30 Ekim 2018 13:10

EMBA Termik Santrali davasında iklim değişikliğine dikkat çekildi

EMBA Termik Santrali'nin lisansının iptal edilmesi talebiyle açılan davada, kömürlü termik santrallerin iklim değişikliğine etkisine dikkat çekildi.

Termik santral (Temsili görsel) | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Özer AKDEMİR

Adana'nın Yumurtalık ilçesindeki EMBA Termik Santrali'nin lisansının iptali talebiyle açılan davada iklim değişikliği olgusuna dikkat çekildi. Ankara 7. İdare Mahkemesi'nde görülen davada Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) adına konuşan Avukat İsmail Hakkı Atal, bilimsel araştırmalara göre gezegende iklim değişikliğine neden olan sera gazlarının yüzde 82'sinin kömür ve petrol tüketiminden kaynaklandığını belirtti. Kömürlü termik santraller gezegende insanlığın geleceğini tehdit ettiğini aktaran Atal, her duruşmada mahkemelere aşırı iklim olaylarından güncel örnekler verebildiklerini dile getirdi.

DURUŞMADA SUNULAN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÖRNEKLERİ

Atal, "Tufanbeyli EnerjiSA kömürlü Termik Santrali lisans iptal davasının Ankara 18. İdare Mahkemesi'nde, iklim değişikliği nedeniyle Gümüldür -Menderes-Bodrum-Alanya-Anamur'da ormanlarımızın nasıl topluca yandığını örneklemiştik. 25 Ekim tarihinde görülen Yumurtalık EMBA kömürlü termik santralinin duruşmasında da, her geçen gün sayısı ve şiddeti artan iklim değişikliği kaynaklı aşırı iklim olaylarını içimiz yanarak örnekledik" dedi.

Atal'ın mahkemede iklim değişikliği ile ilgili verdiği örnekler şunlar:

■ 24 Ekim Çarşamba günü Ankara'da hava sıcaklığı 21 dereceyken duruşmanın görüldüğü 25 Ekim Perşembe günü 7 dereceye düştü.

■ 24 Ekim Çarşamba günü "Hatay'da şiddetli dolu yağışı, narenciye bahçelerinde hasat edilmeyi bekleyen mandalina ağaçlarındaki meyveleri parçalayıp yere döktü. Çiftçi Ali Keskin: 61 yaşındayım burada daha böyle bir afet görmedim" haberi servis edildi.

■ 24 Ekim Çarşamba günü Adana'da saat 19.30'da 15 dakika boyunca ceviz büyüklüğünde dolu yağdı ve araçlara hasar verdi.

■ 24-25 Ekim  günlerinde Hata -Erzin'de Meteroloji Genel Müdürlüğü 6. Bölge Müdürlüğü'nün resmi verilerine göre metrekareye 196,4 kilogram yağış düşerken, Erzin'de ağaçlar yerinden söküldü.

■ 2018 yazında Kuzey Buz Denizi sınırında bulunan Kuzey Sibirya’da 5 Temmuz’da sıcaklıklar 32 dereceye kadar çıktı.

HEM BÖLGEYİ HEM İNSANLIĞI TEHDİT EDİYOR

Gezegen atmosferinin altında canlı yaşamının sürebilmesini sağlayan koşulların ve iklim sisteminin kömürlü termik santraller nedeniyle değiştiğine vurgu yapan Atal şöyle devam etti:

"Fosil yakıt tüketimi gezegen ekosisteminin sürdürülebilirliğini ve insanlığın geleceğini tehdit etmektedir. Doğu Akdeniz bölgesinde yapılmak istenilen termik santraller hem bölgemizi ve hem de insanlığın geleceğini tehdit etmekte olup, bizler Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri, Adana Barosu, Adana Tabip Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak açtığımız davalar başta olmak üzere her platformda 'hepimizin aynı gemide olduğunu ve yaşayacak başka bir gezegen bulunmadığını, yiyecek ekmek, içecek su, nefes alacak hava için (termik santrallerin zarar verdiği) iklim sistemine muhtaç olduğumuzu anlatmaya devam edeceğiz" dedi.

EKOLOJİ BİRLİĞİ'NDEN İKLİM DAVALARINA DESTEK

Öte yandan, geçtiğimiz hafta sonu Ankara'da yapılan 'Ekoloji Birliği 2. Meclis Toplantısı'nda tartışılan konulardan biri de iklim değişikliği oldu. DAÇE adına Ekoloji Birliği Meclis toplantısına katılan Avukat İsmail Hakkı Atal'ın önerisi yerinde bulunarak Ekoloji Birliği bileşenlerinin açılacak bir ortak iklim davasına davacı olarak katılması kararlaştırıldı. Ayrıca, Ekoloji Birliği'nin önümüzdeki altı ay içerisinde yapmayı planladığı çalıştaylardan birinin de iklim değişikliği konulu olmasına karar verildi.

BİLİRKİŞİ RAPORUNUN ORTAYA KOYDUĞU ACI GERÇEK

Yumurtalık EMBA Termik Santrali'nin lisans iptali için açılan davada bu yılın başlarında sunulan bilirkişi raporu, nüfusu her yıl azalan  Yumurtalık'ta 2009 yılında 5 olan kanser vakasının 2014'te katlanarak 60'a çıktığını ortaya koymuştu. Ayrıca 2003 yılından bu yana çalışmakta olan ve kirlilik yaratan Yumurtalık Sugözü Termik Santrali'nin sadece 1,8 km güney-batısında inşa edilmek istenilen EMBA Termik Santralinin de yaratacağı kirliliğin halk sağlığına daha fazla olumsuz etkide bulunacağı dile getirilmişti. Yine raporda sadece Sugözü Termik Santrali'nin zehirli baca gazları, asit yağmurları, toprağa ve suya karışan radyoaktif maddeleri nedeniyle bölgede zeytin başta olmak üzere tarımda verim düşüklüğünün meydana geldiği ortaya koyulmuştu.

ÖNCEKİ HABER

UNESCO: Her dört günde bir gazeteci öldürülüyor

SONRAKİ HABER

‘Merkel dönemi’nin kapanması ne anlama geliyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...