27 Ekim 2018 14:01

Tanrıkulu'ndan Oktay'a 'hamile çocuklar' soruları

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'ndan, hamile çocuklar için soru önergesi: Başka hastanelerde kaç hamile çocuk tespit edildi?

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İstanbul'da sadece bir hastaneye bir yılda 1260 hamile çocuğun başvurmasını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a sordu. Tanrıkulu, diğer hastanelerde de benzer vakaların olup olmadığının açıklanmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İstanbul  Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sadece 2016 yılında 1260 çocuğun hamile olduğunun tespit edillmesini Meclis gündemine taşıdı.

Çocukların 64’ünün 15 yaş altında olduğuna dikkat çeken Tanrıkulu, “Hatta Sağlık Bakanlığı Hukuk Müşavirliği tarafından hastanelere iletilmiş '15 yaş üstü çocukların durumlarının bildirilmesine gerek olmadığına' ilişkin hukuki görüşü bulunmaktadır. Bu görüş ve açıklamalar, aynı zamanda Bakanlık talimatı anlamına gelmektedir” dedi.

Bu durumun ihmal ve sorumluluk zincirinin çalışanlarla sınırlı olamayacağını gösterdiğini belirten Tanrıkulu, bu tabloya neden olan her herkesin hesap vermesi gerektiğini vurguladı.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı'na soru önergesi yönelten Tanrıkulu, “Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesinde 1260 hamile çocuğun tespit edilmesinin akabinde benzer vakaların yaşandığı başka hastaneler bulunmakta mıdır? Bu hastanelerde kaç hamile çocuk tespit edilmiştir ve bu hastaneler hangileridir?​” diye sordu.

İSTİSMARCILARA YASAL İŞLEM YAPILDI MI?

Hamile çocukların tespit edildiği hastaneler varsa inceleme ve soruşturma başlatılan hastane veya doktor olup olmadığını soran Tanrıkulu, hamile çocukları istismar eden kişilerin kimler olduğunun, bu kişiler hakkında herhangi bir yasal işlem başlatılıp başlatılmadığına da yanıt istedi.

ÇOCUKLAR ARASINDA MÜLTECİ VAR MI?

Ayrıca 15 yaşından büyük hamile çocukların kaçının resmi nikahlı olduğunu da soran Tanrıkulu, şu sorulara yanıt istedi: “Söz konusu çocuklar arasında mülteci çocuklar bulunmakta mıdır? Sağlık Bakanlığı Hukuk Müşavirliğinden hastanelere gelen 15 yaş üzerindeki hamile çocukların bildirilmemesi yönünde genelge neye dayanak gösterilmiştir? Sağlık Bakanlığı bu soruşurma raporunu neden kamuoyu ile paylaşmamaktadır? Bundan sonra benzer durumlar olmaması için Bakanlık önlem almayı planlamakta mıdır? Okul ile ilişiği kesilen kaç hamile çocuk vardır? Çocukların hangi yaşta okul ile ilişiği kesilmiştir?​”

ÖNCEKİ HABER

İzmir Kısa Film Festivali 30 Ekim’de başlıyor

SONRAKİ HABER

ABD'de bir sinagoga silahlı saldırı: 11 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...