30 Ekim 2018 07:46

Hessen eyalet seçimlerinde koalisyon partileri yine oy kaybetti

Almanya'nın Hessen eyaletinde yapılan seçimlerde Merkel'İn partisi CDU ve SPD güç kaybetti; Yeşiller ve ırkçı AfD oy artırdı.

Fotoğraf: Abdülhamid Hoşbaş/AA

Paylaş

Aziz Koçyiğit
Köln

Hessen Eyaleti’nde yapılan seçimlerde büyükler yine kaybetti. Seçim sonuçları Federal düzeyde ciddi tartışmalara yol açarken Başbakan Merkel'in Aralık ayında yapılacak parti kongresinde başkanlığına aday olmayacağı açıklandı.

Pazar günü Hessen eyaletinde yapılan seçimlerde Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU ve koalisyon ortağı SPD yine ağır yenilgiye uğradı. Geçtiğimiz yıl 24 Eylül’de yapılan Federal parlamento seçimlerinde koalisyon partileri Hristiyan Demokrat Parti (CDU) ve Sosyal Demokrat Parti  (SPD) büyük oy kaybı yaşamıştı. İki hafta önce Bavyera Eyaleti’nde yapılan seçimlerde de Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Hristiyan Birlik Partisi CSU büyük oy kaybına uğramıştı.

Seçimlerde CDU sandıktan birinci parti olarak çıkmasına rağmen, yüzde 11,3 oy kaybederek yüzde 27’de kaldı. Yüzde 19,8 oy alan SPD ise 10,9 oranında oy kaybı yaşadı.

Hessen’deki seçimlerin kazanını ise Yeşiller ile aşırı sağcı ve ırkçı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) oldu. Oy oranını 8,7 puan artıran Yeşiller oyların yüzde 19,8’ini alırken AFD ise oylarını yüzde 13,1’e çıkardı. Oylarını 9 puan artıran AfD, bu sonuçla Almanya’nın 16 eyaletinde de parlamentoya girmeyi başarmış oldu.

Liberal Demokrat Parti (FDP) de 2,5 puan artış ile seçimleri yüzde 7,5 oy oranı ile tamamladı. Sol Parti de 1,1 puan artış ile oyların yüzde 6,3'ünü alarak parlamentoya girmeyi başardı.

Bu sonuçlara göre, eyaletteki CDU-Yeşiller koalisyonu toplam 69 sandalye ile kıl payı çoğunluğu sağlıyor. CDU-SPD veya SPD, Yeşiller ve FPD koalisyonları da aynı sandalye sayısına sahip bulunuyor. Seçenekler arasında CDU, Yeşiller ve FDP koalisyonu da yer alıyor.

SONUÇLAR SORGULANIYOR

Bavyera’dan sonra Hessen eyaletinde yapılan seçimlerde de koalisyon partilerinin ciddi oranlarda oy kaybetmeleri, federal hükümetin de sorgulanmasına yol açıyor.

CDU Genel Sekreteri Annegret Kramp-Karrenbauer, bu iki eyalet seçimlerinde de koalisyon partilerinin oy kaybetmesini “seçmenlerin hoşnutsuzluğunun açık bir sonucu” olarak değerlendirdi.

Muhalefetteki FPD’nin lideri Christian Lindner ise sonuçları “Merkel hükümeti açısından güvensizlik oyu” olarak nitelendirdi. Hessen eyaletinde CDU’nun Başbakan adayı Volker Bouffier liderliğinde bir koalisyon hükümeti kurulmasının Merkel’e zaman kazandırabileceği yorumları yapılıyor. Ancak bu yine de partisi CDU içinde Merkel’e karşı olanların susacağı anlamına gelmiyor.

MERKEL ADAY OLMAYACAK

Gün boyu gelen değerlendirmeler sürerken, Merkel’in CDU'nun Aralık ayı başında yapılacak kongresinde genel başkanlığa aday olmayacağı bilgisi gündeme oturdu. Bu açıklama Merkel’in partisindeki tartışma ve arayışların önümüzdeki günlerde artarak devam edeceği işaretini veriyor.

SOSYAL DEMOKRATLARIN DURUMU

Sosyal Demokrat Parti yöneticileri, sonuçların ağır bir yenilgi olduğunu kabul ederken, Genel Başkan Andrea Nahles üzerindeki baskıyı da artırıyorlar. Başkan Nahles ise, federal hükümetin çalışmalarının eyalet seçimlerindeki sonuçları etkilediğine işaret ediyor.

Seçimden sonra yaptığı açıklamada, “SPD’de bazı şeylerin değişmesi gerekiyor” diyen Nahles, SPD’nin hükümet politikası dışında hangi değerleri savunduğunu ortaya koyması gerektiğini vurguladı. “Hükümetin durumunun kabul edilebilir” olmadığını ifade eden Nahles, “Bu nedenle Birlik partilerinden (CDU/CSU) sonuç çıkarmasını ve partideki iç çatışmaların ve personel sorunlarının hızla çözülmesini” istedi. Sosyal demokratlar içinde koalisyondan ayrılmayı savunanların sayısının arttığı ve seslerini daha yükselttikleri bildiriliyor.

'TABANLA DAHA SIKI BAĞLAR KURMAMIZ LAZIM'

Sol Parti Hessen Eyalet Milletvekili Saadet Sönmez sonuçları değerlendirdi.

DİDF YK Üyesi iken Sol Parti’den aday oldunuz ve seçildiniz. Sonuçları nasıl değerlendiriyorsunuz?

SPD ve özellikle de CDU’nun oy kaybetmesinin nedenin her ne kadar Federal düzeyde koalisyon ortakları arasındaki sürtüşmelerden kaynaklandığı söylense de, büyük oranda Hessen Eyaleti’nde izledikleri politikalardan kaynaklanıyor bence. İşsizlik, eğitim, konut ve çevre sağlığı gibi öne çıkan sorunlarda doğru ve tatmin edici çözümler üretemediler.

Yeşillerin oylarını ciddi bir şekilde artırmasını neye bağlıyorsunuz?

Parti politikalarına baktığımızda çevre sorununa kalıcı ve emekçilerden yana politikalar göremediğimiz halde, halkta bir “çevreci parti” algısı var. Dizel skandalı ve çevre sorunlarının giderek artması etkili oluyor diye düşünüyorum. Diğerlerinin kaybettiği oyların bir kısmı şimdilik onlara yönelmiş gözüküyor.

Siz de oylarınızı az da olsa artırdınız ancak daha çok Yeşiller ve Irkçılar kazançlı çıktı.

Program ve taleplerimizin diğer partilere göre halktan, emekçilerden yana olmasına rağmen bunun oya yansımamasının önemli nedenlerinden birinin kendi çalışmamızdaki zayıflıklardan kaynaklandığını düşünüyorum. Kendimizi daha iyi ifade etmemiz, geniş çevrelere ulaştırmamız gerekiyor. Göçmen ve mülteci sorunları üzerinden beslenen ve demagojik popülist propagandalarla oy toplayan ırkçılığın önüne geçmenin yolu da, ancak tabanla daha sıkı bağlar kurarak, onları daha iyi teşhir ederek aşılabilir diye düşünüyorum.

ÖNCEKİ HABER

Son yarım asırda doğal yaşamın ‘yüzde 60’ı yok oldu

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Şehadetin içinde kurşun da var, donmak da var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa