30 Ekim 2018 11:17
Son Güncellenme Tarihi: 31 Ekim 2018 12:48

Trump, doğuma bağlı ABD vatandaşlığını kaldırmaya hazırlanıyor

ABD Başkanı Donald Trump, doğum yoluyla ABD vatandaşlığı kazanımını durdurmaya yönelik bir kararnameyi imzalamaya hazırlanıyor.

Fotoğraf: Beyaz Saray

Paylaş

ABD Başkanı Trump ülke topraklarında doğan çocukların vatandaşlık kazanmasını sağlayan anayasal hakkı kaldırmak istiyor. Trump’ın çıkışının 6 Kasım’da yapılacak ara seçimler için olduğunu belirtiliyor. Temsilciler Meclisi Başkanına göre bu uygulamaya kararname yoluyla son vermek mümkün değil.

ABD Başkanı Donald Trump, ailesi ABD vatandaşı olmayan ancak ülke topraklarında doğan çocuklara verilen vatandaşlık hakkını kaldıracağını açıkladı. DW’nin aktardığı habere göre, Trump, HBO kanalında yayınlanan Axios programında katıldığı söyleşide, söz konusu uygulamayı kastederek, “Biz dünyada, bir kişinin gelip de bebek sahibi olduktan sonra bebeğinin ABD vatandaşı olduğu tek ülkeyiz... Bu çok saçma ve son bulmalı” diye konuştu.

Hukuk danışmanıyla konuyu görüştüğünü ve kararname yoluyla uygulamayı sona erdirmenin mümkün olduğunu belirten Trump, “Süreç devam ediyor. Bu gerçekleşecek” dedi.

ANAYASAL HAK

Trump’ın açıklamaları sonrası, ABD Anayasası’nda koruma altına alınan bu hakkın başkanlık kararnamesiyle yürürlükten kaldırılıp kaldırılamayacağı tartışma konusu oldu. Anayasada bir maddeyi değiştirmek için ABD Temsilciler Meclisi’nin ve Senato’nun üçte ikisinin onayının yanı sıra her eyalet meclisinde de dörtte üçlük çoğunluğun desteği gerekiyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan da Trump’ın bu uygulamaya başkanlık kararnamesiyle son vermesinin mümkün olmadığını belirtti. Kongredeki en üst düzey Cumhuriyetçi isim olan Ryan, WVLK radyosuna yaptığı açıklamada, “Doğumla gelen vatandaşlığı kararnameyle sonlandıramazsınız” dedi.

DOĞUM YOLUYLA VATANDAŞLIK NEDİR?

ABD Anayasası’nın 14. Maddesi doğum yolu ile elde edilen vatandaşlık hakkını güvence altına alıyor. ABD’de göçmen karşıtı kesimler bu imkânın düzensiz göçü özendirdiğini idda ediyor. Hamile kadınların sırf bebeklerini ABD topraklarında dünyaya getirebilmek için ülkeye kaçak yollarla girdiğini savunuyorlar. Trump da verdiği röportajda “Dünyaya gelen bebek ortalama 85 yıl ABD vatandaşı olarak yaşıyor ve tüm imkanlardan faydalanma hakkına sahip oluyor. Buna artık bir dur denmeli” ifadelerini kullanmıştı. 

SEÇİM İÇİN KULLANACAK 

Sergilediği göç karşıtı duruş, Trump’ın 2016’daki başkanlık seçimlerini kazanmasında etkili olmuştu. Trump’ın ABD’de 6 Kasım’da düzenlenecek ara seçimler öncesi yaptığı bu çıkışla, bir kez daha aynı konu üzerinden Amerikan kamuoyu nezdinde puan toplamayı amaçladığı yorumları yapılıyor. Trump’ın yürürlükten kaldırmak istediği uygulama, kölelik yanlısı Güney ile Kuzey arasında çıkan iş savaş sonrası 1866 yılında Kongre’de alınan kararla Anayasa’ya girmişti. Söz konusu anayasal düzenleme Afrikalı Amerikalıların ABD vatandaşı olmayacağına hükmedilen Yüksek Mahkeme kararının iptali anlamına geliyordu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Antmen: Malzemeler kışa uygunsa askerlerimiz neden şehit oldu?

SONRAKİ HABER

ERDEMİR'de 6 işçi ve 2 sağlık personeli zehirlenerek hastanelik oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...