27 Ekim 2018 09:35

‘AKP kriz sürecinde emekçilerin örgütsüzlüğüne güveniyor’

‘Ekonomik kriz ve emekçiler’ panelinde konuşan Bülent Falakaoğlu, AKP’nin krizi atlatmak için emekçilerin örgütsüzlüğüne güvendiğine dikkat çekti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ankara’nın Sincan ilçesinde, Eğitim Sen Ankara 4 No'lu Şube tarafından düzenlenen ‘Ekonomik kriz ve emekçiler’ panelinde konuşan Evrensel ekonomi yazarı Bülent Falakaoğlu, AKP’nin krizi atlatmak için emekçilerin örgütsüzlüğüne güvendiğine dikkat çekti.

Falakaoğlu, krizin kapitalizmin işleyişi ile ilgili nedenleri olduğunu ancak Türkiye’nin bağımlı bir ekonomi olmasının bu krizi açıklamada önemli etkenlerden olduğunu söyledi.

TÜRKİYE EN KIRILGAN EKONOMİLERDEN

Türkiye’nin Hindistan ve Arjantin gibi bağımlı 18 ülke arasında krizden en çok etkilenenlerden olduğunu ifade eden Falakaoğlu, ABD’nin 2008 krizinden sonra yaşanan bol ve ucuz para dönemini sonra erdiğini dile getirdi.

Bu dönemin 2013 yılında sona erdiğini belirten Falakaoğlu, “Ancak Türkiye, inşaata verdiği teşviklerle, mega projelerle büyümesini sürdürmeye çalışmıştır. Türkiye ekonomisi bağımlı sayılan ekonomiler içinde en kırılgan olan ülkedir. En zenginleri daha zengin yapan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) gibi kendine yandaş sermaye yaratan ve uzun süreli bir iktidarı hedefleyen AKP’nin özellikle de kırılgan bir ekonomi yarattığı söylenebilir” dedi.

Gelinen noktada MÜSİAD, İSO gibi kuruluşların verilerinin krizin habercisi olduğunu kaydeden Falakaoğlu, tüketici güven endeksine göre de tüketicilerin tasarruf ve tüketim imkanının kalmadığı söyledi. Bugüne kadar büyümenin önemli oranda işçilerin haftalık 72 saate varan çalışma süreleri, yitirilen hafta sonu tatilleri ve yıllık 2 bini bulan iş cinayeti ile sağlandığını belirten Falakaoğlu, “Yeni Ekonomi Programı ile 80 milyar liralık tassarruf planlanmaktadır ve bu tasarruf halkın sırtından yapılacaktır. Bugün AKP’nin krizi atlatma konusunda güvendiği temel dayanaklar; işçilerin ve emekçilerin örgütsüzlüğü, muhalefetin dağınıklığı, milliyetçi, dinci ajitasyonunun etkisi ve tüm bunlardan kalan boşluğu dolduracağı yönetimidir” dedi.

Panelde, "Türkiye’de siyasal İslamcı ideolojinin toplumu ikna etmedeki rolünün ne olduğu" sorusuna yanıt veren Falakaoğlu, AKP'nin kapitalist ve neoliberal bir parti olduğunu belirtti ve bu nedenle devleti de şirket devletine dönüştürmek istediğini dile getirdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yapım şirketinden sette cinsel taciz iddiasına ilişkin açıklama

SONRAKİ HABER

Usta beni sevgili öptü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...