01 Kasım 2018 12:46
Son Güncellenme Tarihi: 01 Kasım 2018 18:36

ABD'den Kaşıkçı'nın cenazesi için çağrı

ABD Dışişleri Bakanlığı Kaşıkçı'nın cesedinin defin için ailesine verilmesi çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Muhammed Enes Yıldırım/AA

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın cesedinin yerinin tespit edilmesi çağrısında bulundu. Cesedin defin için ailesine verilmesi gerektiğini belirten ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin sadece Suudi gazeteci Kaşıkçı'yı öldürenleri değil, cinayetle ilişkili kişileri de sorumlu tutacağını kaydetti.

BM KAŞIKÇI ÇAĞRISINI YİNELEDİ

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin açıklamasının ardından, Suudi Arabistan'a yapılan “Kaşıkçı'nın cesedinin nerede olduğunun açıklanması çağrısının” hala geçerliliğini koruduğunu bildirdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin açıklamasından sonra AA muhabirinin sorusunu yanıtlayan OHCHR Sözcüsü Rupert Colville, Kaşıkçı cinayetinin aydınlatılması için ‘tarafsız ve bağımsız’ soruşturma çağrısı yaptıklarını anımsattı.

Sözcü Colville, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet'in, Suudi Arabistan'a, Kaşıkçı'nın cesedinin yerinin açıklanması ve soruşturmaya uluslararası bağımsız uzmanların da dahil edilmesi çağrısında bulunduğunu ve bu çağrının hala geçerli olduğunu belirterek “Açıkçası, sağlam ve kanıtlarla desteklenmiş bilgilere sahip olduktan sonra dava hakkında daha fazla yorum yapabiliriz” ifadesini kullandı.

‘SUÇLULAR HESAP VERMELİ’

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bachelet, salı günü yaptığı açıklamada, Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ‘bağımsız ve tarafsız’ bir şekilde soruşturulması gerektiğinin altını çizerek cinayete karışanların hesap vermesi gerektiğini vurgulamıştı.

AF ÖRGÜTÜ: KAŞIKÇI'NIN CESEDİNİN YERİNİ AÇIKLAYIN

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Suudi Arabistan makamlarına, ‘gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın cesedinin yerini derhal açıklama’ çağrısında bulundu.

UAÖ Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Sorumlusu Muhammed Ebu Necile, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklama üzerine AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Kaşıkçı'nın, 2 Ekim'de Suudi Arabistan'ın İstanbul'daki Başkonsolosluğu'na girdikten sonra boğularak öldürülmesi ve cesedinin parçalanarak yok edilmesini ‘korkunç bir olay’ olarak niteleyen Ebu Necile, “Türk hükümetine, Birleşmiş Milletler'den (BM) bağımsız bir soruşturma talebinde bulunması ve rütbeleri ne olursa olsun suçluların adalete teslim edilmesini isteme” çağrısında bulundu.

Ebu Necile, Türkiye ve Suudi Arabistan başta olmak üzere BM üyesi tüm dünya ülkelerinin tam bir iş birliği içinde Kaşıkçı olayında nelerin yaşandığını ortaya çıkaracak soruşturma için BM'ye destek vermeleri gerektiğini söyleyen Ebu Necile, Suudi Arabistan makamlarından da “Kaşıkçı'nın cesedinin yerini bağımsız otopsi işlemlerinin yapılması için derhal açıklamasını” istedi.

Uluslararası toplumu da Suudi Arabistan'ın ihlalleri karşısında acil olarak harekete geçme ve Kaşıkçı olayını basite almama veya ertelememeye çağıran Ebu Necile, “Suudi Arabistan'ın, insan hakları ihlallerinin yanı sıra hukuk dışı idamlar ve barışçıl muhaliflere yönelik keyfi tutuklamalarla, Yemen'de işlediği sistematik ihlallerle dolu bir sicili var” ifadelerini kullandı.

UAÖ sorumlusu, gazeteci Kaşıkçı'dan haber alınamadığı ilk günlerden bu yana ‘Bunun hukuk dışı, acı ve tehlikeli bir suikast olduğuna’ dikkat çektiklerini belirterek, cinayetin tüm detaylarıyla aydınlatılması ve makamları ne olursa olsun suçlulardan hesap sorulması çağrısı yaptı. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Brunson hakkında gerekçeli karar: Casus değil

SONRAKİ HABER

Kürtçeye yönelik talepler BM gündemine kadar taşınacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...