27 Ekim 2018 07:49
Son Güncellenme Tarihi: 27 Ekim 2018 12:15

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: Burada yargılanacaklar

Öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili konuşan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cübeyir: Zanlılar burada yargılanacaklar

Fotoğraf: Muhammed Enes Yıldırım/AA

Paylaş

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cübeyir Bahreyn’de katıldığı Manama Güvenlik Zirvesi’nde gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili açıklamalarda bulundu. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Cemal Kaşıkçı cinayeti zanlılarının Suudi Arabistan'da yargılanacağını duyurdu.

Cübeyir, Suudi polisinin Türkiyeli yetkililerle Türkiye’de birlikte olayı araştırdıklarını ifade etti.

Sputnik'in haberine göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili söylediği “Olay ülkemizde yaşandı, 18 zanlıyı biz yargılayalım” sözleri üzerine Suudi Arabistan’dan açıklama geldi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cübeyir “Kaşıkçı cinayetinin zanlıları ülkemizde yargılanacak” dedi.

Cübeyir Suudi Arabistan ve ABD ilişkileri ile ilgili de, “İlişkilerimiz demirle örtülü. Obama yönetimi ile zor zamanlar yaşamıştık ancak Trump yönetimi daha gerçekçi bir dış politika izliyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, şüpheli isimlerin Türkiye’ye iade edilmelerini ve burada yargılanmasını istemişti. Cinayetle ilgili soruşturmayı yürüten İstanbul başsavcılığı da 18 şüphelinin iadesi için talepname hazırlamıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 18 şüphelinin iadesine ilişkin talepname, Adalet Bakanlığınca Suudi Arabistan'a iletilmek üzere Dışişleri Bakanlığına gönderildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi savcının pazar günü Türkiye'ye geleceğini açıklamıştı.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI POMPEO'DAN KAŞIKÇI AÇIKLAMASI

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Hugh Hewitt Radyo programında konuştu. Pompeo, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülen Suudi gazeteci Kaşıkçı'nın akıbetine ilişkin soruları yanıtladı. 

Kaşıkçı cinayetine ilişkin henüz yeni bir gelişmenin olmadığını belirten ABD'li Bakan, "Ne olduğu konusunda, Kaşıkçı'nın trajik bir şekilde nasıl öldürüldüğü konusunda bir şeyler öğrenmeye çalışıyoruz. Dün, Suudi savcıların bu cinayetin önceden planlandığını ortaya koyduklarını gördünüz. Biz de gerçekleri öğrenmeye devam ediyoruz." diye konuştu.

GUARDIAN’DAN ELEŞTİRİ

Ankara, Riyad ve Washington diplomatik sonuçları kendi lehlerine kullanmak için mücadele ede dursun, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi konsolosluğunda ölümü, hem cinayetin nasıl gerçekleştiğine dair aktarılanların içerdiği vahşet, hem de hala cevap verilemeyen sorularla dünyayı sarstı.

Guardian gazetesinden Bethan McKernan, Erdoğan’ın Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın cinayetinin peşinden gitmesiyle ülkesindeki medyaya uyguladığı baskı arasındaki çelişkiye dikkat çekiyor. Muhaliflere göre Erdoğan, Kaşıkçı olayında ahlaki üstünlük iddia edemez. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Pendik'te tersane komutanlığında yangın

SONRAKİ HABER

'Kadınların bağımlılıktan kurtulmasına tahammülleri yok'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...