31 Ekim 2018 12:54
Son Güncellenme Tarihi: 31 Ekim 2018 18:20

İktidar tercihini patrondan yana kullandı: 6 kalemde vergi indirimi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ticari araç, konut satışı, beyaz eşya gibi 6 tüketim kalemine ilişkin vergi ve harç indirimleri açıkladı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yıl sonuna kadar uygulanacak 6 kaleme ilişkin Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimlerini açıkladı. İstanbul Ticaret Odası Başkanı paketten memnuniyet duyduğunu ifade etti. İktisatçı Prof. Dr. İzzettin Önder ise mevcut iktidarın emekçilerin taleplerini karşılayamayacağını vurgulayarak, "“Asgari ücretle geçim sağlayanlar gıda dahi alamıyor. İktidar tercihini burjuvaziden yana kullandı” değerlendirmesinde bulundu.

Albayrak, Bakanlık konferans salonunda düzenlenen Vergi Denetim Kurulu (VDK) Strateji Değerlendirme Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu.

Tüm kamuoyu ile önemli gördüğü bir açıklamayı paylaşmak istediğini söyleyen Bakan Albayrak, yalnızca lüks tüketimde bulunabilecek kadar zenginleri ilgilendiren vergi indirimi paketini açıkladı.

Albayrak, yıl sonuna kadar 6 başlıkta KDV ve ÖTV indirimlerini devreye alacaklarını açıklayarak, şöyle devam etti:

“Bunlardan birincisi, konut satışlarında KDV oranlarında yüzde 18'den 8'e indirim uygulamasını devam ettiriyoruz. Bu uygulama 31 Ekim'de bitiyordu, yıl sonuna kadar devam edecek. İkinci olarak, tapu harçlarının yüzde 4'ten 3'e indirilmesi uygulamasını da yıl sonuna kadar devam ettiriyoruz. Üçüncü başlık da mobilya sektörü. Bu alanda KDV oranını yüzde 18'den 8'e indiriyoruz. Dördüncü başlığımız beyaz eşya sektörü. Bu alanda uygulanan ÖTV oranlarını yıl sonuna kadar sıfıra indiriyoruz. Beşinci başlığımız 1600 cc altı motorlu araçlarda var olan ÖTV uygulamasında 15'er puanlık indirime gidiyoruz. Son olarak da ticari araçlarda KDV oranlarını yüzde 18'den yüzde 1'e indiriyoruz.”

Saydığı 6 başlıktaki uygulamanın, ekonominin hızlı şekilde hareketlenmesi, piyasanın canlanması için uygulanacağını iddia eden Berat Albayrak, indirimlerle hem enflasyonla mücadele hem de istihdam noktasındaki ‘güçlü duruşun’ devam etmesinin sağlanmasını amaçladıklarını söyledi.

Bakan Albayrak'ın açıkladığı pakette, işçi ve emekçilerin bütçesinde büyük yer tutan, temel tüketim maddelerinde her hangi bir vergi indirimine yer verilmemesi dikkat çekti.

İNDİRİM PATRONLARI MUTLU ETTİ

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Albayrak’ın açıkladığı vergi indirimlerini memnuniyetle karşıladı. Vergi indirimlerinin iç talep ve istihdamda etki yaratacağını ileri süren Avdagiç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Konutta KDV indirimine devam edilmesi ve tapu harçlarının yüzde 4'ten 3'e indirilmesi İstanbul Ticaret Odası olarak bizlerin de dile getirdiği bir öneriydi. Hayata geçirilmesinden memnuniyet duyuyoruz. Vergi indirimi fırsatını hem tüketici hem de iş dünyası çok iyi değerlendirecektir."

Vergi indirimini değerlendiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de indirim açıklamasının sevindirici olduğunu söyledi. Palandöken, “Vergi indirimleri ekonomiye can suyu olacak, çarklar yeniden dönecek, büyümeye katkı sağlayacak” iddiasında bulundu.

