31 Ekim 2018 08:22

KESK krize karşı sokağa çıkıyor

KESK ekonomik krize karşı mücadele programı doğrultusunda Aralık ayına kadar 5 ilde bölge mitingleri düzenleyecek.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

KESK Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Ocak 2019 ikinci yarısına kadar uygulayacağı eylem programını açıkladı. Ekonomik krize karşı mücadele programı doğrultusunda Aralık ayının ikinci yarısına kadar 5 ilde bölge mitingleri düzenlenecek, Ocak ayının ikinci yarısında ise Ankara merkezli bir Türkiye mitingi gerçekleştirilecek.

KESK Merkez Yürütme Kurulu (MYK), 2019 yılının Ocak ayının ikinci yarısına kadar planladığı kısa vadeli eylem programını açıkladı.

Tüm Bel-Sen Genel Merkezi'nde gerçekleşen basın toplantısında konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, iktidarın "Kriz mriz yok, bunlar manipülasyon" sözlerine karşın tüm resmi verilerin ülkenin uçuruma sürüklendiğini gösterdiğini söyledi.

İnsanlık dışı koşullarda çalışma ve yaşamaya mahkum edilen emekçilerin krizi de kabaran faturalar, artan işsizlik ve ödenen vergilerle iliklerine kadar hissettiğini dile getiren Bozgeyik, var olan krizin kapitalizmin yapısal krizlerinden biri olduğunu ifade etti.

Bozgeyik, küresel kapitalizme uyum sağlamak adına 1980 askeri darbesi ile hayata geçirilen, ülkeyi ucuz emek cennetine çevirerek uluslararası mali sermayenin yağmasına açan ekonomik modelin hızla çöktüğüne dikkat çekerek AKP'nin 16 yıllık ekonomi politikalarının da bu sürecin daha derinden yaşanmasına neden olduğunu söyledi.

İthal girdiye dayalı üretim, betona, ranta, finansallaşmaya, tüketime dayalı ekonomi anlayışıyla ihraç edilen en temel maddelerin dahi ithal edilir hale getirildiğini ifade eden Bozgeyik, "Sermayenin yürütme organı olarak çalışan, CEO bakanlarıyla hangi sınıfın egemenliğine hizmet ettiği çok açık ortada olan AKP, emekçilerin haklarını gasp ediyor, kamusal kaynakların yağma ve talanına devam ediyor" dedi.

‘SENDİKAL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER YOK EDİLMEK İSTENİYOR’

KESK'in ve bağlı sendikalarının açık bir saldırı ve baskıcı politikalarla karşı karşıya olduğunu dile getiren Bozgeyik, sendikal hak ve özgürlüklerin KHK'ler yoluyla yok edilmek istendiğini ifade etti. Bozgeyik, AKP hükümetinin, neoliberal politikaların önündeki her türlü engeli kaldırmak için sendikalaşmaya, örgütlü mücadeleye, düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik saldırılarını yoğunlaştırdığını ve muhalif her hareketi bastırmaya çalıştığını söyledi.

KESK’in eylül ayından itibaren DİSK, TMMOB ve TTB ile birlikte tüm emek ve demokrasi güçleri ile bir araya geldiğini ve ortak bir mücadele zemini yaratmak için çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Bozgeyik, bu kapsamda ortak bir deklarasyon da yayımlandığını hatırlattı. Bozgeyik, her emek ve meslek örgütünün kendi bağımsız programını da oluşturması kararı doğrultusunda KESK’in çalışmalarına başladığını ve Ocak 2019 ikinci yarısına kadar uygulanacak olan kısa vadeli programını belirlediğini ifade etti.

‘MAAŞLARA GERÇEK ENFLASYON ORANINDA ARTIŞ, GERÇEK BİR TOPLU SÖZLEŞME’

Bozgeyik, “Krizin bedelini emekçiler değil krizi yaratanlar ödesin” anlayışı doğrultusunda kamu emekçilerinin kayıplarını içeren bildiri ve afişler hazırlayacaklarını, tüm illerde emek ve demokrasi güçleri ile birlikte işyerlerini, mahalle ve pazar yerlerini, işçi servis duraklarını içeren çalışmalar organize edeceklerini ve metropol iller başta olmak üzere panel, çalıştay ve forum gibi aydınlatma faaliyetleri düzenleyeceklerini söyledi.

Maaşlarda gerçek enflasyon temel alınarak artış yapılması ve gerçek bir toplu sözleşme yapılması talebi ile Kasım ve Aralık aylarında büyük kurumların önünde ve kent meydanlarında açıklamalar yapacaklarını ve iş yerlerinde bildiriler okuyacaklarını belirten Bozgeyik, krize karşı mücadele programı doğrultusunda 17 Kasım’da İzmir’de, Aralık ayının ilk haftası İstanbul’da, 9 Aralık’ta Samsun’da, 15 Aralık’ta Adana’da, 16 Aralık’ta ise Diyarbakır’da bölge mitingleri düzenleyeceklerini duyurdu.

Bozgeyik, Ocak ayının ikinci yarısında ise Ankara merkezli bir Türkiye mitinginin örgütlenmesi için çalışacaklarını söyledi. 19-25 Kasım tarihleri arasında “Yoksulluğa, güvencesizliğe, şiddete karşı kadınlar mücadelede buluşuyor” şiarı ile 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü” kapsamında tüm illerde eylem ve etkinlikler düzenleyeceklerini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bedrettin Dalan MHP'den İstanbul adayı olacağı iddiasını yalanladı

SONRAKİ HABER

İzmir Marşı’nı okuyan öğrencilere 'şiddet' iddiasına suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa