27 Ekim 2018 13:22

DEÜ 'KHK'liler varsa ben yokum'a getirdi

Dokuz Eylül Üniversitesi, KHK’li akademisyenleri gerekçe göstererek ŞPO'yla birlikte düzenlenen etkinlikten çekildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Her yıl Şehir Plancıları Odası (ŞPO) tarafından 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü kapsamında 3 gün boyunca düzenlenen, odanın en kapsamlı ulusal etkinliği olan Şehircilik Kolokyumu etkinliğinin 42.’si bu sene İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ile ortak bir şekilde gerçekleştirilecekti.

Ancak etkinliğe 2 haftadan az bir süre kala DEÜ Mimarlık Fakültesi Dekanlığı, etkinlik programında katılımcı olarak KHK ile ihraç edilen akademisyenlerin bulunduğunu, bu durumun rektörlük tarafından onaylanmayacağını ve değiştirilmediği takdirde üniversiteden katılımcıların ileride okulda sorun yaşayabileceğini ima ederek kolokyumdan çekilme kararı aldı. 

ÖNCE KABUL EDİLDİ, SONRA REDDEDİLDİ

Bu yılki teması ‘Göç-Mekan-Siyaset’ olan kolokyum programı DEÜ’den ve farklı birçok üniversiteden akademisyenlerin katılımı ile oluşturulan bilim kurulu tarafından tartışılıp kararlaştırılıp, bir çağrı metnine dönüştürülmüştü.

Yürütme Kurulu tarafından da imzalanan ve tamamen prosedüre uygun bu metin ŞPO tarafından yayınlanmıştı. Yayın yapıldıktan sonra ise DEÜ Mimarlık Fakültesi Dekanlığı tarafından programda bulunan oturumların katılımcılarının KHK ile ihraç edilen akademisyenlerden oluşmasının üniversite rektörlüğü tarafından kabul edilmeyeceği ve programın değiştirilmesi talebini ŞPO’ya iletti.

'BU OTOSANSÜR İLKELERİMİZE VE BİLİME AYKIRI'

Üniversitenin ihraç edilen akademisyenleri yalnızlaştırıcı otosansür uygulamasının ŞPO’nun bilimi ve hakikati savunma ilkelerine ve tarihsel mücadelesine aykırı olduğunu belirten ŞPO, üniversiteler ile ilişiği düşüncelerini ifade etmelerinden ötürü hukuksuzca kesilmiş olan akademisyenlerin mücadelelerine destek vereceğini ve akademisyenlerin yanında olacağını açıklayarak DEÜ’nün program değişikliği talebini kabul etmedi.

ETKİNLİK YERİ DEĞİŞTİ

Programın yayınladığı şekilde ilerleyeceklerini belirten oda, program yerinin DEÜ’YE bağlı DESEM’de değil İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Tarihi Havagazı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirileceğini açıkladı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Krizin faturasını emekçiler ödemeyecek’

SONRAKİ HABER

Tutuklu kanser hastası Suncak tedavi olamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...