30 Ekim 2018 10:25

EMEP: İstanbul Havalimanı zafer anıtı değil, suç listesi!

İstanbul Havalimanı açılışı ile ilgili bir açıklama yapan Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan: Zafer anıtı değil, suç listesi

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

29 Ekim’de açılan İstanbul Havaalanına ilişkin tartışmalar devam ediyor. Erdoğan’ın, ‘zafer anıtı’ olarak ilan ettiği havaalanı için AKP grubunda konuştu. Havaalanının açılışının yetişmesi için ‘yüklenici firmaya yüklendik’ açıklamasında bulunan Erdoğan yapılan eleştiriler de “Burası yumuşak zemindir, şudur, budur diyenler havalimanının nasıl olduğunu gördüler, görecekler” dedi. Erdoğan'ın açıklaması sonrası Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan yazılı bir açıklama yayımladı.

Gürkan, havalanı inşaatın çalışan 38 işçinin hayatını kaybetmesinin 26’si işçi 31 kişinin tutuklanmasını, ağaç kesimini ve doğa talanını hatırlattı, ‘Zafer anıtı değil, tek adam rejiminin suç listesi”dedi.

İstanbul Havalimanının açılışının, revizyona uğratılmaya çalışılan Cumhuriyetin 95’i yıldönümünde şaşaayla gerçekleştirildiğini belirten Gürkan “Açılışı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan havaalanının çevre dostu bir yerleşke yarattığını dile getirdi.

Ancak havaalanı yerleşkesi ve çevresi önemli bir doğa tahribatına sahne olmuştur. Öte yandan bu havaalanı işçilerin kanı ve canı pahasına yüksele bilmiştir. Burada kölelik koşullarında çalıştırılan, aç bırakılan, ücretleri ödenmeyen, maruz kaldıkları muameleye isyan ettiklerinde dövülen işçilerin 26’sı ile 5 sendikacı bugün tutukludur. Resmi rakamlara göre inşaat sırasında ölen işçi sayısı ise 38’dir. Dolayısıyla havaalanını açarken yapılan güzellemelerin arkasında nasıl bir gerçekliğin bulunduğunu orada çalışan işçilere sormak gerekir. Tahtakurulu yataklar, insanca olmayan koşullar, başlarında onlara “hadi hadi” diyerek tempo tutup daha hızlı, daha çabuk çalışmaya zorlayan şeflerin baskısı, güvencesiz ve güvenliksiz bir çalışma ortamı işçilere reva görülmüştür. Bu kölelik anıtı olarak yükselen inşaat henüz tamamlanmadan bir zafer anıtı açılışına dönüştürülmüş, iktidar havaalanına özel bir paye yüklemiştir” dedi.

‘HAVALİMANI TEK ADAM REJİMİNİN SİMGESİDİR’

Anıtın açılışının Cumhuriyet Bayramında yapılmasının da manidar olduğunu ifade eden Gürkan şunları söyledi: “Bu son zamanların en büyük inşaatı 24 Haziran seçimleriyle birlikte geçilen Tek Adam rejiminin simgesidir.  Cumhuriyet dönemindeki kazanımların tasfiyesi bir anıtla ölümsüzleştirilmek istenmektedir. Açılışa davet edilen Sudan Cumhurbaşkanı Omar Hassan Ahmad Al Bashir bir savaş suçlusudur. 12 yıl için 6.3 milyar euroluk garanti alan İGA adına teşekkür konuşması yapan ana ortak Mehmet Cengiz ile birlikte bu yeni Türkiye’nin resmini vermişlerdir. Bu resim rant talan yağma ortaklığının resmidir.”

‘HAVALİMANI YAPIM SÜRECİ KENTE VE MEMLEKETE BİR İHANET SÜRECİDİR’

Havalimanı inşa edilirken kesilen yüz binlerce ağaç, yok edilen su havzaları, tahrip edilen doğa dokusu bu açılışın gündeminde olamadığını vurgulayan Gürkan “Oysa bu havalimanı inşaatı tarihe siyasi iktidara ait bir suç listesiyle birlikte girmiştir. İGA adıyla oluşturulan konsorsiyuma hangi koşullarda ihale verildiğinin, bu inşaat boyunca kimlerin nasıl nemalandığının, kimlere hangi taahhütlerde bulunulduğunun hesabı ise ayrıdır.

Bu havalimanı yapım süreci kente ve memlekete bir ihanet sürecidir” dedi.

‘İŞÇİLERE KÖLE MUAMELE YAPILMASINA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ’

Hiçbir gerçeğin karanlıkta kalmaması için sorular sormaya devam edeceklerinin altını çizen Gürkan şunları dile getirdi; “İşçilere köle muamelesi yapılmasına, onların kanı ve canı pahasına bir “anıt” yükseltirken uygulanan şiddete, baskılara karşı mücadele etmeye devam edeceğiz… Hiçbir suç hesapsız kalmayacak.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

10 Ekim Anıtı'na saldırı hakkında suç duyurusu

SONRAKİ HABER

CHP'li Antmen: Malzemeler kışa uygunsa askerlerimiz neden şehit oldu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...