Otomotiv Distribütörleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu “Atılan bu adım küresel otomotiv arenasında sektörümüzün rekabet gücünün devamlılığı adına çok kıymetli bir gelişmedir” değerlendirmesinde bulundu. (AA)


‘İKTİDAR TERCİHİNİ BURJUVAZİDEN YANA KULLANDI’

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı vergi indirimlerini Evrensel’e değerlendiren İktisatçı Prof. Dr. İzzettin Önder ise “İktidar tercihini tamamen patronlardan yana kullandı” dedi. Düzenlemelerin burjuvazinin çıkarlarını gözettiğini ifade eden Önder, bunu şöyle özetledi:

“Bu düzenlemeler tamamıyla fabrikatörlere kazançtır. Piyasalar genişlesin, ürünler satılsın... Dolayısıyla her satışta yeniden üretim ve yeni sömürüyle yeni karlar ortaya çıkacak. Ama bugün işten atılanlar var, maaş artırımı alamayanlar var, zaten emekçilerin maaşları erimiş durumda. Bugün asgari ücretle geçim sağlayanlar gıda dahi alamıyorlar. Bırakın buzdolabı, çamaşır makinesi, mobilya, mesken... Bunlar kriz zamanında konuşulacak şeyler değil. Toplumun büyük kesimi zaruri ihtiyaçlarını ancak karşılayabiliyor. Dolayısıyla bence iktidar tercihini tamamıyla burjuvaziden, patronlardan yana kullanmıştır, emekçilerden yana kullanmamıştır. Emekçiler de sanırım bunun farkına varmıştır.”

‘ATILAN İŞÇİLERİN İŞİ KALANLARA YAPTIRILIYOR’

Paketin Bakan Albayrak’ın açıkladığının aksine enflasyonla mücadele ve istihdamın artırılması noktasında etkili olamayacağını söyleyen Önder, patronların çıkardıkları işçilerin işlerini kalan işçilere yaptırarak krizi aşmaya eğiliminde olduğunu, bu sebeple istihdamın artacağına ihtimal vermediğini ifade etti. “Her sektörde kazanılan davranış biçimleri kriz sona erse de devam eder. Yani bugün fırsattan yararlanarak emek çıkartanlar yeniden emek alacak diye bir şey yok” diyen Prof. Dr. Önder, “Pek çok yerde çıkarılan işçilerin yerine yenisi alınmadığı için diğer işçilere ilave yük gelmiş durumda. Dolayısıyla patronlar elindeki işçileri önce daha fazla kullanıp daha sonra ihtiyaç varsa daha düşük ücretten işçi alırlar. Bugün o kadar muazzam işsizlik var ki, bugün ilave iş yükü artsa da kalan emekçileri daha çok çalışmaya razı ediyorlar. Bu nedenle istihdamın artacağına ihtimal vermiyorum” vurgusunda bulundu.

‘ENFLASYON ÜRETİMLE İNER, BASKILAMAYLA DEĞİL’

‘Enflasyonla mücadele’ye ilişkin de konuşan İzzettin Önder, “Enflasyonun indirilmesi baskılamayla olmaz. Enflasyon üretimle indirilir. Bunlar üretime alan açmıyor, tamamıyla eldeki stokların eritilmesi için... Tabi enflasyon azalmasa da artmayabilir. Bu da maaş zamlarının baskılanması için kullanılabilir” ifadelerini kullandı.

Devletin lüks tüketimine de dikkat çeken Önder, “Devlette hala israf var; bu israf eğitim, sağlık bütçesinden, personel maaşlarından kesintiyle engellenmez. Lüks kalemlerde müthiş israf var, bunların önlenmesi gerekiyor” dedi.

‘BU İKTİDAR TOPLU İŞTEN ATMALARI ÖNLEYEMEZ’

Geçtiğimiz günlerde emek örgütleri, siyasi partiler ve kitle örgütlerinin krize karşı açıkladığı ortak deklarasyondaki talepleri de hatırlatan Önder, bu taleplerin pakette yer almamasına ilişkin şunları söyledi:

“Tabi keşke alsaydı ancak o talepler pakette yer alamaz. Toplu işten atmaların önlenmesi mesela... Burjuvazinin karşısındaki bir iktidar yapabilir bunu. Bu iktidar yapamaz.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bağdu cinayetini anlatan gazeteciler: Tehdit edildik, tuzak kuruldu

SONRAKİ HABER

Başsavcılık: Kaşıkçı boğuldu, ceset parçalanıp yok edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...