31 Ekim 2018 13:50

Şırnak'ta bir mahalle: Ne su ne elektrik ne de yol var

Şırnak'ın Yeşilyurt Mahallesi'nde kayyım atanan belediye tarafından bozulan yol onarılmadı. Mahalleliler elektrik ve suyun olmamasına da tepkili.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Şırnak merkeze bağlı Yeşilyurt mahallesinde, kayyım atanan belediye tarafından yaklaşık 8 ay önce “yenilenecek” gerekçesiyle bozulan 2 kilometrelik yol halen yapılmadı. Elektrik ve su sorunu yaşanan mahallede yaşayan Abdullah Ertak, “Hani yol, hani trafo?​” diye sordu.

MA’dan Gökhan Altay ve Ahmet Kanbal’ın haberine göre, Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevinin hemen aşağısında kalan ve Rezok diye adlandırılan bölgede yol, yağmurların başlamasıyla birlikte adeta bataklığa döndü. 10 ailenin yaşadığı bölgede bulunan yolun yapılmaması nedeniyle yurttaşlar farklı tepeleri kullanarak evlerine gidip gelmek zorunda kalıyor. Araçların çamura saplandığı yolu kullanmak zorunda olan öğrenciler ise her gün çamurlu elbiselerle evlerine dönüyor. Ayrıca cezaevinin kanalizasyon borularından dökülen kirli su da yolun ortasından akıyor. İnsan sağlığını tehdit eden suyun yaydığı kokudan kaynaklı yurttaşlar kapı ve pencerelerini açamıyor.

SUYU SIRTLARINDA TAŞIYORLAR

Kayyım atanan belediye başta olmak üzere tüm kamu yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde sonuç alamayan yurttaşların yaşadıkları bununla da sınırlı değil. Yıllardır kullanılan su kuyusunun bir süre önce kurumasından kaynaklı, yurttaşlar su ihtiyacını karşılayamaz hale geldi. Su için birkaç kilometre uzaklıkta bulunan çeşme ve kuyulara yürümek zorunda kalan yurttaşlar, suyla doldurdukları bidonları ise ya sırtlarında ya da el arabalarıyla evlerine taşıyor. 

GÜNLERDİR ELEKTİRİKSİZLER

Tüm bunların yanı sıra mahalledeki trafonun da geçtiğimiz hafta patlamasından kaynaklı yurttaşlar günlerdir elektriksiz yaşıyor. Akşamları mum ışığı ve fenerlerle idare eden yurttaşlar, elektronik malzemelerini de şehir merkezine inerek şarj ediyor.

SADECE ‘YAPACAĞIZ’ DİYORLAR

Yaşadıkları sorunlardan kaynaklı sıkıntı çektiklerini belirten mahalle sakinlerinden Abdullah Ertak, çamurlu yol ve yanan trafoyu göstererek “Hani yol, hani trafo? Belki on kere başvurduk ama gelip sorunu çözmediler” dedi. Çocuklarının her gün kullanmak zorunda kaldığı yolda çamura saplandığını söyleyen Ertak, “İlk olarak asfaltın bittiğini söylediler. Daha sonra yağmurlar başlamadan yolu yapacaklarını söylediler. Sadece fotoğraf çekip gittiler. Hastalarımızı hastaneye götürmekte zorlanıyoruz. Biz vatandaş değil miyiz?​” diye sordu.

Ertak, yaşadıkları su sorunu hakkında ise şunları söyledi: Birkaç kez tankerle su getirdiler. Ancak daha sonra onu da getirmediler. Sırtımızda su taşıyoruz. Çocuklarımızı yıkayamıyoruz. Burası yüksekte olduğu için suyu taşıyamadıklarını söylüyorlar. Biz de hemen yukarımızda bulunan cezaevinin kullandığı suyun buraya verilmesini istedik. Ancak onu da sadece cezaevine yetiyor diye vermediler. Sadece ‘yapacağız’ diyorlar ama ne zaman yapacakları belli değil.

‘BOZDUKLARI YOLU YAPMADILAR’

Mahalle sakinlerinden Miyazet Ertak ise, su getirmek için uzun bir süre yürümek zorunda kaldıklarına dikkat çekti. “Kimse bize sahip çıkmıyor” diyen Ertak, “Her yere gittik ancak sorunlarımızı çözmediler. Bozdukları yolu yapmadılar. Birçok yere asfalt döktüler ama burada yol yok. Kışın daha da zorlanacağız” dedi.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Brezilya’da ırkçı başkan Bolsonaro ile yeni siyasi dönem

SONRAKİ HABER

'GREVIO Türkiye raporu, yetkililerin görevini yapmadığını gösteriyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...