30 Ekim 2018 19:24

Efkan Bolaç'a verilen 3 yıl hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı

Avukat Efkan Bolaç'a 'terör örgütü propagandası yaptığı' suçlamasıyla verilen 3 yıl hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı.

Ekran görüntüsü: Medyascope.tv/YouTube

Paylaş

Katıldığı bir televizyon programında "terör örgütü propagandası yaptığı" suçlamasıyla yargılanan avukat Efkan Bolaç'a, bu suçtan 3 yıl hapis cezası verildi.

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, geçtiğimiz eylül ayında gerçekleştirilen duruşmada, verdiği cezaya ilişkin gerekçesini açıkladı. Gerekçeli kararda, savcılık mütalaası ve Efkan Bolaç'ın savunmasına yer verildi.

'KİMSE ÖLMESİN, SAVCI MEHMET SELİM KİRAZ'IN REHİN ALINMASI DOĞRU DEĞİL' DEMİŞTİ

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre Bolaç'ın savunmasında, "soruşturma sonunda hakkında takipsizlik kararı verilmesine rağmen bu davanın açıldığı, bunun usule aykırılık taşıdığı ve başsavcıvekili tarafından onaylanmadığı için kaldırılmasının mümkün olmadığı" beyanlarında bulunduğu aktarıldı.

Bolaç'ın aynı zamanda, "Berkin Elvan'ın ailesinin avukatlığını yaptığı, fotoğrafta belli olmasına rağmen işlem yapılmadığı, dava konusu programda, 'kimse ölmesin, savcının rehin alınması da doğru değil, adalet için böyle bir yere getirilmesi de doğru değil' dediği, ancak adalet mekanizması doğru çalışmayınca başka otoritelerin devreye girdiği, Berkin Elvan'ın katili getirilip yargılansa böyle bir şey olmayacağı yönünde eleştiride bulunduğu, 'kimse ölmesin, bu suçsa bu suçu işlemeye devam edeceğim' ifadesini kullandığı" şeklinde konuştuğu da kaydedildi.

'BASIN YOLUYLA ÖRGÜT PROPAGANDASI' SUÇLAMASI

Gerekçeli kararın "değerlendirme" kısmında ise, Bolaç'ın "DHKP/C terör örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yaptığı", "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile Yargıtay yerleşik içtihatlarına göre söz konusu paylaşımların ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği" ve Bolaç'ın bu şekilde "basın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak suçunu işlediği" savunuldu.

İfade özgürlüğüne Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2. maddesindeki düzenlemeyle sınırlama getirildiğine dikkat çekilen gerekçeli kararda, 3 Nisan 2015'te kapatılan Bugün Tv'de yayımlanan "yakın tarih ile yüzleşme" adlı programa katılan Bolaç'ın, Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın öldürülmesiyle ilgili diyalog sırasında kullandığı beyanlarının "ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği" ve "DHKP-C'li teröristlerin eylemlerinin adalet için yapıldığını söyleyerek meşru göstermeye çalıştığının anlaşıldığı" savunuldu.

Kararda ayrıca "suç konusunun önem ve değeri nazara alınarak sanığa verilecek cezanın alt sınırdan uzaklaşılarak belirlenmesinin gerektiği" öne sürüldü.

Bolaç hakkında 29 Kasım 2016 tarihinde takipsizlik kararı verildiği de hatırlatılan gerekçeli kararda, "Bu kararın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iç düzenlemesi gereği Başsavcılık onayı olmadan kesinleşmeyeceği ve bu kararın Başsavcılık tarafından kamu davası açılması gerektiği gerekçesiyle iade edildiği ve davaya konu iddianamenin düzenlendiği, bu sebeple sulh ceza hakimliğinden kararın kaldırılması yoluna gidilmesinin gerekmediği anlaşılmakla hüküm kurulmuştur" denildi.

Gerekçeli kararda Efkan Bolaç'a, "yayım yoluyla terör örgütünün propagandasını yapmak" suçundan, alt sınırdan uzaklaşılarak 3 yıl hapis cezası verildiği ve pişmanlık durumunun bulunmadığı gerekçesiyle cezada herhangi bir indirim uygulanmasına gidilmediği aktarıldı.

'KARAR KANUNA AYKIRI'

Efkan Bolaç, mahkemenin verdiği bu kararın bozulması talebiyle İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ne (istinaf) temyiz başvurusu yaptı. Temyiz dilekçesinde,"mahkemenin sağlıklı, kanuna ve hukuka uygun karar verdiğini düşünmenin yersiz olacağı, ortada bir iddianame bulunmadığı, mahkemenin gerekçeli kararında belirttiği üzere, savcılık tarafından 29 Kasım 2016 'da verilen ve kesinleşen bir takipsizlik kararı bulunduğu, bu karar gözardı edilerek yapılan işlemlerin tamamının kanuna aykırı olduğu" belirtildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Şair ve yazar Arjen Arî, Diyarbakır'da anıldı

SONRAKİ HABER

Maraş'ta kömür havzasında göçük: 1 işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...