DİSK: Hükümet yüzde 1’i yüzde 99’a tercih ediyor

DİSK üyesi işçiler, Adana'da eylem düzenleyerek krizin faturasını ödemeyeceklerini ilan etti, asgari ücretin 2 bin lira olmasını istedi.

31 Ekim 2018 10:42
Son Güncellenme Tarihi: 31 Ekim 2018 16:30
Paylaş

DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği krizin yükünün işçi ve emekçilere fatura edilmek istenmesine karşı Atatürk Parkı’nda eylem düzenledi. Eyleme DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da katıldı. Eylemde bir araya gelen DİSK üyesi işçiler krizin faturasını ödemeyeceklerini söyledi.

Genel-İş, Sosyal-İş, Lastik-İş, Dev Sağlık-İş ve Güvenlik-İş üyesi işçilerin katıldığı eyleme Emek Partisi, CHP, HDP, Halkevleri de destek verdi. Eylemde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Krizin faturasını kimin ödeyeceği Türkiye’nin gündemindeki en önemli soru” dedi. Krizin ortaya çıkardığı yıkıcı etkilerden krizi yaratan ve ondan nemalanan yüzde 1’i koruyarak mı, yoksa ülkenin tüm değerlerini üreten yüzde 99’u, işçiyi emekçiyi, kamu çalışanını, ülkenin gerçek sahiplerini koruyarak mı çıkılacak sorusunun gündemde olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, “Türkiye’de ve dünyada işçiyi, emekçiyi koruyacak olan politikalar mümkündür. Ancak Hükümet bunu tercih ediyor mu?” diye sordu.

‘KIDEM TAZMİNATI KONUSU BİZİM İÇİN KAPANMIŞTIR’

Cumhurbaşkanlığı programı ve OVP’nin krizi yaratan sermaye düzeni üzerine kurulu olduğunu dile getiren Çerkezoğlu, “Bütün bu faturayı yüzde 99’una kesmek istiyorlar” dedi. Kıdem tazminatının da 2019 programı ile yeniden gündeme getirildiğini ifade eden Çerkezoğlu, “Kıdem tazminatı konusunda dün olduğu gibi bugün de izin vermeyeceğiz. Çocuğumuzun geleceğinin ipotek alıntına alınmasına karşı çıkacağız. Kıdem tazminatı tartışması bizim açımızdan bitmiş ve kapanmış bir konudur. Sadece mali bir mesele değildir, en temel iş güvencesi dayanağımızıdır. Çok açık bir şekilde buradan uyarıyoruz. Kıdem tazminatını gasp etmek için meclisi de yasayı da baypas ederek Cumhurbaşkanı KHK’si ile kıdem tazminatımızı gasp ederseniz ekonomik faturası da siyasi faturası da size çok ağır olacaktır” dedi.

‘2019 ASGARİ ÜCRETİ 2 BİN LİRA ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRİLMİŞ’

4 temel talepleri olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, ilkinin yıl sonu yüzde 30-35’i bulması beklenen enflasyonunun asgari ücrete eklenerek 2 bin liraya çıkarılması ve 2019 asgari ücretinin bu rakam üzerinden konuşulması olduğunu dile getirdi. Çerkezoğlu ayrıca kadroya geçirildiği iddia edilen belediye işçilerinin kadroya alınması ve 2020 yılına kadar yüzde 4+4 ile sınırlandırılan ücretlerinin toplu sözleşme ile belirlenmesinin önünün açılmasını istedi. İkinci taleplerinin işsizlikle ilgili olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, toplu işten çıkarmaların yasaklanmasını istedi ve mecliste bu konuda yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

‘KAR VE RANTTAN VERGİ ALINSIN’

Üçüncü taleplerinin vergi adaletsizliğinin giderilmesi olduğunu dile getiren Çerkezoğlu, “Dolaylı vergiler toplam vergilerin üçte ikisi. Asgari ücretten alınan vergi kaldırılsın az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınsın. Karın, faizin, rantın vergilendirildiği bir vergi sistemi istiyoruz” dedi. Enflasyonla mücadele için temel kamusal hizmetlere zam yapılmamasının dördüncü temel taleplerini olduğunu dile getiren Çerkezoğlu, “Her zaman talebimiz asgari kullanım bedelinin elektrik, su, doğalgaz, eğitim ve sağlıkta tümüyle parasız olması. Bu temel talepler doğrultusunda bu talepleri örgütlersek siyasi iktidar bu adımları atmak zorunda kalacak” dedi. (Adana/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Bakanlık müfetişleri donarak yaşamını yitiren asker için Dersim'de

SONRAKİ HABER

ETHA Muhabiri Ali Sönmez Kayar'a 9 ay sonra tahliye kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...