27 Ekim 2018 12:28

Brezilya'da devlet başkanlığı seçimi: Faşizm kapıyı çalıyor

Brezilya devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turu için sandık başına gidiyor. Seçimin ikinci turunda Brezilya halkını ne bekliyor?

Fotoğraf: Agência Brasil/Wikimedia Commons (BB-BY-SA 2.0)

Paylaş

Yaklaşık 210 milyon nüfusu olan Latin Amerika’nın en büyük ülkesi Brezilya yarın devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turu için sandık başına gidiyor. İlk turda oyların yüzde 46’sını alan faşist Jair Bolsonaro’nun seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Açıktan faşist görüşleri savunan, geçmişin askeri rejiminin yaptıklarını az bulan Bolsonaro’nun arkasında Brezilya ve uluslararası sermaye var.

İki hafta önce 7 Ekim’de yapılan birinci tur seçimlerinde yüzde 46 oy alan Bolsonaro’nun, anketlere göre yüzde 57’ye kadar oy alacağı tahmin ediliyor. İlk turda yüzde 29,3 oy alan rakibi sosyal demokrat İşçi Partili (PT) Fernando Haddad’a ise pek şans tanınmıyor.

‘BREZİLYA’NIN TRUMP’I BOLSONARO

Avrupa basını tarafından “Brezilya’nın Trump”ı olarak da adlandırılan Bolsonaro, uzun yıllardır Brezilya’da genel olarak sola karşı yürütülen geniş kapsamlı bir kampanyanın sonucu olarak güç kazandı. 20 yıl boyunca işbasında olan ve 30 binden fazla insanı katleden cunta rejimini açıktan savunan, hatta yapılanları az bulduğunu söyleyen Bolsonaro’ya karşı bir tek savcı dahi harekete geçip soruşturma açmadı.

Bugünde sol düşmanlığını seçim meydanlarında açıkça ifade eden Bolsonaro, işi “Seçildiğimde İşçi Parti’sinin taraftarlarını, politik karşıtlarımı temizlemeye” kadar götürdü. Brezilya’da her yıl binlerce kişi silahlı çeteler tarafından öldürülmesine rağmen Bolsonaro, bireysel silahlanmayı kolaylaştıracağını vaat ediyor.

GÜÇLÜ RAKİPLER GÖREVDEN ALINDI, HAPSE ATILDI

Faşist Bolsonaro’nun bu kadar pervasız hale gelmesinin arkasında elbette ülkenin ve uluslararası tekellerin, gericiliğin desteği var. 2016 yılından itibaren iktidardaki İşçi Partili Devlet Başkanı ve eski gerilla Dilma Rousseff, yargı eliyle gerçekleştirilen bir darbeyle görevden alındı. Rousseff’den önceki devlet başkanı Luiz Lula de Silva ise yolsuzluğa karıştığı gerekçesiyle hapse atıldı ve devlet başkanlığına bir kez daha aday olmasına izin verilmedi. Anketler Lula’nın aday olması durumunda , Bolsonaro’un seçimleri kazanmasının mümkün olmadığını gösteriyordu.

Hal böyle olunca da PT zorunlu olarak Lula’nın devlet başkan yardımcılığına getirmeyi düşündüğü São Paulo Belediye Başkanı Haddad ile seçimlere katıldı ve beklenenin altında az oy aldı.

SOL GÜÇLER HADDAD’I DESTEKLİYOR

Ülkedeki tehlikenin farkında olan sol, ilerici ve demokrat parti ve örgütler, İşçi Partisi’nin geçmişte yaptığı hataların farkında olarak, faşizme karşı Haddad’a destek vermeye karar verdiler. Birinci turdan sonra yapılan görüşmelerin ardından Brezilya Komünist Partisi (PcdoB) adayı 37 yaşındaki Manuela D’Avila, başkan yardımcılığa önerildi. Seçimlerin “Demokrasi ile barbarlık arasında’ geçtiğini söyleyen D’Avila Almanya’da yayınlanan haftalık “Unsere Zeit” (Bizim Zamanımız) gazetesine verdiği söyleşide Brezilya burjuvazisinin bütün gücüyle Bolsonaro’ya destek verdiğini söyledi.

D’Avilla, söyleşide destek veren kesimleri şu şekilde anlattı: “Herşeyden önce sermaye ve değişik gerici gruplar Bolsonaro’ya destek veriyor. Demokratik güçlerin elde ettiği kazanımların tümünü ortadan kaldırmak istiyorlar. ” dedi.

Bolsonaro’nun kabinesini asıl olarak zenginlerden oluşturacağını da belirten D’Avila, seçilmesi durumunda ülkede özelleştirme, talan ve baskı döneminin başlayacağını bildiklerini, bunun için karşı cephede bir araya geldiklerini vurguladı.

Farklı partilerin yanı sıra ülkenin tanınmış 1500 aydın ve sanatçısı da ortay bir açıklama yaparak faşizme karşı Haddad’ı desteklediğini duyurdu. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Polis otosunda tecavüz davası

SONRAKİ HABER

Santrale direnen Karaağız köylüleri Bursa’da eylem yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...