30 Ekim 2018 16:03

'Kıdem tazminatı fonu kimleri kurtarmak için kullanılacak?'

2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve Sayıştay raporları, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülüyor.

Fotoğraf: VOA/Wikimedia Commons (Public Domain)

Paylaş

2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2017 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı'nın geneli ile Sayıştay raporları üzerindeki görüşmeler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda devam ediyor. Görüşmelerde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, "İşçinin emekçinin alın terinden oluşan işsizlik fonunu bankaları kurtarmak için kullandınız. Kıdem tazminatı fonu kimleri kurtarmak için kullanılacak?" diye sordu.

AKP'Lİ ÖZTÜRK: SIKI PARA VE MALİYE POLİTİKALARININ EŞ GÜDÜM İÇERİSİNDE YÜRÜTÜLMESİ HEDEFLENİYOR

Görüşmelerde konşan AKP Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, "Türkiye ekonomisine ve Türk lirasına yönelik spekülatif saldırılar neticesinde ülke risk primimiz yükselmiş ve Türk lirası değer kaybetmiştir" dedi.

Yeni Ekonomi Programı kapsamında hazırlanan 2019-2021 Dönemi Orta Vadeli Programı’nda 2018 yılı sonu itibarıyla bütçe açığının 72 milyar 137 milyon Türk lirası, bütçe açığının gayrisafi yurt içi hasılaya oranının ise yüzde 1,9 olarak gerçekleşmesi tahmin edildiğini aktaran Öztürk, şunları söyledi:

"Maliye politikasının temel hedefi merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki mal ve hizmet, sermaye, cari transfer ve faiz giderlerinin azaltılması ve gelirlerin arttırılması olduğu görülmektedir. 2019-2021 döneminde sıkı para ve maliye politikalarının eş güdüm içerisinde yürütülmesi hedeflendiğini görmekteyiz."

CHP'Lİ BEKAROĞLU: BÜTÇE, HAKKANİYETLİ GELİR DAĞILIMI YARATACAK BİR BÜTÇE DEĞİL

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, bütçenin "istihdam yaratacak, lüks harcamaları önleyecek, cari açığı dengeleyecek, hakkaniyetli gelir dağılımını yaratacak, üretime dayalı büyümeyi hayata geçirecek bir bütçe olmadığını" söyledi.

Bütçenin, ekonomik krizle mücadeleye ilişkin argümanları da barındırmadığını aktaran Bekaroğlu, "Bütçe, sadece yatırım rakamlarını kısıyor ve bu şekilde krizle mücadeleyi amaçlıyor" dedi.

İYİ PARTİLİ TATLIOĞLU: TÜRKİYE İŞSİZLİKTE SON 10 YILIN EN KÖTÜSÜNÜ YAŞIYOR

İYİ Parti Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, Türkiye'nin işsizlikte son on yılın en kötüsünü yaşadığını söyledi. Son on yılda hazineden yapılan alt yatırımların toplamının "bir Atatürk Barajı etmediğini" belirten Tatlıoğlu, "Ortak akıl eksik. Bu Meclis güçlü bir mali planlama ve bütçeleme yapabilecek bir Meclis. Böyle bir süreç arzu edilirse biz hiçbir şey bekmeden desteğe hazırız" diye konuştu.

CHP'Lİ ŞENER: İSTER ADI KONSUN İSTER KONMASIN, BU YAŞADIĞIMIZ KRİZDİR

CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, ekonomik tablonun "vahim ve korkunç" olduğunu söyledi.

"İster adı konsun ister konmasın, bu yaşadığımız bir krizdir. Bu kriz, cumhuriyet tarihin en ağır krizlerinden biridir" ifadesini kullanan Şener, "Teftiş kurulları ve denetim mekanizmaları işlevsiz hale getirildi. Parlamento denetimi, Sayıştay denetimi kalmamış, çünkü herkes yandaş olsun isteniyor" değerlendirmesini yaptı.

"Bu gizlilik niye?" sorusunu yönelten Şener, "Şeffaflık diye bir şey yok. Kim eleştirse ya işinden oluyor ya hapse atılıyor. Kimseye konuşma ve eleştiri hakkı verilmiyor. Siyasi rakipler tasfiye edilmeye çalışılıyor. Muhalefet ile uğraşmaktan vazgeçin. Eğer bu ekonomik krizden çıkmak istiyorsanız, içerdeki fikir suçlularının hepsini serbest bırakın. Böyle mantık ve devlet idaresi olmaz" dedi.

HDP'Lİ KATIRCIOĞLU: TÜRKİYE'NİN BARIŞA İHTİYACI VAR

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, İstanbul Havalimanı açılışına davet edilmediklerini belirterek, "Bu o kadar göze batan bir şeydi ki bunu nasıl kabullenebiliyorsunuz? Bu ülkenin Cumhurbaşkanı, ben ve benim gibi insanları niye davet edemiyor? Buradaki problem nedir? Biz illegal bir şey yapıyorsak ortada yasalar var. Dolayısıyla yanlış yapıyorsunuz ve toplumu bölüyorsunuz" diye konuştu.

Sadece ekonomik değil "toplumsal ve siyasi sorun yaşandığını" söyleyen Katırcıoğlu, "Bu sorun, Türkiye'yi kapsayan ortak bir kimlik üretemiyor olmamızdan kaynaklanıyor. Türkiye'nin neresinden bakarsanız bakın Türkiye'nin bir barışa ihtiyacı var" dedi.

MHP'Lİ AKSU: ÜRETKEN YATIRIM KAPASİTESİNDE ARTIŞ YAŞANMIYOR

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, dar ve sabit gelirlilerin geçim şartlarının giderek ağırlaştığını, gelen dış kaynağa paralel olarak "üretken yatırım kapasitesinde artış yaşanmadığını" belirtti. Aksu, bu ortamda kaynakların rasyonel kullanılması gerektiğini kaydetti.

Aksu, ekonomideki yapısal sorunların çözümü için kararlı davranılması gerektiğini dile getirdi.

CHP'Lİ EMECAN: İŞSİZLİK FONUNU BANKALARI KURTARMAK İÇİN KULLANDINIZ

CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, kıdem tazminatı fonu kurulmasının gündemde olduğunu anlatarak, "İşçinin emekçinin alın terinden oluşan işsizlik fonunu bankaları kurtarmak için kullandınız. Kıdem tazminatı fonu kimleri kurtarmak için kullanılacak?" diye sordu.

Emecan, bütçenin "faiz lobileri için hazırlandığını" söyledi.

ALBAYRAK: EKONOMİK SALDIRILAR YABANCI BİR BAŞKENTTE PLANLANDI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Ekonomik saldırılar yabancı bir başkentte planlandı. 10 Ağustos planını yapanlar duvara toslayacak. 12 Eylül'de olmayan bir saldırıyla karşılaştık" dedi.(Ankara/AA)

 

ÖNCEKİ HABER

İki barış akademisyenin dosyasında yetkisizlik kararı

SONRAKİ HABER

Berat Albayrak: Ekonomik saldırılar yabancı bir başkentte planlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...