01 Kasım 2018 12:52

60 yıldır ilk kez yaşandı: Zeytin üreticisi çaresiz!

Marmarabirlik, rekoltesini tespit ettiği ve alacağını taahhüt ettiği zeytini almayı durdurdu. Üreticinin zeytinleri ellerinde kaldı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Marmarabirlik, rekoltesini tespit ettiği ve alacağını taahhüt ettiği zeytini almayı durdurdu. Her yıl ürününü zaman kaybetmeden Marmarabirlik’e sattıklarını söyleyen üretici Mustafa Arıkan, “60 yıldır ilk kez böyle bir şeyle karşılaşıyoruz. Marmarabirlik alım yapacağını söylediği için depolarımızı kapattık. Toplamazsak daha kötü. Toplasak zeytinimizi saklayacağımız yerimiz de yok” diyerek çaresizliklerini dile getirdi.

Zeytinde mantar olduğu iddiası ile alımı durdurduğunu açıklayan Marmarabirlik’in gerekçesinin ikna edici bulmadığını söyleyen Arıkan, “Aylardan beri uğraştık. Bütün yıl buna baktık. 15 bin yakın masraf ettik. Damlamasıdır, budamasıdır, gübresidir, ilacıdır… Hala çalışıyoruz ama Marmarabirlik almıyor. Zeytin elimizde kaldı” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Fıstıklı Köyü üreticilerinden Ceylan Arıkan ise , “Bu yıl zeytin diğer yıllardan çok daha iyi. Zeytinde hastalık yok. Tam tersine çok iyi bir ürün var. Her yıl çöp gibi zeytini alan Marmarabirlik, şu anda zeytinde mantar var deyip alım yapmıyor. Bu doğru değil. Gelip baksınlar. Zeytin hasta değil. Her sene Marmarabirlik bu köyden zeytin alıyordu, bu sene almıyor. Hasta olan zeytin zaten elekten geçiriliyor. Birliğe verdiğimiz üründe hastalık olması mümkün değil” diyerek karara tepki gösterdi.

KONU MECLİSE TAŞINACAK

Yalova’nın Armutlu ilçesine bağlı Fıstıklı köyünde zeytinini toplayan çiftçileri ziyaret ederek ürünleri inceleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, yakın zamanda Afrin’den zeytin alımı yapan Marmarabirlik’in hastalık bahanesiyle alımları durdurması üzerine çiftçinin çaresiz kaldığını belirtti. 

Konuyu Marmarabirlik yönetimi ile görüşeceğini ve ardından TBMM gündeme taşıyacağını açıklayan Sarıbal, “Biz her yıl biliriz. Zeytinde kısmen mantar da, zeytin sineği de, vuruk da olur. Ama burada gördüğümüz ürünlerde hiçbirine rastlamadık. Bunun mazereti olamaz. Marmarabirlik’e şu soruyu sormak lazım; Yurt dışından zeytin mi geliyor?Afrin’den 52 bin ton zeytin alındığını biliyoruz. Marmarabirlik Başkanı’nın o bölgeye gittiğini biliyorum. Halkın 50 bin ton zeytinin alınacağını kamuoyuna duyurdular. Çiftçi olarak söylüyorum, burada bu zeytinin alınmamasına neden olacak hiçbir gerekçe yoktur. Bu zeytin pırıl pırıl ve çok da güzel. Marmamabirlik’in sahibi zeytin üreticisidir. Marmarabirlik’in görevi üreticinin sıkıntısını gidermektir. Koşullar ne olursa olsun taahhüt ettiği zeytini almalıdır ’dedi. (Bursa/EVRENSEL)

MARMARABİRLİK, AFRİN'DEN ZEYTİN ALINDIĞI İDDİALARINI YALANLADI

Marmarabirlik ise, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’ın Suriye'nin Afrin kentinden zeytin alındığına dair iddialarını yalanladı. Marmarabirlik’e bağlı kooperatifler düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan Marmarabirlik İznik Kooperatif Başkanı Ali Bulut ürün alımının devam ettiği ve yerli kaliteli üründen vazgeçilmeyeceğini ileri sürdü. Bulut, "Piyasada özel sektörün çok az alım yaptığı bir ortamda taşın altına elini koyan ve üreticinin yanında olan Marmarabirlik’e yapılan bu mesnetsiz saldırıyı tüm kooperatif başkan ve yöneticileri ve 32 bin ortak olarak şiddetle kınıyoruz. Bizler, zeytin üreticilerinin temsilcileri olarak zeytinde yaşanan bölgesel sıkıntıların farkındayız. Fakat her geçen gün kalite standartlarını ve satışlarını arttıran Marmarabirlik’in ürün kalitesinin bozulmasına izin vermemiz söz konusu değildir" dedi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Devrimci Öğretmen Çetin Can uğurlandı

SONRAKİ HABER

Boğaziçi’de mobbing ve sürgüne tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa