31 Ekim 2018 10:18

TTB Meclise sunulan teklife karşı nöbet eylemleri düzenleyecek

AKP'nin Meclise sunduğu yasa teklifini değerlendiren TTB Merkez Konseyi, “Hekimlere ve sağlık çalışanlarına saldırı bu kez hükümetten geldi" dedi.

TTB logosu

Paylaş

Hükümetin sağlık alanına ilişkin yasa teklifini değerlendiren TTB Merkez Konseyi, teklilf “kötü niyetli” olarak nitelendirdi. TTB, “Hekimlere ve sağlık çalışanlarına saldırı bu kez hükümetten geldi” ifadelerine yer verdiği açıklamada, kanun teklifinin tüm maddelerine karşı “Hekimler Kandırmaca Değil, Haklarını İstiyor” diyerek nöbet eylemleri düzenleyeceklerini duyurdu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyinin yazılı açıklamasında, AKP tarafından Meclis’e sunulan teklifinde hekimlerin taleplerini karşılamak bir yana yakıcı mağduriyet yaratan şiddet konusunda somut hiçbir adım olmadığı belirtilerek,  hekimlere ve sağlık çalışanlarına saldırının bu kez Hükümet’ten geldiği ifade edildi. Açıklamada, “KHK ve Güvenlik Soruşturması” gerekçesiyle binlerce hekimi işsizliğe mahkûm ederek, haktan, hukuktan, en temel vatandaşlık haklarından uzak, bütünüyle kötü niyetli bir kanun teklifi ile karşı karşıya kalmış durumdayız” denildi.

‘ŞİDDETİN SORUMLUSU HÜKÜMET OLACAK’

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın meslektaşımız Fikret Hacıosman’ın İstanbul’da öldürülmesi sonrasında sarf ettiği; “Sağlıkta şiddeti caydıracak ve suçluların en ağır cezaya çarptırılmalarını temin edecek düzenleme” sözleri ile Meclise sunulan taslak arasında en ufak bir irtibat söz konusu değildir. Sağlık ortamındaki şiddet nedeniyle saldırıya uğrayacak her hekimin, her sağlık çalışanının sorumlusu içi boş bir taslakla “şiddet yasası çıkarıyoruz” yaygarası yapan ve sağlıkta şiddet karşısında ciddi hiçbir adım atmayan iktidar hükümeti olacaktır”.

KHK VE GÜVENLİK SORUŞTURMALARININ YASAL KILIFI

Teklifte yer alan “KHK ve Güvenlik Soruşturmaları”na ilişkin maddenin, binbir emekle kazanılan hekimliğin, ihtisasın, üst ihtisasın hekimlerin elinden alınmasının yasal kılıfı olduğu belirtilerek, “AKP hükümeti, Anayasa’da tanımlanmış en temel haklara, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına, bir arada yaşama prensiplerine aykırı, binlerce hekimin işsizliğinin ve açlığa mahkûm edilmesinin, hastaların bu hekimlerden mahrum kalmasının sorumlusu olacaktır” denildi.

Teklifin ayrıca aile hekimliğinde hak kayıplarına yol açacağı, hastanelerin “Sağlık Bakanlığına” bağlı döner sermayelerinin “Maliye Bakanlığının” inisiyatifine bırakılmasını amaçladığı; Tabip Odalarının hekimliğin uygulanmasındaki etkisini sınırlamaya çabaladığı vurgulanan açıklamada, teklife karşı tüm hekim ve sağlık çalışanlarının gerekli tepkiyi göstereceği ifade edildi.

‘YASA TEKLİFİNE KARŞI NÖBET EYLEMLERİ’

Sağlıkta şiddete karşı, “şiddeti önleme yasa tasarısı” talepli “nöbet eylemlerini” bu kanun teklifinin tüm maddelerine karşı “Hekimler Kandırmaca Değil, Haklarını İstiyor" nöbetlerine çeviren TTB Merkez Konseyi, “Bütün gücümüzle, tüm sağlık kurumları ve şehir meydanlarında sesimizi duyuracağımızı, TBMM’de bu yanlış ve hekim karşıtı yasa teklifini durdurup, sorunlarımızın çözümüne dair maddeler içeren bir yasa teklifine bürünmesi için mücadelemizi sürdüreceğimizi ilan ediyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Denizde yaşanan mülteci ölümleri kaza değil, cinayet'

SONRAKİ HABER

Öğretmene zorunlu yüksek lisans geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...