30 Ekim 2018 11:52

5 ayda iflasın eşiğine geldi

Cizre’de 5 ay önce dükkan açan boya ustası Zınar Duymak, ekonomideki gidişat nedeniyle iflasın eşiğine geldi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Cizre’de boya ve alçı ustası olan Zınar Duymak, 5 ay önce açtıkları işyerinin ekonomik krizden kaynaklı kapanma noktasına geldiğini belirterek, bu durumun biraz daha devam etmesi halinde kentteki birçok esnafın iflas edeceğini iddia etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, işsizlik oranın en yüksek olduğu kentlerin başında gelen Şırnak’ta her geçen gün daha da kötüye giden ekonomiden kaynaklı esnaf zor durumda. Birçok şirketin iflas bayrağı çektiği kentte esnaflık yapan yurttaşlar, gittikçe yükselen işyeri kiralarını ödeyemez hale geldi.

Yaklaşık 10 yıldır ustası olduğu alçı ve boya işi için 5 ay önce Cizre’de işyeri açan Zınar Duymak da bu esnaflardan birisi.

‘FİYATLARI SÖYLEMEKTEN ÇEKİNİYORUZ’

Yıllardır metropollerde çalıştıktan sonra Cizre’de işyeri açmaya karar veren Duymak, ‘rahata kavuşmak’ amacıyla açtığı işyerini kapatmanın eşiğine geldiğini vurguladı. Her geçen gün ürünlerdeki fiyatların artmasından kaynaklı iş yapamaz hale geldiklerini kaydeden Duymak, “Dükkanı açtığımızdan kaynaklı bin pişmanız” dedi.

Birkaç ay öncesine kadar tenekesini 160 TL’den aldıkları boyanın 285 TL’ye kadar çıktığını aktaran Duymak, “Astarın tenekesi 70 TL iken şu an 130 TL. Tenekesi 50 TL olan tavan boyası şu an 80 TL. Malzeme fiyatlarını müşteriye söylemekten utanıyor ve çekiniyoruz. Çünkü fiyatlar çok yüksek ve kimsenin alım gücü yok” diye konuştu.

‘BORÇLARI ÖDEYEMİYORUZ’

Söz konusu durumun biraz daha devam etmesi halinde kentteki birçok esnafın iflas edeceğini söyleyen Duymak, karşı karşıya kaldıkları diğer problemler hakkında ise, “Her ay bankaya yaklaşık 15 bin TL yatırmalıyız. Çek, senet ve bonolarımız var. İş olmayınca borcu da ödeyemiyoruz. Bunun yanı sıra yanımızda çalışanlara maaşlarını veremiyoruz. Onları da mağdur ediyoruz” dedi. (Şırnak/MA)

ÖNCEKİ HABER

Yatırım sözüne rağmen Ağrı en yoksul iller arasında

SONRAKİ HABER

Zeytinciler ‘10 kuruş’luk artışa tepkili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...