01 Kasım 2018 13:40

Pakistan'da beraat kararı verilen Asya Bibi'ye dönük tehdit eylemleri

İslam'a hakaret ettiği iddiasıyla hakkında önce idam sonra beraat kararı verilen Asya Bibi'yi tehdit eden cihatçılar, Bibi'nin idamını istiyor.

Fotoğraf: Muhammed Semih Uğurlu/AA

Paylaş

İslam’a hakaret ettiği iddiasıyla idama mahkum edilen Asya Bibi adlı Hristiyan kadının beraat etmesinin ardından cihatçılar, Bibi ve Anayasa Mahkemesi üyelerine yönelik tehditlerde bulunarak eylem yapıyor. Anayasa Mahkemesi Başkanı Mian Sakıb Nisar, “Kanıt yoksa bir kişi hakkında nasıl ceza kararı alabiliriz?​” diye sordu.

Pakistan’da İslam’a ve Peygamber Muhammed’e hakaret ettiği iddiasıyla idama mahkum edilen Asya Bibi’nin Anayasa Mahkemesi tarafından serbest bırakılmasının ardından başlayan eylemler sürüyor.

Ülke genelindeki büyük şehirlerde yolları kapatan cihatçı eylemciler, Bibi ve kararı alan hakimleri tehdit ederek idam edilmelerini istedi. Eylemleri cihatçı Tahrik-i Lebbeyk Pakistan (TLP) grubunun başı çekiyor. Pencap eyaletinin başkenti Lahor’un giriş ve çıkışlarını kapatan göstericiler, Karaçi ve İslamabad’a giden otoyollarda da trafiği durdurdu. Bazı ülkelerin büyükelçilikleri, vatandaşlarına gönderdikleri mesajlarda, gerekmedikçe sokağa çıkmama ve eylemlerin yapıldığı bölgelere gitmeme çağrısında bulundu. Kavga ettiği iki kadın tarafından İslam’a ve Muhammed Peygamber'e hakaret etmekle suçlanan Pakistanlı Hristiyan Bibi, 2009 yılından bu yana cezaevinde bulunuyordu. 53 yaşındaki Bibi için 2010 yılında önce yerel mahkeme, ardından da 2014’te Lahor Yüksek Mahkemesi idam kararı vermişti. Bibi'nin idamını önlemek için çok sayıda kadın ve insan hakları örgütü kampanyalar düzenlemişti.

Anayasa Mahkemesinde önceki gün görülen temyiz davasında Anayasa Mahkemesi Başkanı Mian Sakıb Nisar, yargılamanın adil yapılmadığını söyleyerek beraat kararı vermişti.

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

HDP: TMSF yolsuzluk ve kayırmacılık merkezi haline getirildi

SONRAKİ HABER

Milli Savunma Bakanı Akar: 2-3 ay içinde tek tip askerlik gelecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...