30 Ekim 2018 07:31

Cinsel yönelimi nedeniyle işyerinde baskı gördü, davası reddedildi

Eşcinsel olduğu için ayrımcılığa uğradığı gerekçesiyle yöneticilik yaptığı tekstil firması GAP'e dava açan Muharrem G.'nin talebi reddedildi.

Fotoğraf: Cem GÜL

Paylaş

Muharrem G.’nin eşcinsel olduğu için uğradığı mobbing nedeniyle uzun yıllar yöneticilik yaptığı tekstil firması GAP’e açtığı manevi tazminat davası İstanbul 9. İş Mahkemesi tarafından reddedildi. 

Cumhuriyet’ten Seyhan Avşar’ın haberine göre; mahkeme gerekçeli kararında Muharrem G.’nin ruhsal durumuna ilişkin dosyaya giren İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı raporunun Muharrem G.’nin davalı işyerinden ayrıldıktan 1 yıl 8 ay sonra alındığını, raporun alındığı tarihte Muharrem G.’nin başka bir işyerinde çalıştığı ve kişilik haklarının zedelendiğini ispatlayamadığı aktarıldı. Karara itiraz eden Muharrem G. İstinaf Mahkemesi’ne başvurdu.

‘DELİKANLI OL’

Muharrem G. 2005’te Fiba Holding’e bağlı GAP mağazasında çalışmaya başladı. Cinsel yöneliminin öğrenilmesinin ardından iddiaya göre Muharrem G. yöneticileri tarafından, “Hareketlerine dikkat et. Ceket giy. Delikanlı ol” gibi uyarılar almaya başladı. Muharrem G. üzerindeki baskılar daha da artınca 2015 yılında istifa etti. Daha sonra GAP’e dava açtı. Mahkemenin isteği ile alınan Adli Tıp Kurumu raporunda Muharrem G.’nin, ruhsal zorluklarının, yaşadığı olay ve sonuçlarıyla bağlantılı olduğu belirtilerek “Muharrem G. tarafından aktarılan öykü ve tespit edilen ruhsal bulguların, ‘işyerinde yaşanan ayrımcılık’la uyumlu olduğu” ifade edildi.

Mahkeme rapora rağmen davayı reddetti. Kararda özetle şu ifadeler yer aldı: “Davacının işveren tarafından tamamen kötü niyetli olarak işyerindeki psikolojik taciz davranışlarını ısrarlı ve sistematik bir şekilde sürdürdüğünü, psikolojik tacize maruz kaldığını, işverenin iş sözleşmesine aykırı davrandığını bu aykırı davranış nedeniyle kişilik haklarının zarara uğratıldığını ispatlayamadığı kanaatine varılmıştır.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Üniforma giydi benim oğlum. Ya senin oğlun ne yaptı?

SONRAKİ HABER

Son yarım asırda doğal yaşamın ‘yüzde 60’ı yok oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa