30 Ekim 2018 18:21

Türk-İş Genel Başkanı: Asgari ücret 2 bin TL olsun, imkanı olan versin

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ilginç bir asgari ücret çıkışında bulundu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Mühimmat Fabrikası Eğitim Salonu'nda düzenlenen TOBB Savunma Sanayi Meclisi Toplantısı'nda konuştu.

Ekonomik krizin işçilere yansımasına ilişkin konuşan Ergün Atalay, işçilerin tepkisini çekecek açıklamalarda bulundu:
“Patronlar varsa biz varız. Birbirimizi yakinen bilmek durumundayız. Her gün ortalama 5 işçi, iş kazasında can veriyor. Basit sebeplerden dolayı. Ayağındaki ayakkabının, şapkasının, gözlüğünün tamamının maliyeti 300 lira. Bunu alamadığımız dönemler oluyor. Bundan bir ay önce ‘Asgari ücret 2 bin lira olsun, gemiyi zor götürüyoruz’ dedim. Patronlar, 'Biz dükkanı kapatıyoruz, kriz var' dedi. İmkanı olanlar bu parayı bize versinler. İmkanı olmayandan zorla alacak halimiz yok.”

ATALAY ASGARİ ÜCRETİ BAKANLA GÖRÜŞTÜ

Atalay buradaki toplantının ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Atalay açıklamalarda bulundu.

Daha önce asgari ücretin 2 bin lira olması gerektiği yönünde görüş bildirdiklerini kaydeden Atalay, “Bunun muhatabının büyük bölümü özellikle özel sektör. Bununla ilgili özel sektörde 3-5 firmanın dışında buna uyan olmadı” diye konuştu.

Türkiye'de 3-4 aydır ekonomide sıkıntılı günler yaşandığını söyleyen Atalay, şöyle devam etti:
“Şimdi Sayın Bakanımıza geldik. Sayın Bakanımıza, 'Bunu bir an evvel toplamak gerekiyor’ diye ifade ettik. Sayın Bakanımızın da ifadesi şu oldu; Hukuken bunu toplama imkanı yok, hukuken toplasak da bu, ocak ayında yürürlüğe girecek.’ Toplama imkanı yasal olarak yoksa da asgari ücretin yeterli olmadığını bildikleri ve bununla ilgili yeterli bir zam yapacaklarını ifade etsinler. Bunları söyledik, hatırlattık. İmkan varsa bunu bir ay geriye çekelim diye arzu ediyorduk ama hukuken bunun mümkün olmadığı ifade ediliyor. Bir daha uzmanları ve hukukçuları çalışma yapacak ve bir gelişme olursa haber verecek, konuşacağız.”

‘KIDEM TAZMİNATINI GÖRÜŞTÜK’

Görüşmede kıdem tazminatının da gündeme geldiğini belirten Atalay, “Sayın Bakan, 'Taraflarla konuşmadan bununla ilgili hiçbir hazırlığımız yok' diye ifade ediyor. Kıdem tazminatıyla ilgili yıllardır söylediğimiz bir şey var. O da biz bu yapıdan memnunuz, almayanlarla ilgili bir çalışma yapılsın. Buna biz katkı sağlayalım. Fon ile ilgili sendikalar istemiyor, Türkiye İşveren Sendikası istemiyor, TOBB istemiyor. Kimin istediğini anlamakta zorlanıyorum. Her ortamda, 6 ay ya da senede bir kıdem tazminatı ülke gündemine geliyor, kimin yararına olduğunu da bilmiyorum. Bizim yararımıza değil, almayanlarla ilgili bir çalışma yapılırsa katkı sağlarız ama şu andaki bu yapıdan memnunuz” dedi. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Börekçide tüp patladı: 1 yaralı

SONRAKİ HABER

Şair ve yazar Arjen Arî, Diyarbakır'da anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...