31 Ekim 2018 12:48

Türk Dişhekimleri Birliği: Haksız mesleki kısıtlamalar kabul edilemez

AKP'nin sağlık alanına ilişkin Meclis'e sunduğu kanun teklifine tepkiler sürüyor. Türk Dişhekimleri Birliği: Teklif kabul edilemez

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türk Dişhekimleri Birliği tarafından, Meclise sunulan torba yasa teklifiyle ilgili yapılan açıklamada hekimlerin mesleki çalışma alanının ve mesleki yetkisinin kısıtlanmasının kabul edilemez olduğu belirtildi.

Yapılan açıklamada Meclise sunulan bir torba yasa teklifiyle, hukuk kavramlarıyla açıklanması mümkün olmayan ve temel insan hakları değerlerine bütünüyle aykırı bir metnin yasalaştırılması önerildiğini belirtildi.

Önerinin AKP'li milletvekilleri tarafından verildiğine dikkat çekildiği açıklamada "Bu sebeple teklifin yasalaşma olasılığı yüksektir ve bu olasılık içinde bulunduğumuz durumu çok daha vahim hale getiriyor” denildi.

Açıklamada, teklifin bir torba olması sebebiyle Şehir Hastanelerinin yüklenicisi firmalara ek destek olarak her türlü harç ve damga vergisinden işletme süresince de muafiyet getirilmesinden, yardımcı eczacılığın kaldırılmasına, aile hekimlerinin izinlerinden birden fazla yerde çalışacak hekim ve dişhekimlerinin durumunun Meslek Odaları tarafından değerlendirilmesi zorunluluğunun kaldırılmasına kadar pek çok yasa değişikliği önerildiği hatırlatıldı.

Torba yasada sağlık emekçilerine yönelik şiddete dair bir karar bulunmamasının eleştirildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İçinde sağlıkta şiddetle ilgili tek madde olan, o da şiddetin önlenmesiyle ilgili en küçük bir hüküm içermeyen ancak bu meşruiyet ambalajıyla sunulan teklifte, bildiğimiz hukuk kavramlarıyla açıklanması mümkün olmayan ve temel insan hakları değerlerine bütünüyle aykırı yönüyle diğerlerinden ayrılan bir madde önerilmektedir. Güvenlik soruşturması sebebiyle kamu görevine alınmayan veya bu sebeple kamu görevinden çıkartılan dişhekimlerinin mesleki yetkileri ve çalışma alanlarının kısıtlanması önerilmektedir.”

'HAKSIZ MESLEKİ KISITLANMASI KABUL EDİLEMEZ'

Meclise sunulan öneriyle, Sağlık Bakanlığı bürokrasisi tarafından sakıncalı bulunan hekimlerin kamu kurumlarıyla anlaşmalı bir sağlık kuruluşunda çalışmalarının yasaklandığı; üstüne üstlük düzenledikleri raporların yargı kararlarına ve idari işlemlere esas alınamayacağı belirtilen açıklamada; “Birkaç bürokratın soyut polis raporlarına dayanarak ortaya koydukları kanaatle hiçbir meslektaşımızın mesleki çalışma alanının ve mesleki yetkisinin kısıtlanması kabul edilemez. Diploma ile elde edilen mesleki yetkinin sonradan çıkarılan bir yasayla böylesine muğlak bir değerlendirmeyle bu derece ağır bir sonuçla cezalandırılması hukuki güvenlik ilkesinin temelden ihlalidir. Evrensel hukuki değerlerle bağımızı bütünüyle koparmamız anlamına gelecek bu değişiklik önerisinin geri çekilmesi ya da Meclis tarafından reddedilmesini ümit ediyor; bütün meslektaşlarımızı bu yönde çaba göstermeye davet ediyoruz” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Başsavcılık: Kaşıkçı boğuldu, ceset parçalanıp yok edildi

SONRAKİ HABER

Taşeron işçilere hakını vermeyen TRT feragatname imzalatmak istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...