01 Kasım 2018 08:59

Sığınmacının sınırdışı edilmemesi için eylem yapanlara hapis talebi

Nijeryalı bir sığınmacının sınırdışı edilmesini engellemek için uçakta eylem yapan İzlandalı iki kadın hakkında hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ

Nijeryalı bir sığınmacının sınır dışı edilmesini engellemek için uçakta eylem yapan iki İzlandalı kadın hakkında hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İzlandalı iki kadının yargılanmasına neden olan eylem 26 Mayıs 2016 tarihinde İzlanda’nın güney batısındaki Keflavik ilindeki hava limanında yaşandı.

İzlanda Göçmen Bürosu, 4 yıldır ülkede yaşayan ve bir restorantta çalışan 32 yaşındaki Nijeryalı bir erkek sığınmacının sınır dışı edilmesini kararlaştırdı. Söz konusu kişi Hıristiyan olduğunu ve El Kaide’nin Nijerya’daki uzantısı Boko Haram tarafından ölümle tehdit edildiğini söyleyerek sığınma talebinde bulunmuştu. Göçmen Bürosu, sığınmacının anlatımlarını inandırıcı bulmadı ve sınır dışı edilmesini kararlaştırdı. Restorantta 4 yıl çalışmasının ve İzlandalı bir kadınla nişanlı olmasının ülkede kalması için gerekçe oluşturmayacağı değerlendirmesini yaptı.

UÇAĞIN KALKIŞINI ENGELLEMEK İSTEDİLER

Nijeryalı sığınmacı sınır dışı edilmek için zorla uçağa bindirildi. Sığınmacıların haklarını korumak amacıyla çalışma yürüten No Borders adlı örgütlenmeden 2 kadın aktivist, İzlanda Hava Yolları’na (Icelandair) ait uçağa binerek yerlerine oturmayı reddetti. Sığınmacının sınır dışı edilmesini engellemek için diğer yolculardan da aynı şeyi yapmalarını istedi.

Uçağa gelen polisler, her iki kadın aktivisti göz altına aldı ve 7 saat karakolda tuttuktan sonra serbest bıraktı. Aktivistler, eylemlerini cep telefonlarına kaydederek sosyal medyada yaygınlaştırdı.

EYLEMCİLER 13’ER YIL CEZA ALABİLİR

Savcının hazırladığı iddianamede kadınlar, hava yönetmenliğini ihlal, devlet memuruna mukavemet ve polisin emirlerine uymamakla suçlanıyor. Ceza yasasının üç maddesini ihlal etmekle suçlanan kadınların bu maddelerin birinden 2 yıla kadar, diğerinden 5 yıla kadar, üçüncü maddeden de 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor. Eğer kadınlar suçlu bulunur ve en üst sınırdan cezaya çarptırılırlarsa toplam 13’er yıl hapis cezası alabilirler.

HALKIN SIĞINMACILARA YÖNELİK TUTUMUNDA DEĞİŞİM

Avrupa’ya sığınmacı akınının yoğun olduğu 2016 yılında ülke tarihinde ilk kez bin 132 kişinin başvurusuyla rekor sayıda sığınmacı iltica talebinde bulundu. 2017 yılında bu sayı bin 95’e geriledi. Bu yılın ilk 9 ayında 533 sığınmacı iltica talebinde bulundu.

Aynı dönemde 577 kişinin sığınma başvurusu karara bağlandı. 114 kişinin iltica talebi kabul edildi, 187’sininki ise reddedildi. 176 sığınmacı da Dublin Sözleşmesi gereği geldikleri Avrupa ülkelerine geri yollandı.

Mayıs ayında MMR adlı kamuoyu araştırma şirketi tarafından yapılan araştırma, halkın sığınmacılara yönelik tutumunda olumsuz bir değişim olduğunu gösteriyor.

Halkın yüzde 44,9’u İzlanda’nın normal sayıda sığınmacı aldığını, yüzde 29,4’ü ise az sayıda sığınmacı aldığını söylüyor. Çok fazla sığınmacı aldığını söyleyenlerin oranı da yüzde 25,7.

Hükümet, geçtiğimiz ay Birleşmiş Milletler kontenjanından alacağı sığınmacıların sayısını 50’den 75’e yükseltmeyi kararlaştırdı. Suriyeli sığınmacılarla Afrika ülkelerinden gelecek LGBTİ+ bireylere  öncelik verilmesini kararlaştırdı.

ÖNCEKİ HABER

Parekende fiyatlarda artış

SONRAKİ HABER

Yüzlerce köylü 'eksik olsun termali' dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...