18 Eylül 2012 09:46

Doğu Çin Denizi gergin

ÇİN ile Japonya arasındaki ada krizi yükselirken Japonya Dışişleri Bakanı Koichiro Gemba, Tokyo ile Washington’un iki ülke arasında var olan güvenlik anlaşmasının ihtilaflı adaları da kapsadığını söyledi. ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ile görüşen Gemba, “Görüşme sırasında konuyu gündeme getirmedim. Ancak anla

Doğu Çin Denizi gergin
Paylaş

ÇİN ile Japonya arasındaki ada krizi yükselirken Japonya Dışişleri Bakanı Koichiro Gemba, Tokyo ile Washington’un iki ülke arasında var olan güvenlik anlaşmasının ihtilaflı adaları da kapsadığını söyledi. ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ile görüşen Gemba, “Görüşme sırasında konuyu gündeme getirmedim. Ancak anlaşmaların bu adaları da kapsadığı noktasında bir görüş birliği var” ifadelerini kullandı.
Doğu Çin Denizi’nde yer alan adalar, Japonya ile Çin arasındaki gerginliği tırmandırdı. Doğu Çin Denizi’ndeki Japonya’nın Senkaku, Çin’in ise Diaoyu diye isimlendirdiği adalar üzerinde iki ülke de hak iddia ediyor. Japonya’nın adaları kamulaştıracağını açıklamasıyla Çin’de Japonya karşıtı gösteriler yaşandı. Japonya Dışişleri Bakanı Gemba, “Çin’deki Japonya karşıtı gösterilerin daha önce görülmemiş bir seviyeye çıkması, özellikle bazı protestolarda şiddetin yaşanması ve Japon şirketlerinin zarar görmesi üzücü. Çin hükümetinin gerekli adımları atması çağrısını tekrarlıyorum. İki ülke ilişkilerindeki en önemli konu yanlış anlamaları ve kararları engellemek” dedi.

ÇİN KONSOLOSLUĞUNA SALDIRI

Japonya’nın güneyindeki Fukuoka’da bulunan Çin konsolosluğuna bir kişi Molotof kokteyli fırlattı. Bir kişinin arabasıyla Çin konsolosluğuna gelip bombayı fırlattığı ve olay yerinden ayrıldığı kaydedildi. Kimsenin yaralanmadığı saldırı sonrası zanlının karakola teslim olduğu bildirildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Çocuk ve gençler için tiyatro şöleni

SONRAKİ HABER

Putin’den askeri gövde gösterisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...