30 Ekim 2018 05:37

Süleyman Soylu'dan donarak yaşamını yitiren askerlerle ilgili açıklama

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Hava şartlarından dolayı helikopterler inmeyi denedi, başarılı olamadı.

Fotoğraf: Abdulhamit Topal/AA

Paylaş

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dersim'de donarak yaşamını yitiren askerlerle ilgili açıklama yaptı: Olumsuz hava koşulları nedeniyle oraya helikopter inemedi." 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu donarak yaşamını yitiren 2 askerle ilgili gelen eleştirilere yanıt verdi ve olayın nasıl gerçekleştiğini anlattı. 

Soylu, "Jandarmamız 1 Ekim 2018'den itibaren 21 timle operasyona başladı. Bu timlerden 9'u Nazimiye kırsalında 2'si de söz konusu olay mahallindeydi. Şehitlerimiz de bu timlerden 12 kişilik bir timin içinde bulunuyordu" dedi. 2 timin, 22 Ekim'de bölgeye helikopterle indirildiğini söyleyen Soylu, operasyon bölgesinin 2 bin 300 metre rakımda, kara yolu ulaşımı olmayan, sadece helikopterle veya yaya olarak gidilebilen, ağaçlık veya başka bir sığınma yeri bulunmayan zorlu kış şartlarına sahip bir bölge olduğunu anlattı.

'HELİKOPTER İNEMEDİ'

Timlerin bölgeye bırakılmasından sonra hava şartlarının meteorolojik tahminlerin ötesinde aniden ağırlaştığını vurgulayan Soylu, komutanların, tipi nedeniyle 26 Ekim'de timlerin geri çekilmesi talimatı verdiklerini söyledi. Helikopter pilotunun tipi ve olumsuz hava şartları nedeniyle birçok kez denemesine rağmen bölgeye inemediğini bildiren Soylu, "Bunun üzerine arkadaşlarımız terörist saldırısı ve EYP eylemi riskine rağmen tabur komutanı başta olmak üzere yaya olarak bölgeye intikal etmeye çalıştılar. 26 Ekim'de güçlükle time ulaşan personelimiz tarafından, hipotermi geçiren iki evladımıza ilk müdahale yapıldı." dedi.

Soylu, sosyal medyada paylaşılan fotoğraf ve videoların olaya ait olmadığını söyledi.  

'ÖZEL ÜRETİLMİŞ EKİPMANLARDIR'

Askerlerin üzerindeki giysinin mevsim koşullarına uygun olduğunu iddia eden Soylu, "Şehit olan askerlerin üzerindeki giysi ve ekipman, Jandarma Genel Komutanlığının kullandığı, dünya standartlarında, hatta birçok orduya da aynı standartta üretim yapan standartlar şeklinde elde edilmiştir. Ağır kış şartları için özel olarak üretilmiş ekipmanlardır" diye konuştu. 

Soylu, “Bu arkadaşlarımızla orada telsiz iletişimi hiç kesilmedi, sürekli irtibat halinde oldular. Ancak hipotermi dediğimiz olay, her insanda aynı hava koşulları, aynı etkiyi göstermeyebiliyor. Olayın olduğu sırada bölgede hava şartları gerçekten kötüleşiyor. Tamamen açık bir alanda tek bir ağacın bulunmadığı bozkırda, hem tipi hem de aşırı bir yağmura maruz kalıyorlar." diye konuştu.

'SORUŞTURMA YAPILACAK'

Soylu, "Bu olayla ilgili sorumluluğumuzu hissediyoruz. Ben Bakan olarak ve en alt birimdeki arkadaşlarımıza kadar hepimiz sorumluyuz. Bu sorumluluğumuzu aynı şekilde devam ettiriyoruz. Hemen müfettişlerimizi görevlendirdik. Onlar gerekli inceleme ve soruşturmaları yapacaklar." ifadesini kullandı. Bakanlık yetkililerinin, olayın ardından bölgeye gittiklerini kaydeden Soylu, müfettişlerin incelemelerini tamamlaması ve eksikliğin belirlenmesi sonrasında kamuoyunun bilgilendirileceğini aktardı.

Bakan Soylu, bir gazetecinin, "12 kişilik timden bahsediliyor, timdeki diğer askerler hastanede ayakta tedavi edildikten sonra tedavi edildi, bu iki asker niye hipotermi geçirdi?" şeklindeki sorusu üzerine şunları kaydetti:

"Bu tıbbi bir şey. Tipinin beklenmeyen şekilde sert olduğu diğer jandarmalarımız tarafından da bize ifade edildi. Bunun özellikle uzmanları tarafından açıklanmasının çok daha doğru olabileceğini düşünüyoruz. Ama şu nettir, oradaki jandarmalarımızın teçhizatları, giysileri, donanımları konusunda herhangi bir farklılık söz konusu değil. Bütün operasyonları nasıl yapıyorsak bunları da o kadarıyla yapıyoruz. Eksi 30-35 dereceye kadar dayanıklılık ortaya koyabilecek bir malzeme söz konusu." (AA)

ÖNCEKİ HABER

Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve emniyette 'FETÖ' soruşturması

SONRAKİ HABER

Beşyol durağı yakınlarındaki metrobüs arızası seferleri aksattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...