29 Ekim 2018 12:00

'Havalimanı işçileri 29 Ekim'i kimsesizler mezarlığında kutluyor'

İstanbul Yeni Havalimanı’yla ilgili konuşan İnşaat-İş’ten Kadir Kurt 'Cumhuriyet Bayramı’nı kimsesizler mezarlığında kutluyorlar' dedi.

Fotoğraf: 3. Havalimanı işçileri

Paylaş

Sadiye ESER

İşçilerin yaşamını yitirdiği ve tutuklandığı, 2 milyondan fazla ağacın kesildiği İstanbul Yeni Havalimanı’yla ilgili Prof. Dr. Beyza Üstün, “İşçiler katlediliyor hükümet şov yapıyor” derken İnşaat-İş’ten Kadir Kurt ise, “Cumhuriyet Bayramı’nı kimsesizler mezarlığında kutluyorlar” dedi. 

İstanbul Yeni Havalimanı, ekolojik dengeleri bozmasının yanında, havalimanı işçiler için “mezarlığa” dönüştü. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin (İSİG) verilerine göre havalimanında bugüne kadar 38 işçi yaşamını yitirdi. Ancak sayının daha fazla olduğu da iddia ediliyor. Nitekim geçtiğimiz günlerde rögarda cansız bedeni bulunan işçinin kim olduğu açıklanmazken bu işçi ile ilgili yetkili mercilerden bir açıklama da gelmedi. 

TÜRKİYE BÜYÜYOR ALGISI YARATMAK İSTİYORLAR

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) Genel Başkanı Ali Öztutan, açılışın sadece bir gösteriş olduğunu ifade etti. Öztutan, “Türkiye büyüyor, gelişiyor” algısının yaratılmaya çalışıldığını söyledi. Diğer yandan yüzlerce insanın yaşamını yitirdiği bir gerçeklik olduğunu ifade eden Öztutan, “Onlarca insan emeğinin karşılığını alamadan kapının önüne konuldu. O şantiye halen devam ediyor. Tamamı bitmeden bir açılış yapılIYOR. Şantiye devam ederken açılış yapılması ile işçiler yeni tehlikeler ile karşı karşıya kalacak” dedi. 

‘İSYANDAN BU YANA 3 İŞÇİ ÖLDÜ’

İşçilerin 14 Eylül’deki isyanını hatırlatan 3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu Üyesi Prof. Beyza Üstün “Bu isyanın olduğu günden bu yana 3 tane işçi öldü. Biri tesadüfen bulundu, kim olduğu belli değil. Yabancı uyruklu olduğu düşünülüyor. Düşünün bu kadar kolay bir rögarda ceset tesadüfen bulunabiliyor” dedi.

Şirketlerin kalkınma için o alanda bulunan her şeyi yok ettiğini sözlerine ekleyen Üstün, “Bunun yaptırımında ısrarlı olan AKP ve onun yöneticisi de kendi egemenlik şovunu yapıyor. Kalkınan halklar ve işçiler değil. Yok olan oradaki canlılar, o bölgede yaşayan insanların da tarım alanları ve yaşam alanları ellerinden zorla acele kamulaştırmalarla alınıyor. Bu işlem bu hız ve bu ısrarla sürüyor” dedi. 

‘İNŞAAT İŞÇİLERİNİ YAPTIKLARI ALANA SOKMUYORLAR’

İnşaat-İş Örgütlenme Sekreteri Kadir Kurt da, “Bu açılışın Türkiye’nin cumhuriyet tarihinin yüz karası olduğunu belirtmek isterim. Çünkü 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda yapılıyor. Cumhuriyet rejimi için kimsesizlerin kimsesi derler. Fakat böylesi bir anlam yükledikleri bir günü adeta bir kimsesizler mezarlığında kutluyorlar. Bunu kutlarlarken, Türkiye’nin bu topraklarda en yalnız en sahipsiz insanı bence inşaat işçisidir. Onları dışlayarak, onları yaptıkları alana sokmayarak işçinin emeği üzerinden bir projenin açılışını yapıyorlar” şeklinde konuştu. 

NE OLMUŞTU?

İşçiler kötü çalışma koşullarına ve iş cinayetlerine karşı biriken öfkelerini 14 Eylül’de eylem yaparak gösterdi. On binlerce işçi çalışma koşullarının düzeltilmesi için iş bırakma eylemi yaptı. İşçilerin şirket yönetimine ilettikleri listede “eyleme katılan işçilerin işten atılmaması, servis sorununun çözülmesi, yatakhane ve banyo temizliklerinin düzenli yapılması, tahtakurusu sorununun giderilmesi, ücretlerin tamamının hesaba yatırılması, ödenmeyen ücretlerin ödenmesi” gibi talepler yer aldı. Şirket bu talepleri kabul etmezken, jandarma ise işçilerin koğuşlarına baskın yaparak 600’e yakın işçiyi gözaltına aldı. Mahkemeye çıkarılan 37 işçi tutuklandı. Dev Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut da tutuklananlar arasında yer aldı. Daha sonra işçilerden 6’sı serbest bırakıldı.

İşçilere yönelik baskılar artarak devam ederken 22 Ekim’de ücretlerini alamayan 100 işçi iş bırakma eylemi yaptı. İGA firmasının yetkileri ile görüşen işçilere 27 Ekim Cuma günü ücretlerinin yatırılacağı ifade edildi. Ancak ücretleri yatırılmayan işçiler, işten ayrılmak zorunda kaldı. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

68 yaşında, günlük 30 liraya hâlâ çalışıyor

SONRAKİ HABER

Çorlu’da ‘Çöküşten Çıkışa’ Forumu: Çıkış için birlikte mücadele

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...