29 Ekim 2018 12:58

Yoğunda bakımda bile kelepçeli muayene

İHD İç Anadolu'daki hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine dair raporunda kelepçeli muayene uygulamasının devam ettiğini dile getirdi

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İHD Ankara Şubesinin, İç Anadolu Bölgesi'ndeki hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine dair raporunda kelepçeli muayene uygulamasının devam ettiği belirtildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube Hapishaneler Komisyonu, İç Anadolu Bölgesi'ndeki hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine dair rapor açıkladı. Basın açıklamasını okuyan İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen, cezaevinden bulunanların sayısının 2002'den bu yana 4 kat arttığına dikkat çekerken Ceza İnfaz Kurumlarında bulunan toplam 246 bin 416 tutuklu ve hükümlünün 3 bin 85'inin çocuk, 10 bin 19’unun ise kadın tutuklulardan oluştuğunu söyledi.

FAKİRLİK BELGESİNE RAĞMEN YEMEK BORCU

Bolu F Tipi, Düzce T Tipi, Kayseri Kadın Kapalı Cezaevi, Kırıkkale-Hacılar F Tipi, Sincan Kadın Hapishanelerindeki hak ihlallerini aktaran raporda çeşitli hapishanelerde tutukluların tek hücreli ring aracı ile sevklerinin yapıldığı, kötü muamele ve şiddet gördükleri, kıyafet kotalarının uygulandığı belirtildi. Bolu F Tipi Ceza İnfaz Kurumu'nda fakirlik belgesini beyan etmesine rağmen Mehmet Çelebi Çalan'a 2004 ve 2005 yıllarına ait 3.964, 56 TL’lik bir  yemek bedeli borcu çıkartıldığına ve bu borcun iptal edilmediğine değinildi. Gene aynı ceza infaz kurumunda tutukluların telefon görüşmelerinin kesintiye uğratıldığı, istedikleri gazetelerin verilmediği ve kelepçeli muayene uygulamasının devam ettiği söylendi.

Bafra T Tipi Hapishanesinden kanser tedavisi için Sincan F Tipi Hapishanesi'ne 9 Temmuz 2018'de sevk edilen Koçer Özdal'ın tedavi sürecinde yatağa kelepçeli olarak tutulduğu, yoğun bakımda olmasına rağmen bu uygulamanın devam ettirildi ve 27 Ağustos 2018'de hayatını kaybeden hasta tutuklunun bileğinde kelepçeden kaynaklı yaralar tespit edildiği de raporda anlatıldı.

BU UYGUAMALAR KÜRTLERE VE MUAHLİFLERE YÖNELİK

İHD Ankara Şube yönetici Fatin Kanat ise cezaevlerinin durumunun ülkenin durumunun aynası olduğunu belirtirken daha önce iktidarın Avtupa Birliği standartlarında hapishaneler yapmakla övündüğünü fakat bugün fiziken Avrupa Birliği standartlarında olan cezaevlerinde işkence ve kötü muamele ile karşı karşıya kalındığının altını çizdi. Kanat, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine neden olan uygulamaların Kürtlere ve muhaliflere yönelik olduğunu ve bu uygulamaların seçim kampanyasına dönüştüğünü söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Cezasını infaz ederken aynı gerekçeyle yeniden hapis

SONRAKİ HABER

Hemzemin geçitteki ölümlü kazalara eylemli tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa