşturmanın derinleştirilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

“Beş darbeci generalin yanı sıra aşağı doğru darbe görevlilerinin, işkencecilerin, sıkıyönetim komutanlarının, danışma meclisi üyelerinin, darbeye yardım ve yataklık edenlerin, insanlığa karşı suç işleyenlerin yargılanması gerekmektedir. Bir 12 Eylül tazminat fonu oluşturulmalı, Bu yargılama sonucunda mal varlıklarına el konulup 12 Eylül tazminat fonuna aktarılmalı ve 12 Eylül’den zarar görenlerin zararları bu fondan karşılanmalıdır.”

Üçüncü etapta darbe yargılamalarının tüm sonuçları ile yok sayılması gerektiği ifade edilen açıklamada; “Vatandaşlıktan çıkartılan tüm vatandaşlar kayıtsız şartsız vatandaşlığa geri alınmalı, 12 Eylül’ün tüm kurum ve kuruluşları kapatılmalı, 12 Eylül Anayasası tarihin çöp sepetine atılarak yeni katılımcı demokratik bir Anayasa yapılmalıdır” denildi.

Açıklamada son olarak “İlk duruşması 18 Ocak 2019 tarihinde yapılacak olan duruşmaya federasyonumuz, derneklerimiz ve avukatlarımız katılacak ve bir hesaplaşma iklimini yaratmaya çalışacaktır” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Felsefe Bölümü tercihlerinde yüzde 56 düşüş

SONRAKİ HABER

Menderes Havzası İnisiyatifi’nden Kızılcaköylülere destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...