31 Ekim 2018 14:02

Savcı barış akademisyeni Esra Arsan için hapis istedi

Barış bildirisine imza attıklar için yargılanan 13 akademisyen bugün iki ayrı mahkemede hakim karşısına çıktı.

Paylaş

13 barış akademisyeninin bugün iki mahkemede duruşmaları görüldü. Savunmasını yapan Akademisyen ve Evrensel Yazarı Esra Arsan için savcı TMK 7/2'den cezalandırma istedi. Arsan hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını istemedi.

Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için “Terör örgütü propagandası” ile suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerin duruşmaları Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde devam etti. Bianet’in haberine göre iki ayrı mahkemede 13 akademisyenin duruşmaları görüldü. İlk duruşması görülen Akademisyen ve Evrensel Yazarı Esra Arsan’ın savunmasının ardından avukatı Fikret İlkiz, mahkemeye gelen belgelerle ilgili bir sonraki celsede beyanda bulunmak için süre istedi.

Heyetin İlkiz'in süre talebini reddetmesinin ardından savcı esas hakkındaki mütalaasını sundu. Savcı Arsan’ın Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 7/2 maddesine göre cezalandırılmasını istedi. Mütalaanın ardından hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) hususunda görüşü sorulan Arsan, HAGB istemediğini söyledi. Arsan ve avukatı esasa karşı savunmalarını sunmak için süre istedi. Heyet süre talebini kabul ederek duruşmayı 9 Ocak 2019’a bıraktı.

ÇOK SAYIDA AKADEMİSYEN YİNE HAKİM KARŞISINDAYDI

Akademisyenlerden Z.Ç.Ç. ise yurtdışında görevli olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılamadı. Bir sonraki duruşma 27 Aralık’ta. C. E. de savunmasını hazırlayabilmek için süre istedi. Duruşma 5 Kasım’a ertelendi.

Duruşma salonunda hazır bulunan Bülent Tanju sağlık sorunları nedeniyle savunmasını yapamayacağını söyledi, süre talebinde bulundu. Tanju’nun duruşma 8 Kasım’da. Begüm Başdaş da yurtdışında olduğu için duruşmaya katılamadı. Başdaş, 28 Şubat’tan sonra Türkiye’de olacağını belirterek süre istedi. Heyet talebi kabul etti. Bir sonraki duruşma 6 Mart’ta. Yasin Barış Göğüş, Saadet Sorgunlu, Ayşe Aslı Berkman, Kumru Çılgın ve Dilek Çankaya duruşmaları için salonda hazır bulundu. Mahkeme beraat talebini reddetti, duruşmaları 10 Ocak’a erteledi. Akademisyenler Akın Tek ve Özgecan Korkmaz da duruşma salonunda hazır bulundu. Avukatları mazeretli olduğu için duruşmaya katılamadı. Akademisyenler avukatlarıyla birlikte savunma yapmak istediklerini söyledi. Heyet duruşmayı 20 Kasım’a erteledi.

TERÖRLE MÜCADELE KANUNU 7/2 NE SÖYLÜYOR?

Terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Ayrıca, basın ve yayın organlarının suçun işlenmesine iştirak etmemiş olan yayın sorumluları hakkında da bin günden beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

'GREVIO Türkiye raporu, yetkililerin görevini yapmadığını gösteriyor'

SONRAKİ HABER

Barış akademisyeni Esra Arsan’ın savunmasının tam metni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...