01 Kasım 2018 12:11
Son Güncellenme Tarihi: 01 Kasım 2018 18:27

Sağlıkta şiddete ilişkin hazırlanan tasarı komisyonda görüşülüyor

Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı'nın görüşüldüğü komisyon toplantısı başladı. Sağlık emekçileri AKP'nin hazırladığı tasarıya tepki göstermişti.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Sağlıkta yaşanan şiddetin önlenmesi için hazırlanan yasa taslağının komisyondaki görüşmeleri başladı. TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, AK Parti Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız başkanlığında toplandı. Toplantıda, Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlandı.

Teklif sahibi olarak komisyona bilgi veren AKP Samsun Milletvekili Ahmet Demircan, yeni sisteme göre bir kanun teklifini görüşeceklerini söyledi. Sağlık emekçilerin şiddetin kaynağı olarak gösterdiği sağlıkta dönüşüme övgülerde bulunan Demircan, teklifin sağlıkla ilgili pek çok kanunda iyileştirme, düzenleme, düzeltme ve geliştirmeler yapan bir çalışma olduğunu ileri sürdü.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ŞİDDET

Sağlık çalışanlarına dönük şiddeti anlayabilmenin mümkün olmadığını iddia eden Demircan, “Bu atmakta olduğumuz adımla, şiddeti uygulayan kişilerin, faillerin, emniyette değil de savcılığa götürüldükten sonra işlemlerinin tamamlanması şeklinde bir düzenleme yapıyoruz. Cezai müeyyidelerle ilgili kısımda Meclisimizin de elbette talepleri olacaktır. İnşallah önümüzdeki günlerde Adalet Bakanlığının TCK üzerinde yapacağı çalışmalarda gündeme getirilmesi gerekiyor” dedi.

CHP’NİN ÖNERGESİ REDDEDİLDİ

CHP milletvekillerinin, teklifin daha detaylı incelenmesi için alt komisyon kurulmasına ilişkin verdiği önerge, müzakerelerin ardından kabul edilmedi.

Teklifin tümü üzerinde söz alan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, herkesin sağlıkçılara karşı şiddetten rahatsız olduğunu belirterek, sağlık çalışanlarından sürekli talepler geldiğini, bu alana devletin bir an önce el atması gerektiğini ifade etti.

Şiddet probleminin çözülmesi gerektiğini dile getiren Emir, “Sizin iktidarınız, 16 yıldır hiçbir şey yapmadı. Şimdi yaparmış gibi görünmek son derece yanlış. Bu kanun teklifinin aslında yeni hiçbir şey getirmediğini ifade etmek zorundayım. Sanki başka bir şey getiriliyormuş gibi anlatılıyor” dedi.

Şiddete uğrayan sağlık çalışanlarına ilişkin bilgileri paylaşan Emir, sağlık alanındaki şiddetin giderek arttığını söyledi. Emir, “Sağlıkta şiddet sorununun, ceza yasasındaki hüküm ağırlaştırmasıyla veya sağlıkçıların ifadelerinin, karakolda değil de sağlık merkezinde alınmasıyla çözülemeyeceğini hepimiz biliyoruz. Bu kapsamlı, etraflı, çok katmanlı bir sorundur. Buna çok derinlikli bir yaklaşımda bulunmamız gerekiyor” diye konuştu.

‘HEKİMLİK KUTSAL BİR MESLEKTİR’

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, kendisinin KHK ile meslekten ihraç edilmiş bir milletvekili olduğunu, konunun vicdanla alakalı olduğunu söyledi.

Doktorların aldığı eğitim ve yaşam felsefesinin teröristliğe uygun olmadığını vurgulayan Gergerlioğlu, “İnsanları boş gerekçelerle işinden edenlerin önce bunu bilmesi gerekir. Ben 28 yıllık hekimim. Beni ihraç edenler sadece bana kötülük yapmakla kalmadı, binlerce hastama da kötülük yaptı” diye konuştu.

Doktorların insan hayatıyla ilgili kararlar aldığını dile getiren Gergerlioğlu, “Hekimlik mesleği, kutsal bir meslektir. Böyle bir meslek grubunu basit siyasi gerekçelerle, ispatlanmamış birtakım nedenlerle bir anda sokağa bırakmak hiçbir vicdanın kaldıracağı bir şey değildir” dedi. Gergerlioğlu, KHK ile ihraç edilen doktorların yaşadıklarını anlattı.

‘İNSANA BAKIŞINIZ DEĞİŞMELİ’

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam ise kendisinin de KHK ile meslekten ihraç edildiğini söyledi.

İslam, sağlık çalışanlarına şiddet konusunda ne kadar hukuki tedbir alınırsa alınsın, bunun siyasi bir arka planı olduğunu ifade ederek, birçok alanda şiddet olduğuna dikkati çekti. İslam, “Bunların sosyolojik arka planına biraz eğilelim. Ben, bunların nedeninin, bu toplumun kendini siyasi olarak rahatça ifade edememesine bağlıyorum. Bu baskı ortamı sürdürüldüğü sürece bu şiddeti sadece cezai ve caydırıcı tedbirlerle ortadan kaldırmanız mümkün değil. İnsana bakışınız değişmelidir” dedi. Komisyonda, teklifin görüşmeleri devam ediyor.

Öte yandan yasa teklifi görüşmelerinin saat 12.00'de TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşüleceği duyuruldu. Toplantının yapılacağı saatte salona gelen milletvekilleri, komisyon saatinin 15.00'e ertelendiğini öğrendi. Vekiller, saat 15.00'te tekrar geldikleri salonda komisyon toplantısının 16.00'ya ertelendiğini öğrenince tepki gösterdi. CHP'li ve HDP'li milletvekilleri, Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı'nın görüşüleceği komisyon toplantısı saatinin geçerli neden gösterilmeden sürekli ötelendiğini söyledi. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “Bu kadar önemli bir konu görüşülecek; ama saat sürekli erteleniyor. Bu çocuk oyuncağı mı? Böyle bir şey olmaz” diyerek, salondan ayrıldı.

Sağlık emekçileri AKP tarafından hazırlanan tasarıya tepki göstermiş ve nöbet eylemleri başlatacağını açıklamıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu toplandı

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Krizin faturasını yoksullar ödememeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa