01 Kasım 2018 07:54

Arkadaşları Kadri Kaya'yı anlattı: Baskılara karşı geri adım atmadı

29 Ekim günü tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren gazeteci Kadri Kaya, 'Özgür basının mamostesi' olarak anılıyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Kürt basınına 1999’dan beri emek veren ve “mamoste” olarak anılan Kadri Kaya, 29 Ekim günü kanser tedavisi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yaşamını yitirmesinin ardından önceki gün Diyarbakır’da toprağa verildi. Kaya’yı anlatan arkadaşları, “Hiç bir zaman baskılara karşı geri adım atmadı” dedi.

Milli Eğitim kurumlarında memur olarak çalışma yaşamına atılan Kadri Kaya, emekliliğe ayrıldığı ana kadar Eğitim Sen üyesi olarak sendikal alanda önemli çalışmalar yürüttü. 18 Nisan 1999’da Özgür Bakış Gazetesi’nde basın hayatına adım atan Kaya, gazetenin Diyarbakır Temsilciliğini üstlendi. Azadiya Welat, 2000’de Yeni Gündem ile haftalık Ülkede Gündem gazetelerinde de aktif çalışan Kaya, 4 Nisan 2002’de yayına başlayan Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) kurucuları arasında yer aldı. Kaya, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan DİHA’nın 13 yıl boyunca Diyarbakır temsilciliğini üstlendi. Baskı ve sansürün odağı olan DİHA’da çalıştığı süre boyunca özgür basın geleneğinden taviz vermeyen Kaya, yakalandığı kanser hastalığından dolayı çalışmalarına son iki yılda ara vermek zorunda kaldı.

Gazetecilikte uzun yıllar verdiği emekten ve çabadan dolayı “mamoste” (üstat, hoca) olarak anılan Kaya’yı, çalışma arkadaşları anlattı.

1980’li yıllarda birlikte sendikal çalışmalar yürüten Nesip Gültekin, “İnsani, ahlaki ve demokrasi mücadelesiyle, Kürt halkının özgürlüğü için sürekli bir çaba içerisindeydi” dedi. Eğitim Sen çalışmalarında birlikte çalışan Suzan İşbilen de “Hem basın camiası hem de emek camiası büyük bir değeri kaybetti” dedi. Birlikte sendikal çalışmalar yürüten Hikmet Altuğ ise, “Temel özelliği; müthiş dürüstlük, emeğe saygılı ve emek yaratan bir arkadaşımızdı” diye konuştu.  

‘MAMOSTE’NİN KALEMİNİ YÜKSELTECEĞİZ’

 Birlikte uzun yıllar boyunca DİHA’da çalışan gazeteci A.Vahap Taş, Kaya’nın zor şartlarda önemli çalışmalar yürüttüğünü aktararak, “Görevleri sırasında titiz bir çalışma, üstlendiği görevleri laiki ile yerine getirdi” dedi.

 DİHA’nın Kürtçe editörlerinden ve Kaya ile 15 yıl boyunca DİHA’da çalışma yürüten gazeteci Mehmet Ali Ertaş, “Mamoste fiziki olarak aramızdan ayrıldı ancak fikirleri, emeği ve öncülüğü ile her zaman aramızda olacak. Mamoste’nin kalemini yükselteceğiz. Mamoste’nin boşluğunu doldurmak çok zor ancak biz özgür basın emekçileri olarak onun takipçisi olacağız, mücadelesini sürdüreceğiz” dedi.

‘HER ARKADAŞIMIZIN ÜZERİNDE EMEĞİ VAR’

Kaya ile mesai harcayan gazetecilerden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Tayip Temel de, Kaya’nın 13 yıl boyunca DİHA’nın Diyarbakır temsilcisi olarak özgür basın çalışmalarını yürüttüğünü hatırlatarak, “Hiç bir zaman baskılara karşı geri adım atmadı. Özgür basın içerisinde salt bir çalışan olmadı, aynı zamanda önemli savunucusuydu. Son 15 yılda özgür basın kurumlarına adım atan her arkadaşımız üzerinde emeği vardır” ifadelerini kullandı. (MA)

ÖNCEKİ HABER

KESK İzmir Şubeler Platformu: OHAL komisyonu lağvedilmeli

SONRAKİ HABER

Süper Lig'de 11. hafta Galatasaray-Fenerbahçe derbisiyle açılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...