01 Kasım 2018 12:26

DBP'den 'Dünya Kobanê Günü' açıklaması: Rant devşirmeye çalışıyorlar

DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Naşide Toprak, eçim arifesinde iktidarın Kobanê üzerinden siyasi rant devşirmeye çalıştığını söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dünya Kobanê gününün yıl dönümünde yapılan basın açıklamasında konuşan DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Naşide Toprak, seçim arifesinde iktidarın Kobanê üzerinden siyasi bir rant devşirmeye çalıştığını söyledi.

DBP ve HDP Diyarbakır İl Örgütleri 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla HDP il binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya parti üye ve yöneticilerinin yanı sıra HDP Milletvekilleri Musa Farisoğulları, Dersim Dağ, Remziye Tosun, Semra Güzel de katıldı.

Yapılan basın açıklamasını okuyan DBP İl Eş Başkanı Naşide Toprak, “Yaklaşan yerel seçimlerle birlikte içerde sıkışan hükümet iktidarını kaybetmemek için seçim arifesinde ülkeyi yeni bir senaryoya sürüklemek ve buradan siyasi bir rant elde etmek için; Kobanê’yi üç günden beri top atışına tutmaktadır” dedi. IŞİD’in küresel ve bölgesel güçlerin de desteği ile kadın, çocuk, sivil demeden on binlerce kişiyi katlettiğini hatırlatan Toprak, IŞİD’in Kobanê’de aldıkları yenilgi ile gücünün adım adım gerilediğini söyledi.

‘KOBANÊ DİRENİŞİ TARİHTEKİ YERİNİ ALDI’

Dünya Kobanê Günü’nün aralarında Nobel Barış Ödülü sahiplerinin, akademisyenlerin, aydınların, yazarların bulunduğu binlerce kişinin çağrısı ile ilan edildiğini belirten Toprak, “Bu direniş, 21. Yüzyılda barbarları ve onların arkasındaki tüm güçleri yenilgiye uğratan direniş olarak tarihteki yerini almıştır. Hiçbir saldırı ve karalama bu gerçeği karartmayacak, güneşi balçıkla sıvamak isteyenlerin yarın tarih karşısında hiçbir hükmü kalmayacaktır” dedi.

EZİLEN HAKLARIN VE İNANÇLARIN GÜNÜ

Toprak’ın ardından konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, il binalarındaki polis ablukasına dikkat çekerek, HDP’nin siyasi bir parti olduğunu ve kentte yüzde 70 oy aldığını söyleyerek, biran önce bu uygulamadan vazgeçilmesi çağrısı yaptı. Kobanê direnişine dikkat çeken Farisoğulları “Kobanê’de emsalsiz bir mücadele verildi. Yaklaşık iki ay boyunca IŞİD çeteleri ve onların işbirlikçileri tarafından yaklaşık iki ay etrafı çevrildi. Ama Kobanê halklarının ve Rojavalı devrimcilerin mücadelesi bu işbirlikçiliği yendi. 1 Kasım Dünya Kobanê Günü bütün ezilen halklara ve inançlara kutlu olsun” dedi.

HDP: SURİYE’NİN BARIŞA İHTİYACI VAR

HDP Genel Merkezi Kobanê günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Suriye halklarının hiçbir farklılığı dışlamadan, barışa ve huzura, demokratik yeniden inşaya ihtiyacı vardır. Yeni dönemin, bütün tarafların yer aldığı bir zeminde müzakerelerle şekillenmesi, silahlı değil siyasi ve diplomatik çözümün gündeme damgasını varması şarttır. Fırat’ın doğusunu hedef alanlar, Suriye’de iç savaş günlerinin geride bırakılmasını değil, çatışmanın ve savaşın sürdürülmesinin adımlarını atmaktadır” denildi.

‘KARANLIĞA KARŞI DAYANIŞMA GÜNÜ'

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla yazılı açıklama yayımladı. “1 Kasım Dünya Kobanê ile Dayanışma Günü, tüm dünyada IŞİD vahşetine karşı bir sembol haline gelen Kobanê ile dayanışmayı büyütmenin günüdür" denilen açıklamada, "Ortadoğu başta olmak üzere tüm dünyada yükselen erkek gericiliğine ve ördüğü korku duvarlarına karşı cesareti kuşanan ve tarihi direnişiyle karanlığı aydınlatan kadınlarla dayanışmanın günüdür” denildi.

DTK: IŞİD’E YÖNELİK BÜYÜK DİRENİŞ GÖSTERİLDİ

Kobanê gününe dair Demokratik Toplum Kongresi yazılı açıklama yaptı. IŞİD’in Kobanê’ye saldırarak Rojava Devriminin ortadan kaldırılmasının hedeflendiği belirtilen açıklamada, “Başta Kürtler olmak üzere kapitalist sömürgeci güçlere karşı direnen bütün halklar, doğa, insanlık ve tarih düşmanı DAİŞ çetelerine karşı büyük bir direniş göstererek, Kobanê’yi canları pahasına korudular” dedi. Rojava’da, halkların birlikte yaşama koşullarının yaratıldığı ifade edilen açıklamada, Kobanê’ye yönelik saldırıların yeniden canlandırılmaya çalışıldığını belirtildi.

ENVER MÜSLİM: KOBANÊ İNSANLIK ZAFERİDİR

Kobanê günü dolaysıyla Hawar Haber Ajansı’na (ANHA) konuşan Kobanê Kantonu Meclisi Eş Başkanı Enver Müslim, Kürt halkının Kobanê sınırında etten duvar örerek IŞİD’in Kobanê ‘ye girmesini engellediğini dile getirerek, IŞİD’in Kobanê’de yenilmesinde büyük rol oynadığını söyledi. Kobanê ve Kuzey Suriye’de halkların birlikteliğine dikkat çeken Müslim, şöyle dedi: “Tüm dünya halkları artık gözlerini açmalı ve Kuzey Suriye’de hayat bulan demokratik projeyi görmeli. Dünya kamuoyu her daim ezilenlerin yanında durmalı ve egemenlere boyun eğmemelidir. Kobanê zaferi insanlık zaferidir.” (Diyarbakır/EVRENSEL)

KOBANÊ’DE YÜRÜYÜŞ YAPILDI

Kobanê için İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Urfa, Mardin, Malatya, Dersim, Van olmak üzere birçok kentte basın açıklaması yapıldı.

Kobanêliler 1 Kasım Dünya Kobanê Günü’nün yıldönümünde alanlara çıktı. Sabahın erken saatlerinde Özgür Kadın Meydanı’nda biraraya gelen binlerce kişi burada oluşturduğu kortejler ile yürüyüşe geçti. Kanton genelinde fırın ve eczaneler dışında tüm esnaf kepenk kapattı. 7’den 70’e Kobanêlilerin katıldığı yürüyüş güzergahında, kimi yurttaşlar da işlerini bırakarak destek verdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Taşeronların sorunu çözülmedi, daha da büyüdü

SONRAKİ HABER

Kars ve Urfa'da gözaltına alınanlar için gözaltı süresi uzatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa