28 Ekim 2018 08:46

Çakırözer: Halkın haber alma hakkı gasbedilemez

CHP'li Utku Çakırözer, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Fox Tv muhabirini basın toplantısından çıkarmasını Meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf: CHP

Paylaş

Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Fox Tv muhabirini basın toplantısından çıkarması ve gazetecilerin akreditasyonunu iptal etme tehdidinin ardından CHP’li Çakırözer gazetecilerin görevini yapmasını engelleyen baskı, soruşturma, dava ve tutuklulukları Meclis gündemine taşıdı. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Bakan Pakdemirli’nin Fox Tv ekibini basın toplantısından çıkarmasını Meclis gündemine taşıyarak, gazetecilere yönelik akreditasyon ve sansür uygulamasının sonlandırılmasını istedi. Türkiye’de ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğüne yönelik ihlallerin giderek arttığına dikkat çeken Çakırözer, “Basın özgürlüğü halkın bilgi alma ve doğru bilgi edinme hakkıdır. Hükümet yetkililerinin gazetecilere yönelik kısıtlama ve sınırlamaları halkın haber alma hakkını engelleyen, gasbeden sonuçlar doğuruyor. Basına yönelik bu baskı ve sansür uygulamaları Türkiye’nin itibarını daha da zedeleyecektir” dedi.

Çakırözer, “Gazeteciler yaptıkları haberler nedeniyle soruşturma ve tutuklulukla karşı karşıya. 2018 yılının son üç ayında yaptıkları haberler nedeniyle 304 gazeteci tazminata mahkum edildi. Gazeteciler hakkında yüzlerce soruşturma ve dava var. Gazeteciler ağırlaştırılmış müebbet, müebbet ve ağır hapis cezası istemiyle yargılanıyor. 144 gazeteci cezaevinde. Cezaevinde olmayan gazetecilere ise akreditasyon adı altında sansür uygulanmakta. Halkın haber alma hakkı için mesleklerini yapan gazetecilere yönelik sansür ve baskılar kabul edilemez” dedi.  16 yıllık AKP iktidarı ile birlikte Türkiye’de kapatılan gazete, ajans, radyo ve televizyon sayılarını da soran Çakırözer, “Söz konusu tarihler arasında soruşturma açılanların kaçı gazetecidir? Soruşturmaların kaçı için tutuklama, kaçı için tazminat cezası verilmiştir? Gazeteciler hakkında alınan yargı kararları ve açılan soruşturmalarda basın özgürlüğü ilkeleri dikkate alınmış mıdır? Gazetecilerin üzerlerinde sınırlama ve müdahale hissetmeden mesleklerini yapabilecekleri bir ortamın sağlanması konusunda çalışmalarınız var mıdır?​” diye sordu. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Adana'da bir kadın AVM terasından atlayarak yaşamına son verdi

SONRAKİ HABER

NATO tatbikatına karşı eylemler yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...