30 Ekim 2018 07:43

Son yarım asırda doğal yaşamın ‘yüzde 60’ı yok oldu

Doğal Yaşamı Koruma Vakfı 1970’lerden bu yana dünyadaki doğal yaşam nüfusunun yüzde 60 oranında azaldığını açıkladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (WWF) 1970’lerden bu yana hava ve deniz kirliliği, küresel ısınma, plansız avlanma gibi nedenlerden dolayı dünyadaki doğal yaşam nüfusunun yüzde 60 oranında azaldığını açıkladı.

WWF’in ‘Yaşayan Gezegen 2018’ raporunda 20. yüzyıla kadar insanların doğal kaynakları tüketme hızının, doğanın bu kaynakları yerine koyma hızından yavaş olduğu belirtiliyor.

Ancak özellikle 1970’lerden itibaren hızla artan küresel insan nüfusunu besleyebilmek için endüstriyel tarımın yaygınlaşması ve doğal kaynakları sömürme hızının artması sonucunda doğadaki insan etkisinin onarılması güç noktalara ulaştığı belirtiliyor.

BBC'nin haberine göre, günümüzde canlı türlerinin yok olma hızının, doğadaki insan etkisinin olmadığı dönemlere kıyasla 1000 kat artığını belirten WWF, ancak Paris İklim Değişikliği Anlaşması benzeri küresel doğal yaşamı koruma anlaşmasıyla bu trendin kırılabileceğini vurguluyor.

‘İnsanlar artık doğanın sunduğu imkanların çok daha ötesinde yaşıyor’ denen raporda, bu süreçte gezegendeki doğal yaşamın da hızla ortadan kaldırıldığı uyarısı yapılıyor.

Tatlı sularda yaşayan canlı nüfusunun 1970’lerden bu yana yüzde 80 oranında azaldığını vurgulayan WWF, tatlı su canlı türlerinin diğer tüm türlerden daha hızlı yok olduğuna da dikkat çekiyor.

1950’lerden bu yana tüm okyanus, deniz ve nehirlerde yaklaşık 6 milyar ton balık ve diğer deniz canlısının avlandığını söyleyen WWF raporuna göre, nüfusu hızla azalan deniz canlılarının da yine bir insan etkisi olan plastik çöplerle mücadele ettiği ifade ediliyor:

“Dünya genelindeki deniz kuşlarının yüzde 90’ının midesinde plastik var. Bu oran 1960’larda sadece yüzde 5’ti. Plastik kirliliği artık sadece okyanusların yüzeyi için bir tehdit değil. Derin okyanus canlıları da plastik kirliliğinden etkilenmeye başladılar.”

'BU KUZEY AMERİKA, GÜNEY AMERİKA, AFRİKA, AVRUPA, ÇİN VE OKYANUSYA’NIN BOŞALMASI DEMEK'

AA'da yer alan haberde ise WWF yetkilisi Mike Barrett'in şu açıklamasına yer verildi: “Uyurgezer gibi bir uçurumun kıyısına doğru ilerliyoruz. İnsan nüfusunda yüzde 60’lık bir düşüş olsaydı bu Kuzey Amerika, Güney Amerika, Afrika, Avrupa, Çin ve Okyanusya’nın boşalması anlamına gelirdi. Yaptığımız bu ölçekte bir şey.”

Birçok bilim insanı, dünyanın, ilki ilk insanların neden olduğu kitlesel yok oluşların altıncısını yaşamaya başladığına inanıyor.

Yakın geçmişte yapılan diğer araştırmalar, medeniyetin ortaya çıkışından bu yana insanlığın dünyadaki memelilerin yüzde 83’ünün ve bitkilerin yarısının yok olmasına neden olduğunu ortaya koymuştu. Bu yıkımın şu anda sona ermesi halinde bile doğanın kendini onarmasının 5 ila 7 milyon yıl alacağı ifade ediliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Cinsel yönelimi nedeniyle işyerinde baskı gördü, davası reddedildi

SONRAKİ HABER

Hessen eyalet seçimlerinde koalisyon partileri yine oy kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...