30 Ekim 2018 10:44

Rusya Norveç’in Møre bölgesi dışında askeri tatbikat yapacak

Rusya, Norveç'te NATO tatbikatının yapıldığı bölgede askeri tatbikat yapacağını duyurdu.

Fotoğraf: Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç’te, NATO’nun son dönemlerdeki en büyük askeri operasyonu devam ederken Rusya, Norveç’in karasularının hemen dışında askeri tatbikat gerçekleştirmeyi planlıyor. Rusya’nın gerçekleştireceği askeri tatbikat NATO askeri tatbikatının orta merkezinde füze atış denemelerini içeriyor.

Rusya’nın bu tatbikatı Norveç’in Kristiansund, Molde ve Ålesund şehirlerine yakın, Norveç’in birçok açık deniz tesisatları bulunan Møre Sahili’nin hemen dışında gerçekleşecek. Bu tatbikat 1 ile 3 Kasım tarihleri arasında her gün saat 07.00’den, 14.00’e kadar devam edecek.

Norveç savunması, Rusya’nın yapacağı füze atışı denemelerine rağmen, NATO tatbikatının planlandığı gibi devam edeceğini söylüyor. Klassekampen (sınıf mücadelesi) adlı günlük Norveç gazetesi, 29 Ekim’de yaptığı haberde, tüm ulusal ve uluslararası askeri operasyonları yönetmekten sorumlu Norveç Silahlı Kuvvetleri Ortak Harekat Komutanlığı’nın (FOH) bu bilgileri Klassekampen gazetesine belgelediğini yazıyor. Klassekampen haberinde FOH’te yarbay olan İvar Moen, kendilerine, “Bu mesaja aşinayız. Trident Juncture tatbikatı planlandığı gibi devam edecek” açıklamasında bulunduğunu söylüyor. Buna göre Rus donanmasının tatbikatı, NATO deniz kuvvetlerinin bulunduğu aynı bölgede ve aynı zamanda gerçekleşmiş olacak.

Yapılan açıklamalara göre bu mesaj Cuma günü, devlete ait olan 12’si Silahlı Kuvvetlere ait 45 havalimanı işleten, radar, fener, havayolu bağlantısı için uzaktan kontrol üssü ve kontrol istasyonları gibi çeşitli türde güvenlik kurulumlarına sahip olan Norveç’in en büyük hava limanı işletmesi Avinor tarafından alındı. Rusya Hava Trafiği Ana Merkezi mesajında: “Bu, Rus donanmasının 1, 2 ve 3 Kasım 2018’de Norveç Denizi’nde füze atış denemelerini planladığını size bilgilendirmek içindir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamalara göre Avinor’un çok nadir böyle mesajlar aldığı ve bu mesajı aldıktan sonra, pilotlara bir uyarı gönderdiği belirtiliyor. Hükümetin ortağı Sağ Parti’den (HØYRE) Norveç Savunma Bakanı Frank Bakke-Jensen ise devlet kanalı NRK’ye yaptığı açıklamasında çarpıcı bir durumun olmadığını ve Rusya’nın, Norveç’in yakın çevresinde ve müttefik güçlerin tatbikatının yapıldığı yerde askeri faaliyet yürütmesinin alışılagelmiş olduğunu belirterek, “Bunda çarpıcı bir şey yok. Norveç’ten yana biz bunu gözönüne alıyoruz ve Rusya’nın faaliyetlerini takip edeceğiz. Böyle durumlarda, güvenliği korumak ve kazaları önlemek için gerekli önlemler alınır” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Karaköy-Beyoğlu tüneli iki gün çalışmayacak

SONRAKİ HABER

AKP'den hekimlere çözüm değil, ceza çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...