01 Kasım 2018 09:08

Fiat işçisi patron- sendika kıskacında

Fiat Chrysler Kuzey Amerika tesislerinde ardı ardına üretimi durduruyor. İşbaşı yaptırılmayan emekçiler işbirlikçi sendikaya öfkeli.

Logo: Fiat Chrysler

Paylaş

ABD ve Kanada’da Fiat Chrysler fabrikalarında çalışan binlerce işçi işsiz kalmamak için mücadele yolları arıyor. Kanada Windsor ve ABA Illınois Fiat Chrysler Automobiles (FCA) tesislerinde üretimin durdurulmasının ardından 11 bini aşkın işçi zorunlu izne çıkarıldı .

Fabrika yönetiminden 9 gün geçmesine karşın bir açıklama yapılmazken binlerce otomotiv işçisi üye oldukları Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası’ndan (UAW) da net bir bilgi alamadıklarını açıkladı. Aynı sektörde Kanada’da örgütlü olan Unifor Sendikası’nın da sessizliğini koruması işçiler arasında toplu işten çıkarma hazırlığı olarak yorumlandı.

SÖMÜRÜNÜN ORTAĞI SENDİKA

Fiat Chrysler Indiana fabrikası işçisi Angela UAW Sendikası’nın sömürünün en büyük ortağı olduğunu söyledi. 2 haftadır işbaşı yapamayan Angela “Artık kendimize gelme ve bizi bölmeye çalışan devasa güçler olduğunun farkına varmanın zamanıdır. Annem Chrysler de babam General Motors da ücretli köleydi. Şimdi ben de ücretli köleyim. Nereden gelirsek gelelim işçiler olarak aynı acıyı çekiyor ve sevdiklerimiz için aynı huzur ve güvenceyi istiyoruz. İşçi sınıfı olarak çoğunluğuz ve hayatımızı yönlendirenlere göre çok daha fazla ortak yanımız var” diye konuştu.

SENDİKACILAR GREV İSTEMİYOR

World Soscialist internet gazetesinden Jacob Crosse’a açıklama yapan işiler baskıları sonucu sendika yönetiminin kendilerine iki gün içinde net bir açıklama yapma sözü verdiklerini bildirdiler. Otomotiv tekelinin  Indiana eyaletindeki Kokomo ve Tipton tesislerindeki üretim de 15 Ekimden bu yana askıya alınmış durumda. Bu iki transmisyon fabrikasında da 3 bini aşkın işçi çalışıyor. İş sağlığı ve güvenliği başta olmak üzere birçok sözleşme maddesine uyulmadığını açıklayan otomotiv işçileri grev taleplerinin 3 aydır sendika tarafından gözardı edildiğini vurguladılar. Kanada Unifor otomotiv Sendikası Başkanı David Cassidy, yerel gazetelere yaptığı açıklamada imalatın rutin teknik nedenlerle durdurulduğunu ve yeni yıl öncesi ile sonrasında satışlarda dalgalanma olabileceği açıklaması tepkiyle karşılandı.

İŞÇİLER: LÜKS İÇİNDE YAŞIYORLAR

İş başı taleplerini yineleyen işçiler otomotiv sektöründe işçilere yalan söylenmesinin de rutin bir uygulama olduğunu söylediler. Belvierde Fabrikası’ndan Felicity isimli bir kadın işçi ne patrona ne de sendikaya güvendiklerini aktarırken, “Fabrikada çalışma koşulları giderek güvensiz hale geldi. Tesis görevlileri uyarılarınıza kulak asmıyorlar. Bir kaza meydana gelmeden arızalar giderilmiyor. Bu artık onların kültürü haline gelmiş. Sendikadan hiçbir destek görmüyoruz. Tek başınayız. Sendikacılar sadece aidatlarımızı toplayıp lüks binalar inşa ediyor ve paramızla lüks geziler düzenliyorlar. Ben ise evimin kredisini bile zorlukla ödeyebiliyorum” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Diş hekiminin duvarında bin adet diş bulundu

SONRAKİ HABER

Cezayir Bağımsızlık Savaşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...