30 Ekim 2018 09:25

Geri dönüşüm fabrikaları bir bir kapanıyor

Ekonomik kriz ve yüksek faiz nedeniyle pek çok geri dönüşüm fabrikası iflas ediyor, atık toplayıcıları mağdur durumda.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Geri dönüşüm fabrikaları, ekonomik krize ve yüksek faiz oranlarına yenik düşüyor. Adana'daki geri dönüşüm işi yapan Ramazan Alkan, “Sadece Antep’te 10 fabrika kapandı” bilgisini paylaşırken, Ali Özberk ise, devlet desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Adana Yeni Metal Sanayi Sitesi'nde bulunan geri dönüşüm fabrikaları kredi sıkıntısı çekiyor. Ekonomik krizin etkilerine dikkat çeken Alkanlar Plastik Fabrikası sahibi Ramazan Alkan, çalıştıkları büyük fabrikaların bankalardan kredi alamadıkları için kendilerine ödeme yapmadığını söyledi.

MA'nın haberine göre dolar yükselmeden önce plastiğin kilosunu 1 TL’ye şimdi ise 2 TL'ye atık toplayıcılarından aldıklarını ifade eden Alkan, "Bizler plastiği 2,5 TL'ye zor satıyoruz. Yaşanan krizden kaynaklı bizim satış yaptığımız büyük firmalar bankalarla iş yapamadıklarından dolayı paramızı veremiyorlar. Biz de para çekemiyoruz. İşimiz plastikleri presleyip fabrikalara göndermektir. Bugün fabrikalar para veremiyorlar” dedi.

‘DEMİR VE KAĞIT SEKTÖRÜ DE AYNI’

Atık toplayıcılarının daha çok Suriyeli mülteciler olduğunu belirten Alkan, “Bize günde 10 ila 15 arasında araç geliyor ve bu toplamda 10 ton plastik ve şişe demek. Demir ve kağıt bunları toplayanların durumu da bizim gibi. Plastik alımında tek sıkıntımız para. Geç aldığımız için bu durum toplayıcılara yansıyor” diye belirtti.

‘10 FABRİKA İFLAS ETTİ’

Birçok firmanın iflas ettiğini ya da işleri durdurduğunu söyleyen Alkan, “Topladığımız ürünleri Adana, Antep ve Afyon olmak üzere büyük fabrikalara gönderiyorduk. Kriz sonrası bu yerlerde birçok fabrika işlerini durdurdu ya da iflas etti. Örneğin Antep’te bildiğimiz 10 büyük toplayıcı firma iflas etti. Birçoğu da işlerini durdurdu.” dedi.

Özberk Fabrika sahibi Ali Özberk ise; faizlerin yüksekliğine ve bankaların çıkardığı zorluklara dikkat çekerek, şunları dile getirdi: "Kredi alamıyoruz. Bundan dolayı da istediğimiz sermayeye ulaşamadığımız içinde talebe karşılık veremiyoruz. Kredilerin aşağıya çekilmesi gerekiyor. Devlet bize destek vermesi gerekiyor ki bize geri dönüşüme hizmet verebilelim. Bizim desteğe ihtiyacımız var.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık emekçisine darp ve silahla tehdit protesto edildi

SONRAKİ HABER

'Enflasyonla topyekün mücadele için indirim büyük firmalara yaradı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa